Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Οι εκτιμήσεις για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης

4/9/2018 10:46:31 πμ
Πώς επηρεάζει την εφαρμογή της μηδενικής συμμετοχής και τις ανατιμολογήσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε αγώνα δρόμου για τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους στον τομέα της υγείας επιδίδεται η Κυβέρνηση, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με κύριο μέλημα τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα.


Οι σκέψεις του επιτελείου του υπουργείου Υγείας στρέφονται όχι μόνο στη μηδενική συμμετοχή των ασθενών όταν επιλέγουν γενόσημο, αλλά και στην επέκταση της μηδενικής συμμετοχής στους ανασφάλιστους, και στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την απαλοιφή της συμμετοχής όσων τα εισοδήματα είναι χαμηλά.


Μέχρι στιγμής τίποτα ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί, όμως οι σκέψεις αυτές συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, στη σύσκεψη της οποίας παρατέθηκαν μια σειρά δεδομένα, που μόνο ευχάριστα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.


Έχει αναγνωριστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι ανεπαρκής για την κάλυψη του πληθυσμού, όμως στη συνεδρίαση έγιναν εκτιμήσεις για τις υπερβάσεις που παρατηρούνται:

  • Η καθολική κάλυψη του πληθυσμού φέρνει ξανά στο προσκήνιο τους ανασφάλιστους, των οποίων η δαπάνη κάλυψης για φαρμακευτική περίθαλψη εκτιμάται ότι θα κλείσει στο τέλος της χρονιάς στα 250 εκ. ευρώ.
  • Αντίστοιχα, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη φέρεται να ... εκτροχιάζεται και να κυμαίνεται γύρω στα 300 εκ. ευρώ.
  • Συνολικά δε, οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας εκτιμάται ότι θα "κλείσουν" στο 1,4 δισ. ευρώ, ποσό αβάσταχτο για τις επιχειρήσεις. Για το θέμα αυτό, προτάθηκε μέρος του ποσού των επιστροφών να εισφέρονται στο Δημόσιο σε είδος, με τη μορφή "προκαταβολής" φαρμάκων, πρόταση η οποία είναι τελικά αδύνατον να εφαρμοστεί.
Αντίστοιχα, φαίνεται ότι"σκοντάφτει" και η εφαρμογή της μηδενικής συμμετοχής, καθώς οι φαρμακοποιοί θέτουν θέμα ρευστότητας και μείωσης του ποσοστού κέρδους τους.
Στις σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας, περιλαμβάνεται επίσης και το ενδεχόμενο να γίνει μία μόνο ανατιμολόγηση εντός του 2019 και στο μεταξύ, να απαλειφθεί η υποχρέωση γενικής ανακοστολόγησης τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ, η ΗΔΙΚΑ προχωρεί στην ανάρτηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με αποτέλεσμα να ζητείται από τις φαρμακευτικές να συμβάλλουν στο έργο, ανεβάζοντας μια σειρά περιορισμούς στα φάρμακα ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης τους. Καλούνται δηλαδή να δηλώσουν αν το κάθε φάρμακο αφορά άνδρα ή γυναίκα, ποιοι είναι οι περιορισμοί χρήσης τους, για πόσο χρόνο μπορούν να χορηγούνται κλπ.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο