Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Novartis: 25 νέες θεραπείες θα λανσάρει έως το 2021

29/5/2019 3:52:50 μμ
Ο CEO Vas Narasimhan εξηγεί τη στρατηγική της εταιρείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Ο CEO της Novartis Vas Narasimhan ανακοίνωσε πως προωθεί το λανσάρισμα 25 νέων θεραπειών που αναμένει ότι θα επιτύχουν υψηλές πωλήσεις έως το 2021, ενώ αφορούν πολλούς και διαφορετικούς τομείς της ιατρικής.

Αυτή η στρατηγική της εταιρείας να μην επικεντρώνεται σε ολιγάριθμους θεραπευτικούς τομείς, όπως κάνουν οι περισσότεροι ανταγωνιστές της, δεν ανησυχεί τον Narasimhan. «Επεκτεινόμαστε σε νέους τομείς, αλλά αφήνουμε κάποιους άλλους. Ωστόσο πιστεύω ότι αν εστιάζεις σε δύο ή τρεις τομείς θα βγεις κερδισμένος στο άμεσο μέλλον αλλά όχι μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο ίδιος.

Σήμερα οι εταιρεία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της προγράμματα για 46 ασθένειες που αφορούν έξι διαφορετικούς τομείς: ογκολογία, οφθαλμολογία, νευρολογία, ανοσολογία, δερματολογία, αλλά και φάρμακα για παθήσεις του ήπατος, του αναπνευστικού και καρδιομεταβολικά.

«Για κάθε έναν από αυτούς τους τομείς έχουμε ένα σημαντικό φάρμακο, στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε οικονομικά και επιστημονικά και να ενισχύσουμε στη συνέχεια τον τομέα με ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο. Αυτό που αναζητάμε είναι να βρούμε τομείς, τους οποίους μπορούμε να εμπλουτίσουμε. Αν δραστηριοποιηθούμε στις νεφρικές παθήσεις, δεν θα το κάνουμε μόνο με μία καλή θεραπεία. Θα πρέπει να είναι ένας χώρος, στον οποίο θα έχουμε περισσότερα να "χτίσουμε"», εξηγεί ο CEO της Novartis.

Προσθέτει δε ότι σημαντικό για τη στρατηγική αυτή που ακολουθεί είναι να λανσάρει φάρμακα που αποτελούν τις πρώτες και μοναδικές θεραπείες για την πάθηση, όχι μόνο για να αποσπά το μερίδιο της αγοράς αλλά και γιατί μαθαίνει πολλά για την ανάπτυξη και την παρασκευή τους, την προμήθειά τους στις χώρες όπου δραστηριοποιείται κτλ.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η πιο πρόσφατη έγκριση που απέσπασε από τον FDA πριν από λίγες ημέρες για το γονιδιακό φάρμακο onasemnogene abeparvovec-xioi. Αποτελεί την πρώτη θεραπεία για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία που απευθύνεται σε μωρά κάτω των 2 ετών με ή χωρίς συμπτώματα. Πρόκειται για μια σπάνια νευρομυϊκή πάθηση, η οποία αποτελεί τη βασική γενετική αιτία θανάτου των βρεφών. Η θεραπεία χορηγείται εφάπαξ, επιδιορθώνοντας ουσιαστικά τη γενετική ανωμαλία εφ' όρου ζωής, ιδίως αν χορηγηθεί λίγο μετά τη γέννηση του βρέφους.

Ενδιαφέρον έχει προκαλέσει ωστόσο ότι το φάρμακο είναι σήμερα το ακριβότερο φάρμακο στον κόσμο, κοστίζοντας 2,12 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τιμή αυτή δικαιολογείται, καθώς οι οικογένειες των ασθενών ξοδεύουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια το χρόνο για άλλες ακριβές θεραπείες και εκτιμά ότι η εφάπαξ θεραπεία εξοικονομεί τελικά έως πέντε εκατομμύρια δολάρια ανά ασθενή. Η εταιρεία μάλιστα δέχτηκε τον όρο να επιστρέφει τα χρήματα, αν το φάρμακο δεν θεραπεύσει τον ασθενή.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024






Σχετικά άρθρα

Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Curity Pharma: Ξεκινά την 1η υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.
Η Gilead Sciences Ελλάς στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας
Υλοποίησε ένα πλέγμα δράσεων για την άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν