Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Νέος κύκλος σπουδών του Diploma in Pharmacy Management
Έναρξη στις 15 Ιουνίου 2020
Amazon Pharmacy: Το brand κατοχυρώθηκε στο Ην. Βασίλειο
Κωλύματα στην Αυστραλία από το φαρμακευτικό σύλλογο
Μάσκες που μεταδίδουν χαμόγελα και ξεκάθαρη ομιλία
Διεθνή λύση επικοινωνίας βαρήκοων ατόμων δίνει η συνεργασία ελληνικών εταιρειών


Όθων Ηλιόπουλος: "Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι ο ιός είναι εποχικός"

4/5/2020 1:02:30 μμ
Ο καθηγητής του Harvard απαντά σε ερωτήσεις κοινού στο #Communitytalks του Health Daily
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πολλά ήταν τα ερωτήματα των ακροατών κατά τη διαδικτυακή συζήτηση (https://communitytalks.gr/health-daily/) του καθηγητή Όθωνα Ηλιόπουλου με την αρχισυντάκτρια του Health Daily Νέλλη Καψή, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά που εστάλησαν να μείνουν αναπάντητα.
Ο καθηγητής δήλωσε ότι θα απαντήσει γραπτώς σε όλα τα ερωτήματα και το Health Daily ανέλαβε να δημοσιεύσει τις απαντήσεις αυτές, ενώ ευχαριστεί τον κ. Ηλιόπουλο για το χρόνο του, δεδομένου του μεγάλου φόρτου εργασίας του λόγω Covid-19 στο Νοσοκομείο της Βοστώνης.

HD: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των χειρουργείων και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων. Εκτός από το τεστ αντισωμάτων που αναφέρατε ότι είναι απαραίτητο για τους υγειονομικούς, ποια άλλα μέτρα θεωρείτε απαραίτητα για την προστασία γιατρών και ασθενών στα χειρουργεία;
Θεωρώ απαραίτητο το συνδυασμό και των δυο τεστ, δηλαδή της δοκιμασίας ελέγχου που εντοπίζει τον ιό στο αναπνευστικό μας σύστημα και εκείνης που ανιχνεύει τα αντισώματα. Όποιος δεν έχει αντισώματα, μπορεί να είναι ή να μην είναι φορέας του ιού. Οι φορείς του ιού (γιατροί, νοσηλευτές και γενικότερο προσωπικό ιατρείων και χειρουργείων) θα πρέπει βέβαια να βρίσκονται σε καραντίνα μέχρι αρνητικοποίησης της δοκιμασίας ανίχνευσης του ιού.

HD: Τα κριτήρια αξιολόγησης των τεστ αντισωμάτων θα είναι κοινά για όλες τις χώρες ή κάθε χώρα θα επιλέξει αυτό που θεωρεί πιο αξιόπιστο; Ποια η διαφορά μεταξύ των τεστ αντισωμάτων και rapid tests;
To rapid test σημαίνει γρήγορο τεστ και αναφέρεται είτε στην ανίχνευση της παρουσίας του ιού στον οροφάρυγγα (παίρνοντας επίχρισμα) τη στιγμή της δοκιμασίας ή στα αντισώματα. Το τεστ αντισωμάτων είναι συγκεκριμένο τεστ. Κάθε χώρα έχει τη δική της εγκριτική αρχή. Μπορεί να εγκρίνει το δικό της τεστ ή να εισάγει ένα εμπορικό τεστ επιλογής της από άλλη χώρα και να αιτηθεί την επικύρωσή του από τον οργανισμό που επιβλέπει το τεστ. Σίγουρα πρέπει να είναι αξιολογημένα και επικυρωμένα τα τεστ αντισωμάτων για να εμπιστευθεί κανείς τα αποτελέσματα. 

HD: Σε δημοσίευμα των New York Times, με δεδομένη την «σιωπηλή υποξία» (μείωση οξυγόνου στο αίμα) που προκαλεί η Covid-19, υπάρχει σύσταση για χρήση οξυμέτρου σε όλους τους ασθενείς με Covid-19, ακόμα και όταν δεν βιώνουν δύσπνοια. Ποια είναι η γνώμη σας;
Δεν κατανοούμε πλήρως τη σιωπηλή υποξία. Η λοίμωξη με COVID δεν είναι η μόνη ασθένεια που την έχουμε παρατηρήσει. Είναι όντως επικίνδυνη, αν είναι αληθινή, και λέω «αν» είναι αληθινή, διότι υπενθυμίζω ότι το οξύμετρο δεν μετράει αέρια αίματος αλλά «διαβάζει» το οξυγόνο όπως περνάει μέσα από τα αγγεία. Υπάρχουν συχνά «ψευδοϋποξίες», που δεν οφείλονται σε πραγματική πτώση του οξυγόνου, αλλά σε άλλα αίτια που αλλοιώνουν την ακριβή ανάγνωση οξυγόνου (από τοπική σύσπαση αγγείων μέχρι και βαμμένα νύχια!). Οι άρρωστοι δεν πρέπει να βασίζουν τις αποφάσεις τους να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή όχι στη δική τους ανάγνωση του οξύμετρου, αλλά να επικοινωνούν συνεχώς με ένα γιατρό που ξέρει την πορεία τους ή να ζητήσουν βοήθεια στο νοσοκομείο, αν νοιώσουν δύσπνοια ή άλλου τύπου αδιαθεσία.

HD: Αν κοινωνικά και οικονομικά υπήρχε η δυνατότητα να συνεχιστεί το lockdown, για περισσότερους μήνες ποια θα ήταν η πορεία της επιδημίας;
Μάλλον η ίδια. Δύο τρόποι υπάρχουν για να αντιμετωπίσουμε επιδημιολογικά τον ιό. Ο ένας είναι να περιμένουμε το εμβόλιο. Ο δεύτερος είναι να αφήσουμε επιλεκτικά τον πληθυσμό να εκτεθεί (προφυλάσσοντας τα ευπαθή άτομα), έτσι ώστε η μεταδοτικότητα να πέσει πολύ χαμηλά λόγω δημιουργίας ανοσίας. Πληθυσμιακή ανοσία είναι η κατάσταση όπου ένα ποσοστό πληθυσμού κυμαινόμενο μεταξύ 35-50% έχει αποκτήσει προφυλακτικά αντισώματα. Με άλλα λόγια ο ιός δεν θα «εξατμιστεί». Ή θα φτάσουμε στο εμβόλιο ή ο πληθυσμός θα εκτεθεί επιλεκτικά μέχρι να επιτευχθεί ανοσία.

HD: Το συμπέρασμα που βγαίνει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία είναι ότι σχεδόν κανένα υγειονομικό σύστημα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια τέτοια κατάσταση. Ποια είναι τα κυριότερα σημεία ωστόσο, κατά τη γνώμη σας, που θα έπρεπε να φροντίσουν τα υγειονομικά συστήματα όλων των χωρών ούτως ώστε να είναι πιο προετοιμασμένα σε μια επόμενη τέτοιου είδους κρίση;
Η πρόκληση γενικά για τα υγειονομικά συστήματα στα περισσότερα (αλλά όχι σε όλα τα κράτη) υπήρξε διττή. Αποδείχθηκαν απροετοίμαστα στον προληπτικό έλεγχο και τη θεραπευτική τους ευελιξία. Δεν φτάνει να κάνουμε crash tests στο τραπεζικό σύστημα. Θα πρέπει να κάνουμε και τέτοια τεστ στα συστήματα υγείας. Θα πρέπει να έχουμε λεπτομερή σχέδια πολιτικής προστασίας για περιπτώσεις πανδημίας ή άλλων φυσικών καταστροφών, όχι στα χαρτιά αλλά ρεαλιστικά. Επίσης πρέπει να κάνουμε ασκήσεις ετοιμότητας στο προσωπικό που εργάζεται εντός του υγειονομικού συστήματος.

HD: Σε περίπτωση ύπαρξης εμβολίου, πώς θα πεισθούν οι σκεπτικιστές του αντιεμβολιαστικού κινήματος για την ασφάλειά του;
Το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου. Αντιμετωπίζεται με ενημέρωση και εκπαίδευση. Η θρασύτητα των αντιεμβολιαστών βασίζεται στο ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός εμβολιάζεται και άρα τους περιφρουρεί από τη μετάδοση, έτσι ώστε να έχουν την ασφάλεια να μπουρδολογούν. Τα εμβόλια είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα υγειονομικής παρέμβασης, που έχουν σώσει δισεκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

HD: Η Ελλάδα εξαρτάται οικονομικά από τον τουρισμό. Συνεπώς, κατά τη γνώμη σας ένα τεστ αντισωμάτων σε τουρίστες αρκεί για την προστασία των κατοίκων των τουριστικών περιοχών;
Νομίζω ότι, γενικά μιλώντας, ένας τουρίστας με θετικό τεστ αντισωμάτων σημαίνει ότι έχει περάσει τη νόσο, έχει ανοσία και έχει ελάχιστη έως καμιά πιθανότητα να τη μεταδώσει. Είναι ένα ασφαλές κριτήριο για να αφήσουμε τους πολίτες με αντισώματα να κυκλοφορήσουν.

HD: Πώς αντιδρά ο ιός στη ζέστη; Γιατί έχουμε ακούσει αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις.
Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι ο ιός είναι εποχικός. Σε αντίθεση με τον ιό της γρίπης, που εξαφανίζεται στα θερμά κλίματα, ο κορονοϊός διαδόθηκε ευρέως στην Αυστραλία και στην Υποσαχάρια Αφρική με την ίδια ταχύτητα.

HD: Θα ήταν σκόπιμο μετά το καλοκαίρι να γίνουν μαζικά τεστ αντισωμάτων, ώστε να υπάρξει ένας πληθυσμός που να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το καλοκαίρι ο ιός δεν έχει την ίδια ισχύ, και αν νοσήσει κάποιος, θα είναι ελαφρά;
Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, ο ιός δεν είναι εποχικός, άρα δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι ο ιός είναι ασθενέστερος το καλοκαίρι και κανέναν λόγο να θεωρούμε ότι όποιος νοσήσει το καλοκαίρι, θα νοσήσει ελαφρά. Θεωρώ, όπως εξήγησα στη συζήτηση, ότι οι άνθρωποι με αντισώματα είναι ασφαλείς να κυκλοφορήσουν και εκεί θα έπρεπε να βασιστεί και η επιλεκτική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της αποκλιμάκωσης των μέτρων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ζήτηση θα είναι αυξημένη σε όλον τον κόσμο την περίοδο 2020-21
Ξεκινάει η πρώτη κλινική μελέτη παγκοσμίως για δυνητική θεραπεία αντισωμάτων


Σχετικά άρθρα

Χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από τη νόσο COVID-19
Πολύ θετικά τα πρώτα αποτελέσματα
Τεστ αντισωμάτων για τη νόσο Covid-19
Σημαντικές οδηγίες για τη σωστή εκτίμηση των αποτελεσμάτων τους
Επικαιροποιούνται οι συστάσεις εμβολιασμού για παιδιά και ενήλικες
Για την περίοδο της πανδημίας SARS-CoV-2
Ο κόσμος δεν αντέχει άλλη εξαπάτηση από τα ψέματα της καπνοβιομηχανίας
Το μήνυμα των ειδικών για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος