Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ο Β. Κικίλιας δεσμεύτηκε για τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με συνταγή

27/2/2020 4:49:53 μμ
Ο ΠΙΣ και ο Αθ. Εξαδάχτυλος ζήτησε σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σημαντικό εξορθολογισμό στη χορήγηση φαρμάκων θα επιφέρει η διάταξη που ζήτησε ο ιατρικός κόσμος, με πρωτοστάτη τον ΠΙΣ, και εξασφαλίστηκε με δέσμευση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι στο εξής δεν θα χορηγείται κανένα αντιβιοτικό χωρίς συνταγή γιατρού.

Η πολυφαρμακία και η αντίσταση στα αντιβιοτικά έχουν αποτελέσει επανειλημμένως αντικείμενο παρεμβάσεων από τον ΠΙΣ και τον πρόεδρό του, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, καθώς το πρόβλημα στη χώρα μας έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Με τη ρύθμιση αυτή, για την οποία δεσμεύτηκε ο Β. Κικίλιας, αναμένεται να μπει οριστικό φρένο στην αντιεπιστημονική αυτή πρακτική, της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, που έχει φέρει δεινά στη χώρα και τους πολίτες της.

Ο Δρ Εξαδάκτυλος παρέστη στη συνεδρίαση στις 26/2 της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η Δημόσια Υγεία πρέπει να στηριχτεί από τους γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα. 

Όπως δήλωσε ο Δρ Εξαδάκτυλος εξερχόμενος της Επιτροπής, «με την προσθήκη που ο ΠΙΣ ζητεί διαρκώς για τη χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία γίνεται πλήρες ώστε να επιτελέσει τους σκοπούς του».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη MD, MSc, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Medical Advisor Φαρμασέρβ-Λίλλυ
Ευρωπαϊκή έρευνα δείχνει μείωση τιμών, αυξήσεις κόστους και ελλείψεις






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Πάνω από 615 εκατ. ευρώ το budget για το 2026
Κυρίως για την εφαρμογή της νέας φαρμακευτικής νομοθεσίας
Η φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα  10,5 δισ. ευρώ έως το 2028
Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte για λογαριασμό του ΣΦΕΕ
Νέα μέτρα για τις ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων στην Ε.Ε.
Εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για 7 νέα φάρμακα
Αναμένεται η επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή