Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Ο πληθωρισμός η Νο 1 πρόκληση για τη φαρμακευτική αγορά το 2023

9/1/2023 5:09:26 μμ
Ήδη σημειώνουν πτώση μετοχές των εταιρειών του κλάδου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο πληθωρισμός φαίνεται πως θα απασχολήσει σημαντικά την παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία το 2023, όπως αναδεικνύει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την GlobalData Healthcare στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι η νούμερο 1 ανησυχία τους για την τρέχουσα χρονιά είναι ο πληθωρισμός, ενώ ακολουθούν ζητήματα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων, η συνεχιζόμενη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, πολιτικές διαμάχες στις ΗΠΑ, αλλά και το Brexit και οι λήξεις των πατεντών φαρμάκων.

Όπως δημοσιεύει το Fierce Pharma, επικρατεί μια άποψη πως η φαρμακοβιομηχανία είναι ανθεκτική στην οικονομική ύφεση λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για φάρμακα, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 οι ηγέτες του κλάδου (Johnson & Johnson, GSK, Bayer κ.ά.) αναφέρονταν στα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη ως σημαντικά εμπόδια για την ανάπτυξη των εταιρειών. Ενδεικτικά, το Μάρτιο του περασμένου έτους η Viatris «κατέβασε» τις προβλέψεις για τα κέρδη της στα 5,8 δισ. δολάρια από τα 6,2 δισ. δολάρια που είχε αρχικά θέσει ως κατώτατο όριο.

Οι πιέσεις φαίνεται πως καλά κρατούν. Την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600 υποχώρησαν κατά 0,2% «ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης», όπως δημοσίευσε το Reuters, με ένα μεγάλο μέρος της πτώσης να αφορά μετοχές εταιρειών στον κλάδο της υγείας, όπως της Novartis και της Sanofi που σημείωσαν πτώση άνω του 1% η καθεμία. Οι αναλυτές της GlobalData σημειώνουν ότι ο κλάδος θα κληθεί να βιώσει οικονομικές και ρυθμιστικές πιέσεις, άρα θα πρέπει να βρει νέους τρόπους για να αντισταθμίσει αυτές τις προκλήσεις.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα βασικά συμπεράσματα της Εκπαιδευτικής Ημερίδας της Ε.Ε.Φα.Μ.
Παρέχεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Supplement Awards 2025: Επιβραβεύουμε υπεύθυνα προϊόντα που συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής του καταναλωτή
Συνέντευξη του Δρ Σταύρου Λαλά στην Άννα Μαρία Παπίρη
5ο Athens ESG Forum: Από το Όραμα στη Δράση – Ο Χάρτης της Βιώσιμης Μετάβασης
Με κορυφαίους διεθνείς ομιλητές και πρακτικές λύσεις ESG για βιώσιμες, καινοτόμες και υπεύθυνες φαρμακευτικές επιχειρήσεις
ΣΘΕΒ: «Από το κλασικό στο ψηφιακό: Η νέα εποχή στην υγεία και το φάρμακο»
Ενημερωτική εκδήλωση στις 9 Μαΐου στη Λάρισα
Novo Nordisk Hellas: Συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας
Από την ομάδα της εταιρείας «Τρέχουμε για να αλλάξουμε τον Διαβήτη / Run to Change Diabetes»