Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ο πιο εύκολος τρόπος για να εξοικονομήσει το κράτος 1 δισ. το χρόνο από την υγεία

26/11/2018 10:53:18 πμ
Και παράλληλα να σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Περισσότερα από 5 εκατ. κάτοικοι σήμερα στην Ελλάδα είναι μεταξύ 30 έως 70 χρόνων και αν το 20% από αυτούς λάμβανε σοβαρά το θέμα της πρόληψης, θα είχαμε οικονομικό όφελος που θα άγγιζε το 1 δισ. ευρώ ετησίως», αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο 4ο Forum Υγείας 2018, ο πρόεδρος του Forum, οικονομολόγος, πρόεδρος του Ομίλου ΖΙΤΑ, Ζαχαρίας Καπλανίδης.

Ο κ. Καπλανίδης, παραθέτοντας στοιχεία, εκτίμησε πως εάν το 20% (που αντιστοιχεί σε 1 εκατ. πολίτες μεταξύ 30 και 70 χρόνων) λάμβανε σοβαρά το θέμα της πρόληψης, σε βάθος δεκαετίας θα απέφευγαν μία σοβαρή ασθένεια τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με έρευνες μια σοβαρή ασθένεια (κακοήθεια, καρδιαγγειακά νοσήματα) στοιχίζουν στο σύστημα υγείας και στα νοικοκυριά τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Αναλύοντας τους αριθμούς, αυτοί οι 100.000 άνθρωποι, θα «γλίτωναν» το κράτος από 10 δισ. σε βάθος 10ετίας, δηλαδή 1δισ. ευρώ ετησίως!

Στο ίδιο Συνέδριο αναπτύχθηκαν και μία σειρά από πολύ ενδιαφέρονται θέματα.

Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων με μια σταγόνα αίμα!

Μία μόλις σταγόνα αίμα αρκεί για να φανεί ο βαθμός οξείδωσης της χοληστερόλης μας κι έτσι να εκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αθηρωματικών πλακών, οι οποίες ευθύνονται για τη στένωση των αρτηριών και κατ' επέκταση, την πρόκληση εμφράγματος και εγκεφαλικού. Την αποκάλυψη, έκανε κατά την ομιλία της, η Καρδιολόγος, Υπεύθυνη Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ, Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη. Η κ. Καραγκιοζάκη επισήμανε ότι με βάση τα αποτελέσματα του τεστ και με την κατάλληλη αντιοξειδωτική διατροφή, κάνουμε πρόληψη και θεραπεία, ενώ τόνισε ότι πριν πάρει κάποιος φάρμακο για χοληστερίνη πρέπει να ελέγξει εάν είναι οξειδωμένη γιατί μπορεί και να μην είναι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά με κληρονομικότητα από στεφανιαία νόσο έχουν συνήθως αυξημένη οξειδωμένη χοληστερόλη γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αθηρωμάτωση ακόμη κι από την παιδική ηλικία.

3η πιο συχνή αιτία θανάτου το ΧΑΠ μέχρι το 2020

Σε λιγότερο από τρία χρόνια η γνωστή ΧΑΠ ή αλλιώς η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια θα είναι η 3η πιο συχνή αιτία θανάτου, τόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονιολογίας του ΑΠΘ, Λάζαρος Σιχλετίδης. Ο κ. Σιχλετίδης εξήγησε πως το 50% των 4.561 ατόμων που επισκέφτηκαν το ιατρείο ΧΑΠ που λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ήταν υποδιαγνωσμένοι, σημειώνοντας πως το 50% των ατόμων με παροξυντικά επεισόδια ΧΑΠ, πεθαίνουν σε 3,6 χρόνια.

Τα πρωϊνά με Superfoods φτάνουν την ινσουλίνη στο Θεό!

«Είμαστε ό,τι τρώμε» υποστήριξε κατά την ομιλία της η Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης Μαρία Καρδάση, σημειώνοντας ότι πρέπει να αρχίσουμε να θέλουμε και να μας αρέσει, αυτό που πρέπει. Η ίδια, επέμεινε στη μαγική λέξη «Ισογλυκαιμία» εξηγώντας πως το σάκχαρό μας δεν πρέπει να ανεβαίνει ποτέ, γι' αυτό και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στον καταιγισμό διαφημίσεων και προβολής των σούπερ τροφών και άλλων ειδών τροφών όπως οι μπάρες δημητριακών, ελέγχοντας πάντα τα συστατικά τους. (Κάθε μικρό ή μεγάλο γεύμα πρέπει να περιέχει πρωτείνες, λίπος και υδατάνθρακες, με αυτή τη σειρά)

Διατροφή και άσκηση. Σημασία έχει ο σωστός χρόνος

Αυτό που μετράει δεν είναι μόνο τι τρώμε και αν γυμναζόμαστε αλλά πότε τρώμε και πότε γυμναζόμαστε. Αυτό είπε κατά την ομιλία της η πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Επισκέπτρια Ερευνήτρια σε Προγράμματα εφαρμογής Μεσογειακής Διατροφής του Harvard, Θεοδώρα Καλογεράκου. Η κ. Καλογεράκου επισήμανε πόσο σημαντικός είναι ο σωστός χρόνος για τη διατροφή αλλά και για την άσκησή μας, σημειώνοντας ότι κάτω από συνθήκες στρες δεν τρώμε ούτε γυμναζόμαστε γιατί τότε, «δηλητηριάζουμε περισσότερο τον οργανισμό μας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Μέσω της ανανεωμένης πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου για τη φαρμακευτική νομοθεσία






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση