Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Ο οικογενειακός γιατρός θα είναι επί πληρωμή, τελικά!

13/7/2018 12:38:12 μμ
Οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας θα επιβαρύνουν τον ασθενή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε αναγκαστικές τροποποιήσεις προχώρησε ο υπουργός Υγείας προκειμένου οι γιατροί (παθολόγοι, παιδίατροι και γενικοί γιατροί) να προχωρήσουν σε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να «στηθεί» η περιβόητη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη με τους Οικογενειακούς Γιατρούς.

Ο Ανδρέας Ξανθός σε συνάντηση που είχε με την Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) παρουσία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρού και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Τάκη Γεωργακόπουλου, επεσήμανε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί στρατηγικής σημασίας τη μεταρρύθμιση για την ΠΦΥ, τόνισε ότι παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει περιθώριο συνεννόησης έτσι ώστε το νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας να είναι βιώσιμο και να εξυπηρετεί τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς τόσο στους γιατρούς που υπηρετούν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) όσο και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.


Σε ό,τι αφορά τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς, το υπουργείο θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές με στόχο το σύστημα να είναι πιο λειτουργικό και πιο «ελκυστικό» για τους ελευθεροεπαγγελματίες που θα κληθούν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις μέχρι τις 30 Ιουλίου προκειμένου να συμβληθούν με τον Οργανισμό αλλά όχι με το αζημίωτο για τους ασθενείς.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  •  Αμοιβή των γιατρών από τους ασθενείς που εξετάζονται εκτός του προβλεπόμενου 4ωρου ημερησίως. (Αυτή η ρύθμιση θα οδηγήσει πολλούς ασφαλισμένους στο να πληρώνουν από τη τσέπη τους τελικά την επίσκεψη στο γιατρό, κάτι που συμβαίνει κατά κόρον και σήμερα με όσους γιατρούς έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί συχνά επικαλούνται ότι τελείωσε ο χρόνος για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ).
  •  'Αρση του περιορισμού υποχρεωτικής εξέτασης όλες τις μέρες του 5μερου με την προϋπόθεση ότι τηρείται το υποχρεωτικό 20ωρο εβδομαδιαίως.
  •  Στις συμβατικές υποχρεώσεις του γιατρού δεν συμπεριλαμβάνονται οι κατ? οίκον επισκέψεις
  •  Οι επισκέψεις που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 4ωρης απασχόλησης των γιατρών δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως.

Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην προτεινόμενη σύμβαση για τους οικογενειακούς γιατρούς.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Είναι ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε», σύμφωνα με τον Μ. Κατσαράκη
Βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας που θα πρέπει να ισχύσει από την άνοιξη του 2026






Σχετικά άρθρα

Cosmetics Europe: Όχι στην προτεινόμενη ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικολογικούς Ισχυρισμούς
Είναι ανεφάρμοστη τονίζουν οι εκπρόσωποι εταιρειών καλλυντικών
Νέος προσωρινός πρόεδρος του ΕΟΦ ο Σπύρος Σαπουνάς
Παραιτήθηκε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος
Με προβλήματα στα logistics οι κατ’οίκον παραδόσεις των ΦΥΚ
Δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης, είπε ο υπ. Υγείας
Κ. Παπαγιάννης: H ψηφιακή ωριμότητα το επόμενο βήμα στον μετασχηματισμό της υγείας
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα στο 2ο SFEE Summit