Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι 5 πόνοι που σχετίζονται με την ηλικία και πώς να τους ανακουφίσετε

20/11/2023 12:14:50 πμ
Γράφει ο Γεώργιος Τσαγκάρης, Ειδικός Παθολόγος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περισσότερο από το 50% των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας υποφέρουν από χρόνιο πόνο, δηλαδή από πόνο που επιμένει μετά από έναν τραυματισμό ή μια ασθένεια*. Και εκατομμύρια άλλοι σε όλο τον κόσμο αλλά και στην πατρίδα μας υποφέρουν από οξύ πόνο, δηλαδή πόνο που έχει μικρή διάρκεια. Ορισμένοι τύποι πόνου είναι πιο συνηθισμένοι σε ορισμένες περιόδους της ζωής.


Σε γενικές γραμμές η αντιμετώπιση του πόνου γίνεται με αναλγητικά και παυσίπονα που μπορεί κανείς να τα βρει στο φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή, όπως είναι η ιβουπροφαίνη, η παρακεταμόλη το ακετυλοσαλικυλικό οξύ κ.λπ. H ιβουπροφαίνη βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, εμποδίζοντας τις χημικές ουσίες προσταγλανδίνες, οι οποίες εμπλέκονται στη φλεγμονή και στη σηματοδότηση πόνου σε όλο το σώμα. Αντιθέτως, η παρακεταμόλη δρα κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα (στον εγκέφαλο).

Συχνότεροι τύποι πόνου

Πονοκέφαλος

Οι τακτικοί πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες, ένας τύπος πονοκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος χρόνιου πόνου. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς τους προκαλεί, αλλά «μπορεί να προκληθούν από γεγονότα όπως η κακή στάση του σώματος, η μυϊκή ένταση, η αφυδάτωση, η έμμηνος ρύση, το άγχος, οι καιρικές αλλαγές και ορισμένες τροφές, όπως η σοκολάτα.

Πιθανή χρονική περίοδος να συμβεί: Μεταξύ 20 και 60 ετών.

Ανακουφίστε τον πόνο: Εάν ο πονοκέφαλος εντοπίζεται μόνο στο μέτωπο και στην περιοχή των κροτάφων μπορεί να είναι πονοκέφαλος τάσης, δηλαδή ο απλός πονοκέφαλος. Παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση άμεσα από τον πόνο. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει συνδυασμό ιβουπροφαίνης με κάποιο συνταγογραφούμενο φάρμακο σε περίπτωση ημικρανιών.


Πόνος στη μέση

Ο πιο κοινός τύπος χρόνιου πόνου. Σε άτομα κάτω των 50 ετών χωρίς τραυματισμό, αυτός ο πόνος είναι πιθανότατα αποτέλεσμα μεγάλων διατάσεων που ασκούν υπερβολική πίεση στους δίσκους της πλάτης. Οι ηλικιωμένοι, από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να έχουν πόνο στην πλάτη από καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα.

Πιθανή χρονική περίοδος να συμβεί: Κατά τη διάρκεια των 30 και 40 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ανακουφίστε τον πόνο: Με προπόνηση ενδυνάμωσης και ασκήσεις για την καρδιά που αυξάνουν τη ροή του αίματος και βοηθούν στο «χτίσιμο» των μυών ώστε να υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και να μειώνεται η πίεση. Η φυσικοθεραπεία είναι μια άλλη επιλογή. Τα ΜΗΣΥΦΑ, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί επίσης να βοηθήσουν καθώς προσφέρουν ανακούφιση του πόνου, ενώ συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η χρήση θερμαντικού μαξιλαριού ανακουφίζει επίσης τον πόνο. Συστήστε την επικοινωνία με τον γιατρό εάν ο πόνος είναι έντονος και διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.


Οστεοαρθρίτιδα

Κοινή πάθηση που συμβαίνει όταν ο προστατευτικός χόνδρος μεταξύ της άρθρωσης και του οστού σπάσει, προκαλώντας πόνο στην άρθρωση (π.χ. χέρια, γόνατα, ισχία), ενώ συνοδεύεται από φλεγμονή. Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνά το αποτέλεσμα αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία ή τραυματισμού ή φθοράς από ένα άθλημα ή άλλη δραστηριότητα.

Πιθανή χρονική περίοδος να συμβεί: 45-70 ετών. Το 33% των ενηλίκων άνω των 60 ετών έχουν οστεοαρθρίτιδα.

Ανακουφίστε τον πόνο: Η σωματική δραστηριότητα διατηρεί τις αρθρώσεις υγιείς και ενισχύει τους μυς γύρω από την άρθρωση, μειώνοντας τον πόνο και την πίεση. Σε σοβαρή αρθρίτιδα, συστήστε τη συμβουλή του γιατρού. Επίσης μερικοί άνθρωποι ανακουφίζονται, εφαρμόζοντας θερμότητα όταν οι αρθρώσεις τους είναι δύσκαμπτες και παγοκύστη όταν είναι πρησμένες. Φάρμακα από του στόματος ή κρέμες μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

 

Πόνος αρθρώσεων

Ο πόνος που είναι αισθητός σαν να είναι μέσα ή γύρω από τις αρθρώσεις -και που δεν είναι το αποτέλεσμα οστεοαρθρίτιδας- είναι συνήθως τενοντίτιδα που προκαλείται από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως η ενασχόληση με την κηπουρική και το φτυάρισμα.

Πιθανή χρονική περίοδος να συμβεί: Πάνω από την ηλικία των 40.

Ανακουφίστε τον πόνο: Συστήστε τη μέθοδο R.I.C.E., που σημαίνει ξεκούραση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση και διάλειμματα από δραστηριότητες που επιδεινώνουν την άρθρωση. Ένα ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη συμβάλλει στη φλεγμονή. Συστήστε την επικοινωνία με γιατρό έαν δεν υπάρχει βελτίωση μετά από μια εβδομάδα.


Πυελικός Πόνος

Μία στις επτά γυναίκες παθαίνει χρόνιο πυελικό πόνο που δεν προκαλείται από την περίοδο. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλης πάθησης, όπως η ενδομητρίωση ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Πιθανή χρονική περίοδος να συμβεί: Από 18 έως 50 ετών.

Ανακουφίστε τον πόνο: Τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν, αλλά η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Συστήστε τη συμβουλή γιατρού, εάν ο πόνος είναι κάτω από τη ζώνη και διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες.

*Tinnirello A, Mazzoleni S, Santi C. Chronic Pain in the Elderly: Mechanisms and Distinctive Features. Biomolecules. 2021 Aug 23;11(8):1256. doi: 10.3390/biom11081256. PMID: 34439922; PMCID: PMC8391112.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την ενδυνάμωση ατόμων της Τρίτης Ηλικίας
Τα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα περιστατικά καρκίνου






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους