Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ο πολύπλευρος ρόλος των φαρμακοποιών στη μετά-covid εποχή

18/11/2021 9:37:08 πμ
Ολοκληρώθηκε το 5ο συνέδριο του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ "Φαρμακείο: Αύριο ένα νέο Επάγγελμα"
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με τη συμμετοχή διεθνών και Ελλήνων opinion leaders, με ταυτόχρονες συνδέσεις με πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις ΗΠΑ και με τη διαδικτυακή παρουσία περισσότερων από 1000 συνέδρων, το 5ο Συνέδριο του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ ανέδειξε τον πολυδιάστατο ρόλο του φαρμακοποιού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τις νέες τάσεις και υπηρεσίες που έχουν υιοθετήσει τα φαρμακεία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της φαρμακευτικής πρακτικής σε όλο τον κόσμο.


Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ομίλου, Κ. Πάνος τόνισε πως «οι Συνεταιρισμοί δίνουν τις εγγυήσεις για το φαρμακείο του αύριο, το φαρμακείο των υπηρεσιών», ενώ από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής, Θ. Μουχτής πρόσθεσε πως «η πανδημία ωθεί τις εξελίξεις : στην κοινωνία, στην τεχνολογία και το επιχειρείν», οι ευφυείς τεχνικές marketing με τη χρήσητης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και των Big Data ανατρέπουν όλες τις παραδοσιακές πρακτικές σε όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων.


Ακολούθως η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ζωή Ράπτη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης για τον κλάδο των φαρμακοποιών καθΆ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ όπως είπε «επεξεργάζεται δράσεις για το εργασιακό burn out των εργαζομένων που διαχειρίστηκαν την κρίση». Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην Υπουργός Υγείας, Τομεάρχης Υγείας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ριζική ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας με αύξηση των δαπανών που θα ανέρχονται στο 7% του ΑΕΠ.


Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς ανέφερε ότι το φαρμακείο του σήμερα και του αύριο είναι το φαρμακείο των υπηρεσιών, ενώ οΒ. Μπιρλιράκης, Πρόεδρος ΟΣΦΕ,είπε πως «στόχος των συνεταιρισμών είναι η εξυπηρέτηση όλων των αναγκών των φαρμακοποιών και η μέριμνα της κοινότητας».

1η ενότητα με τίτλο: «Η Πανδημία ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο του Φαρμακείου στις Υπηρεσίες Υγείας»

Οι ομιλητές Armand Pinton, Πρόεδρος Δ.Σ του Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού ASTERA Γαλλίας, Μέλος Δ.Σ της SECOF, ο Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Αλίκη Πελετίδη, Λέκτορας Φαρμακευτικής Πρακτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ο Λευτέρης Μαρίνος, Γενικός Γραμματέας ΟΣΦΕ & ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ αναφέρθηκαν διεξοδικά για το πώς τα φαρμακεία αναδεικνύονται πλέον διεθνώς ως πρωταθλητές στη συνείδηση του κόσμου, ενώ ενδιαφέρον παρουσίασε μελέτη σε συνεργασία με τον Όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ που κατέδειξε ότι η παρέμβαση των φαρμακοποιών είχε θετικότατα αποτελέσματα στην τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής.

«Να αναγνωριστούν οι φαρμακοποιοί ως πάροχοι αμειβόμενων υπηρεσιών» ζήτησε ο συντονιστής της ενότητας Λευτέρης Μαρίνος, Γενικός Γραμματέας ΟΣΦΕ & ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ.

2η ενότητα με τίτλο: «Ο σχεδιασμός της Υγείας αλλάζει παγκοσμίως. Ποια τα οφέλη για το Φαρμακείο» 

Η Ema Paulino, Πρόεδρος του Εθνικού Φαρμακευτικού Συλλόγου Πορτογαλίας και εκπρόσωπος στη FIP και την PGEU υποστήριξε πως οι φαρμακοποιοί πρέπει να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και η φροντίδα υγείας πρέπει να αλλάξει από patient-centered (επικεντρωμένη στον ασθενή) και να γίνει people-centered (εστίαση στο υγιές άτομο). «Δεν χρειάζεται πάντα να προτείνουμε προϊόντα, μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά η φαρμακοποιός.

