Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Χρυσή και Ασημένια διάκριση για τη RAFARM
Στα Manufacturing Excellence Awards της Boussias Communications
ΟΟΣΑ: Οι φαρμακοποιοί πρέπει να διευρύνουν το ρόλο τους
Για την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας απέναντι στην πανδημική κρίση
Αθ. Κουτσούκης: Έρευνα για τη θεσμοθέτηση υπηρεσιών στα φαρμακεία
Το 88,4% των φαρμακοποιών θέλουν οι υπηρεσίες να αμείβονται

Ο κορονοϊός ήρθε στην Ελλάδα σε 38χρονη ασθενή στη Θεσσαλονίκη

27/2/2020 4:38:45 μμ
Προσοχή στα κρούσματα αισχροκέρδειας στις χειρουργικές μάσκες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ζήτημα χρόνου ήταν η εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το πρώτο περιστατικό που εντοπίστηκε στη χώρα μας αφορά 38χρονη Ελληνίδα ασθενή, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ύστερα από ταξίδι που πραγματοποίησε στη Βόρεια Ιταλία.

Εν τω μεταξύ μαζική προσέλευση καταγράφεται στα φαρμακεία τις τελευταίες μέρες, προκειμένου οι πολίτες να προμηθευτούν ιατρικές μάσκες και αντισηπτικά. Και αν η μεγάλη ζήτηση για μάσκες είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό, από τη Δευτέρα (24/2) αυτή γιγαντώθηκε τόσο, ώστε πλέον σε όλη την Ελλάδα να είναι από δυσεύρετες έως και ανύπαρκτες. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απ. Βαλτάς, δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες εξαιτίας του ότι οι περισσότερες φτιάχνονται στην Κίνα και η χώρα δεν εξάγει πλέον.

Πάντως οι φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα συνιστούν «ψυχραιμία», τονίζοντας ότι οι θάνατοι από τον κορονοϊό σχετίζονται κυρίως με υπάρχοντα προβλήματα υγείας και τη μεγάλη ηλικία και ότι η ατομική υγιεινή είναι το καλύτερο μέσο προστασίας, όπως ακριβώς πρέπει να γίνεται και για τη γρίπη.

«Δεν υπάρχουν μάσκες, στο Βόλο, όπως στη Λάρισα, όπως στην Ιταλία, όπως και σε όλο τον κόσμο. Δεν φαντάστηκε κανείς ότι θα υπήρχε τέτοια περίπτωση ζήτησης», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φ.Σ. Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης.

Παραδείγματα αισχροκέρδειας

Φαινόμενα αισχροκέρδειας στη χοντρική αγορά καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λάρισας Δ. Μιχαήλ: «Ο ΠΡΟΣΥΦΛΑ επιχείρησε να αγοράσει πριν λίγες ημέρες μάσκες με φίλτρο που στη χοντρική κάνουν 2,5 ευρώ η μία και μας την πουλούσαν προς 6 ευρώ. Για το λόγο αυτό ακυρώσαμε την παραγγελία». Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Έβρου Αν. Τερζής ενημέρωσε πως «υπάρχουν κάποια sites, π.χ. το ebay, που πωλούν μάσκες σε εξωφρενικές τιμές. Αν πριν οι 50 μάσκες κόστιζαν 4-5 ευρώ, τώρα πωλούνται σε 10πλάσια ή 20πλάσια τιμή, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε την ποιότητά τους».

Αγωνία και για τα αντισηπτικά

Σύμφωνα με το agriniopress.gr, στο Αγρίνιο οι μάσκες έχουν εξαφανιστεί από τα φαρμακεία και προβλέπεται τις επόμενες ημέρες να σημειωθούν ελλείψεις ακόμη και στα αντισηπτικά, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα αντισηπτικά για να παραγγείλουν οι φαρμακοποιοί και λιγοστεύουν όσα είναι ήδη στοκ στα φαρμακεία τους. 

ΠΦΣ: Ενημερωτικό υλικό για τον κορονοϊό σε όλους τους Συλλόγους

Για την προστασία πάντως από τον κορονοϊό στη χώρα μας, ο ΠΦΣ αποστέλλει σε όλους τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους επικαιροποιημένο ενημερωτικό υλικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Παράλληλα εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα αποσταλούν στα φαρμακεία 500.000 ενημερωτικά έντυπα με πληροφορίες για τα συμπτώματα και τα μέτρα προφύλαξης, τα οποία θα διανέμονται στους πολίτες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ψηφίζοντας τα κορυφαία ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., OTC, συµπληρώµατα διατροφής, βιταµίνες, προϊόντα οµορφιάς και περιποίησης σώµατος που κυκλοφορούν στα φαρμακεία
Δωρεάν για τους φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείων


Σχετικά άρθρα

Θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη νόσο COVID-19
Σε όλα τα στάδια της νόσου
COVID-19: Όσοι νοσηλεύτηκαν έχουν περισσότερα αντισώματα
Σύμφωνα με ελληνική μελέτη σε συνεργασία με το National Cancer Institute των ΗΠΑ
Δεν υπάρχει συσχέτιση των ΜΣΑΦ και της ιβουπροφαίνης στην εξέλιξη της νόσου COVID–19
Η ιβουπροφαίνη μπορεί να ληφθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της COVID-19 όπως ο πυρετός και ο πονοκέφαλος
Γιατί η σιδηροπενία αποτελεί πρόβλημα;
Και πώς θα υποψιαστείτε την ύπαρξή της;