Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Johnson & Johnson: Σχεδιάζει την ανάπτυξη νέου εμβολίου κατά της
Παράλληλα αξιολογεί και το υπάρχον εμβόλιό της
«Ιστορικός περίπατος» για τα φαρμακεία του παρελθόντος
Στο Ρέθυμνο στις 8 Δεκεμβρίου 2021
Ανησυχία από ΦΣΘ και ΕΛΕΑΝΑ για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων
Με επιστολές τους ζητούν την απόσυρση της διάταξης

Οι εταιρείες γύρισαν την πλάτη στα ΓΕΔΙΦΑ

8/5/2018 10:15:22 πμ
Κανένα ενδιαφέρον να πάνε τα ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ-μάρκετ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν δείξει οι φαρμακευτικές εταιρείες να "στείλουν" τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακά τους στα σούπερ-μάρκετ, καθιστώντας εδώ και δύο χρόνια "άχρηστη"την περιβόητη λίστα ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ. (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα).
Θυμίζουμε ότι τα ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ. είναι 216 σκευάσματα από την ευρύτερη λίστα των 1.582 ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., τα οποία μπορούν να διατίθενται εκτός φαρμακείων, με μειωμένη όμως περιεκτικότητα δραστικής ουσίας και διαφορές στη συσκευασία από τα αντίστοιχα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Σύμφωνα όμως με πηγές που επικαλείται το iatronet.gr, η εξέλιξη αυτή αυξάνει τον "κίνδυνο" να ζητήσουν οι "Θεσμοί" την κατάργηση του όρου για τη μειωμένη περιεκτικότητα σε δραστική ουσία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το άρθρο, ο όρος για τη χαμηλότερη περιεκτικότητα -και άρα μειωμένη τοξικότητα- μπλόκαρε τις βλέψεις της βιομηχανίας για την είσοδό τους στα σούπερ μάρκετ, καθώς συνεπάγεται νέα γραμμή παραγωγής και νέο συσκευαστήριο. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Υγείας, κανένα σκεύασμα από τη λίστα δεν έχει πάει στο οργανωμένο λιανεμπόριο, ενώ έχουν σταματήσει οι πιέσεις από τη βιομηχανία για να διευρυνθεί η λίστα.

Μολονότι υπήρξαν αντιδράσεις στη χαμηλότερη περιεκτικότητα και από την πλευρά της τρόικας (ως αλλοίωση του υγιούς ανταγωνισμού), τελικά οι "Θεσμοί" αποδέχτηκαν τη σπουδαιότητα του όρου, ενώ συμβολή στο φαινόμενο αυτό είχαν και οι πολλαπλές δηλητηριάσεις που έχουν σημειωθεί στο εξωτερικό - δηλητηριάσεις, αφενός διότι απουσιάζει κατά την αγορά των φαρμάκων η επιστημονική άποψη και αφετέρου, διότι δυστυχώς πολλά μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα υπακουούν στους κανόνες της αυθόρμητης αγοράς.


Επί του παρόντος, το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει από την πλευρά του υπουργείου πλάνο επέκτασης της λίστας, καθώς πρώτα πρέπει να υπάρξουν στοιχεία από την παρουσία τους στο νέο κανάλι διάθεσης και επί του πρακτέου πρέπει να «μιλήσει» η αγορά.
Πάντως, υπογραμμίζει, η είσοδός τους στα σούπερ μάρκετ, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση  θα είναι για δύο επιπλέον βασικούς λόγους: ο ένας ότι θα διαταράξει τις σχέσεις της βιομηχανίας και των φαρμακείων που παραμένουν το βασικό κανάλι διάθεσής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και ο άλλος ότι η βιομηχανία φοβάται τη διαπραγματευτική "υπεροχή" των σούπερ μάρκετ.


Πού υπάρχει ο κίνδυνος; Πηγές αναφέρουν πως με δεδομένο ότι οι θεσμοί της Ευρώπης επικεντρώνονται πιο πολύ στα φορολογικά μέτρα, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς, υπάρχει κίνδυνος το ΔΝΤ να επανέλθει και να ζητήσει την κατάργηση του όρου για την περιεκτικότητα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω της πρωτοβουλίας-ορόσημο HealthCare Accelerator
Σύμφωνα με τα IQVIA Weekly Data για την περίοδο 25/10-14/11


Σχετικά άρθρα

Ανησυχία από ΦΣΘ και ΕΛΕΑΝΑ για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων
Με επιστολές τους ζητούν την απόσυρση της διάταξης
Συνταγογράφηση μόνο από το Δημόσιο για τους ανασφάλιστους
Δεν θα μπορούν πλέον να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς
Δύο self tests σε όλους τους πολίτες πριν και μετά τις γιορτές
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατεθούν στα φαρμακεία
Κ. Μητσοτάκης: 1 self test σε όλους τους ενήλικες από 6-12 Δεκεμβρίου
Και υποχρεωτικός ο εμβολισμός Covid-19 για τους άνω των 60 ετών