3η ενότητα με τίτλο: «Η νόσος Covid-19 έφερε τα πάνω-κάτω! Ποιες οι Καινοτομίες που αλλάζουν τη ζωή μας;»

Αποκαλυπτικά ήταν όσα ανέφεραν απότο Εθνικό Σύλλογο Φαρμακοποιών της Αμερικανικής Κοινότητας Douglas Hoey και Hannah Fish για την απότομη ανάπτυξη του φαρμακείου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα φαρμακεία έκαναν το 40-50% των εμβολιασμών COVID-19 στη χώρα, που σημαίνει περίπου 160 εκατ. εμβολιασμούς, ίσως το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των επαγγελματιών υγείας.

Επιπλέον, για τα ελληνικά φαρμακεία δόθηκε η διαβεβαίωση από τον Γενικό Δ/ντή Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ, Γ. Αγγούρη, ότι έρχονται κόφτες στη συνταγογράφηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 που θα αφορούν τους γιατρούς και όχι τους φαρμακοποιούς.

4η ενότητα: «Η Επανάσταση που φέρνει η Τεχνολογία mRNA στις θεραπείες του αύριο» 

Στην ενότητα, την οποία συντόνιζε η Γενική Γραμματέας του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Τζένη Μαυρίδη, ο Επ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστήριξε πως «ποτέ δεν ανακλήθηκε εμβόλιο λόγω παρενεργειών», για να προσθέσει η Κλειώ Αναστασοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πως «δεν έγινε ποτέ έκπτωση στα ουσιαστικά στάδια ανάπτυξης των mRNA εμβολίων».

Η Ειρήνη Ζωγραφάκη, Βιολόγος, MPH, Medical & Scientific Relations Manager Vaccines, Pfizer Ελλάς, πρόσθεσε πως «είμαστε σε καλό δρόμο για ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για πολλές και σοβαρές ασθένειες με βάση την mRNA», ενώ ο Διαμαντής Κλημεντίδης, Κλινικός Φαρμακοποιός Ψυχιατρικής Κλινικής «Αγία Αικατερίνη» είπε ότι ο όρος «θεραπευτικά εμβόλια» σήμερα συνδέεται άμεσα με την Ογκολογία.

Out of the box presentation

Το 5ο Συνέδριο του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ ολοκληρώθηκε με μια μοναδική on stage παρουσίαση από τον Καθηγητή, Πρόεδρο Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, Αναστάσιο Σταλίκα για τους 4 βασικούς άξονες που μπορούν να αποτρέψουν το ψυχικό και σωματικό burn out στους φαρμακοποιούς και με αυτούς μπορούν να αναπτύξουν τη δική τους ψυχική ανθεκτικότητα αλλά και να βοηθήσουν αποτελεσματικότερα τους πελάτες- ασθενείς τους.


  • ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ
    ΒΙΑΝ Α.Ε., Bayer Ελλάς Α.Β.E.E., GlaxoSmithKline A.B.E.E., Karabinis Medical SA.

  • ΜΕΓΑΛΟΧΟΡΗΓΟI
    Bennett A.E, InterMed S.A., Pierre Fabre Hellas Α.Ε.Ε., Sanofi- Aventis A.E.B.E, Servier Hellas E.P.E, Uni-Pharma Α.Β.Ε.Ε, Φαρμασέρβ – Λίλλυ Α.Ε.Β.Ε.

  • ΧΟΡΗΓΟI
    Ascensia Diabetes Care Hellas, Bausch Health Ελλάς, Elpen A.E., Faran S.A, Menarini Διαγνωστικά – Ιατρικά Όργανα Α.Ε. & Β.Ε, Parapharm International A.E, Perrigo C.O, Πετσιάβας Α.Ε, Pharma Center A.E Power Health Hellas Α.Ε.Β.Ε., ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε., Win Medica Α.Ε., Βιανέξ Α.Ε, Κυρίτσης Ορθοπαιδικά ΑΕΒΕ.
Για περισσότερες πληροφορίες: ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΦΑΣΥΝ: Κατερίνα Αραβαντινού, T: 210 4830291 (ext.251), M: 6937 865983, E: info@peifasyn.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Thomas Schneider, Senior Vice President Commercial & Consulting Services EMEA, IQVIA
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της


Σχετικά άρθρα

Χρηματοκιβώτια με χρονοδιακόπτη: Αποτελούν λύση για τις κλοπές στα φαρμακεία;
Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Υπο-εξυπηρετούμενοι ασθενείς στο φαρμακείο
Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά
ΠΦΣ: Συγκεντρώνει στοιχεία για ανεξόφλητες υποβολές φαρμακοποιών
Από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας
Φ.Σ. Πειραιά: Προσφορά από την Epsilon Net για πρόγραμμα ψηφιακής κάρτας
Πρόκειται για το Epsilon Smart Ergani Advanced