Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οδηγός πρόληψης μυκητιάσεων

4/7/2008
Απλές συμβουλές για την προφύλαξη της ευαίσθητης περιοχής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος




Κική Φέσκου
φαρμακοποιός







Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση των μυκητιάσεων.

Αποφυγή ερεθισμού της κολπικής περιοχής

Eυρύχωρος ρουχισμός και χρήση βαμβακερών άνετων εσωρούχων.

Τα στενά παντελόνια, τα καλσόν και τα εσώρουχα από συνθετικά υλικά, π.χ. νάιλον, δημιουργούν υγρασία στην περιοχή, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μυκήτων.

Aποστείρωση εσωρούχων.

Όταν υπάρχει μυκητιασική μόλυνση, τα εσώρουχα μπορεί να ξαναμολύνουν το άτομο. Το απλό πλύσιμο δεν καταστρέφει τους μύκητες. Για το λόγο αυτό, προτιμάται ο βρασμός ή το μούλιασμα σε λευκαντικό διάλυμα και το σιδέρωμα με ατμό.

Aποφυγή καθισμάτων από συνθετικά υλικά.

Πλαστικά και μη αεριζόμενα επαρκώς καθίσματα είναι επίσης ακατάλληλα. Να αποφεύγονται καθίσματα που έχουν πρόσφατα χρησιμοποιηθεί, ειδικά σε ζεστό χώρο. Σε μεγάλης διάρκειας διαδρομές, η τοποθέτηση μαξιλαριού βοηθά.

Στεγνή κολπική περιοχή.

Μετά από μπάνιο ή κολύμβηση (ειδικά σε πισίνα), η κολπική περιοχή πρέπει να ξεπλένεται και να στεγνώνεται επαρκώς, χρησιμοποιώντας πετσέτα ή στεγνωτήριο σε χαμηλή ταχύτητα.

Kαθαρισμός περιοχής.

Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται από μπροστά προς τα πίσω, για να αποφεύγεται μεταφορά του μύκητα από τη γαστροεντερική στην κολπική περιοχή. Στην αντίθετη περίπτωση το άτομο αυτομολύνεται.

Χρήση ταμπόν αντί σερβιέτας.

Η χρησιμοποίηση σερβιέτας υγείας εμποδίζει τον αερισμό της κολπικής περιοχής και οδηγεί σε μυκητιασικές μολύνσεις. Προτιμάται μη-αποσμητικό ταμπόν, το οποίο πρέπει να αλλάζεται τουλάχιστον κάθε 4 ώρες προς αποφυγή συνδρόμου τοξικού σοκ.

Αποφυγή χημικών ουσιών.

Χημικές ουσίες σε αφρόλουτρα, αρωματικά σαπούνια για ευαίσθητες περιοχές, αποσμητικά και ταμπόν μπορεί να προκαλέσουν ή να πυροδοτήσουν μια μόλυνση.

Σωστή χρήση προφυλακτικών.

Όταν υπάρχει πρόβλημα μυκητίασης, η μόλυνση μεταδίδεται στον ερωτικό σύντροφο, ο οποίος με τη σειρά του επαναμολύνει την ασθενή. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται η συνουσία. Όταν δεν υπάρχει ενεργός λοίμωξη, προτείνεται η χρήση προφυλακτικών και λιπαντικών μέσων.

Σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται διάφραγμα ή καλύπτρα ως μέθοδος αντισύλληψης, μπορεί να παρατηρηθεί επαναμόλυνση. Η συμβουλή του προσωπικού γιατρού κρίνεται απαραίτητη.

Σωστή διατροφή

Aποφυγή της ζάχαρης, των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, του αλκοόλ.

Ο μύκητας ζει και αναπτύσσεται στη ζάχαρη, για το λόγο αυτό πρέπει να απομακρύνεται από το διαιτολόγιο οτιδήποτε την περιέχει.

Προτίμηση στο γιαούρτι.

Τρώγοντας γιαούρτι που περιέχει το γαλακτοβάκιλλο L. acidophilus εμποδίζεται η μυκητιασική μόλυνση (το γιαούρτι να μην είναι παστεριωμένο).

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι μολύνσεις εμφανίζονται σε γυναίκες με εξασθενημένη άμυνα του οργανισμού, έντονο άγχος και ψυχολογικά προβλήματα. Κατάλληλη διατροφή, σωματική άσκηση, αποχή από το κάπνισμα και λήψη πολυβιταμινών σε καθημερινή βάση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, απομακρύνοντας έτσι την πιθανότητα μυκητιασικής λοίμωξης.

Φαρμακευτική αγωγή 

Λήψη αντιβιοτικών ή στεροειδών μόνο όταν κρίνεται αναγκαίο.

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών προκαλεί λοιμώξεις από μύκητες. Για το λόγο αυτό, όταν κρίνεται αναγκαία η χορήγησή τους, η ασθενής πρέπει να τρώει γιαούρτι ή να λαμβάνει παράλληλα κάψουλες προβιοτικών.

Αποφυγή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών.

Σε περιπτώσεις πολλαπλών μυκητιάσεων προτείνεται η διακοπή της αντισύλληψης με χάπια. Έχει παρατηρηθεί ότι σε μερικές γυναίκες, όταν συμβαίνει αυτό, παρατηρείται ελάττωση ή και πλήρης εξαφάνιση της μόλυνσης.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»