Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ο χώρος της υγείας αυξάνει την απασχόληση στην Ελλάδα

31/7/2018 12:26:59 μμ
Αν και σε καιρούς μνημονίου οι νέες προσλήψεις αυξάνονται
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες της χώρας που διατηρεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αναδεικνύεται ακόμη και εν μέσω κρίσης ο χώρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε πρόσφατη έρευνα της ICAP.

Συγκεκριμένα με βάση την ειδική έκδοση της εταιρείας επιχειρηματικής πληροφόρησης, «Leading Employers in Greece 2018», προκύπτει ότι ανάμεσα στους 500 μεγαλύτερους έλληνες εργοδότες περιλαμβάνονται 12 ελληνικές εταιρείες φαρμάκου, οι οποίες μάλιστα απασχολούν περίπου 6.300 άτομα. Να σημειωθεί δε, ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες παρά τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου, αύξησαν κατά περίπου 130 άτομα το έμψυχο δυναμικό τους πέρυσι.


Σύμφωνα επίσης με την έρευνα ο κλάδος τους φαρμάκου «εκπροσωπείται» στο δείγμα των 500 εταιρειών της ICAP και από το χώρο των θυγατρικών πολυεθνικών. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι 190 μεγάλες εμπορικές εταιρείες εκ των οποίων οι 8 θυγατρικές πολυεθνικών που κατέχουν μάλιστα περί το 40% της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα με πολλαπλάσιο τζίρο έναντι των ελληνικών, απασχολούν με βάση το έτος 2017 περίπου 3.000 εργαζόμενους οι οποίοι μάλιστα είναι κατά 270 περισσότεροι έναντι του 2016.


Για μια ακόμη φορά λοιπόν με βάση τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύεται η σημασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην απασχόληση, η οποία όπως μάλιστα σημειώνουν και οι εκπρόσωποι του κλάδου, παράγουν σημαντική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία καθώς η δουλειά τους ενισχύει και το εξαγωγικό προφίλ της χώρας.


Θα πρέπει να σημειώσουμε βέβαια ότι και οι 20 φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν ανήκουν σε ένα κλάδο ο οποίος εξακολουθεί να βάλλεται από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, εξακολουθούν να χάνουν πωλήσεις και μάλιστα ακόμη και η μείωση των εργαζόμενων των πολυεθνικών είναι αναλογικά χαμηλότερη απ? ότι θα περίμενε κανείς αν αναλογιστεί κανείς τις έχει συμβεί στον εν λόγω κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των εταιρειών του δείγματος των 500 εταιρειών περιλαμβάνονται και 18 εταιρείες από τον κλάδο των παρόχων υγείας, κυρίως ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες συνολικά απασχολούν περίπου 13.560 εργαζόμενους με βάση το 2017, ένας αριθμός που είναι αυξημένος κατά περίπου 480 άτομα σε σχέση με το 2016. Και ο εν λόγω κλάδος έχει πληγεί από την ύφεση λόγω και των μέτρων και κυρίως του clawback αλλά και του rebate το οποίο μάλιστα «σβήνει» μεγάλες οφειλές του δημοσίου προς αυτές.


Συνολικά στην έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων, πέρα από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους ιδιώτες παρόχους, περιλαμβάνεται στους 500 κορυφαίους εργοδότες και μία εταιρεία από τον κλάδο των ιατρικών μηχανημάτων. Έτσι η υγεία εκπροσωπείται με 39 εταιρείες μέσα στους συνολικά 500 ήτοι ένα ποσοστό της τάξης του 8%.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»
Υποχρεωτική από τις 13 Μαΐου για τους εργαζόμενους σε αυτά






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό