Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι ανισότητες στο φαρμακευτικό επάγγελμα

1/9/2025 3:08:13 μμ
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στοιχεία για την τρέχουσα κατάσταση του φαρμακευτικού επαγγέλματος παγκοσμίως δημοσίευσε χθες 31/08 η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP), κατά την έναρξη των εργασιών του 83ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της στη Δανία.


Σε μια πολυσέλιδη έκθεση η Ομοσπονδία καταγράφει ότι πάνω από το 77% του «φαρμακευτικού» ανθρώπινου δυναμικού εργάζεται στην κοινότητα, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, όπως οι εμβολιασμοί, η διαχείριση χρόνιων παθήσεων και η βελτίωση της φαρμακευτικής αγωγής. Καλεί δε τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τους φαρμακοποιούς ως βασικούς παρόχους ΠΦΥ και να επεκτείνουν τον ρόλο τους στη συνταγογράφηση, στην προληπτική φροντίδα και στις κλινικές υπηρεσίες.


Σημειώνει δε ότι τουλάχιστον 6 εκατ. φαρμακοποιοί και βοηθοί σε 79 χώρες υποστηρίζουν τα συστήματα υγείας, αλλά με σημαντικές ανισότητες: σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος αναλογούν 3,8 φαρμακοποιοί σε 10 χιλιάδες ανθρώπους, ενώ σε «πλούσιες» χώρες υπάρχουν 12,1 φαρμακοποιοί. Επιπλέον ανισότητα παρατηρείται και στην εκπαίδευση, καθώς το 71% των χωρών διαθέτει κάτω από 1 φαρμακευτική σχολή/τμήμα ανά 1 εκατ. πληθυσμό. Οι γυναίκες φαρμακοποιοί αντιπροσωπεύουν το 65% του κλάδου και αναμένεται να φτάσουν το 69% έως το 2030, αλλά η παρουσία τους σε ηγετικές θέσεις είναι ελλιπής. 


Επιπλέον βαίνει αυξανόμενο το φαινόμενο μετανάστευσης φαρμακοποιών σε πλουσιότερες χώρες, με τον Καναδά να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Περιγράφεται σε πρόσφατη έκθεση της FIP
Από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία






Σχετικά άρθρα

Η ανταπόκριση των φαρμακοποιών σε φυσικές καταστροφές και έκτακτες ανάγκες
Περιγράφεται σε πρόσφατη έκθεση της FIP
Νέες λύσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων προτείνει ο ΦΣΘ στον πρωθυπουργό
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης, ενόψει της 89ης ΔΕΘ
Κ. Μανωλόπουλος: Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου του Φ.Σ. Αττικής
Αρκετές οι εκκρεμότητες που συσσωρεύτηκαν τους προηγούμενους μήνες, αναφέρει
Οι νέες επιχειρηματικές δεξιότητες για τους φαρμακοποιούς
Αναγκαία πλέον η εκπαίδευση στο HR