Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέου τύπου φάρμακα στη ΧΑΠ;

23/1/2023 1:41:28 πμ
Ερευνητικές προσπάθειες από Sanofi, Regeneron, AstraZeneca και Roche
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αν και υπάρχουν αρκετές βιολογικές θεραπείες για το άσθμα, με το πρώτο φάρμακο να «κλείνει» φέτος τα 20 χρόνια κυκλοφορίας του, δεν ισχύει το ίδιο για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του pharmaceutical-technology.com, δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο βιολογικό φάρμακο για τη νόσο, η οποία αφορά περίπου 384 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο αυτή η εικόνα ενδέχεται να αλλάξει.

Τουλάχιστον έξι διαφορετικά βιολογικά σκευάσματα για τη ΧΑΠ μελετώνται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές φάσης 3, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τα επόμενα 1-2 χρόνια: το tezepelumab και το tozorakimab από την AstraZeneca, το astegolimab τη Roche κ.ά., ενώ πιο άμεσα, στα μέσα του 2023, θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξάγει η Sanofi με τη Regeneron για τη χρήση του μονοκλωνικού αντισώματος dupilumab (το οποίο διαθέτει έγκριση για το άσθμα, την ατοπική δερματίτιδα κ.ά.).

Σχολιάζοντας το θέμα, ο καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου Ian Adcock διευκρινίζει ότι οι διαθέσιμες συσκευές με βρογχοδιασταλτικά ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της ΧΑΠ, δεν στοχεύουν όμως στην υποκείμενη αιτία της, ενώ «τα βιολογικά φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις διαδικασίες που προκαλούν την ασθένεια, εφόσον επιτευχθεί ο σωστός στόχος ανά ασθενή». Δυστυχώς οι βιολογικοί «στόχοι» που έχουν μέχρι σήμερα μελετηθεί για τη νόσο δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία. Καλύτερα αποτελέσματα προβλέπεται πιθανότατα να φέρουν οι εξατομικευμένες θεραπείες, καθώς η έρευνα αφορά τώρα τη χρήση συγκεκριμένων βιοδεικτών που θα δώσουν την «κατεύθυνση» της θεραπείας για συγκεκριμένους ασθενείς.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα βρίσκεται σε εξέλιξη έως τις 26 Σεπτεμβρίου
Σαφής προειδοποίηση ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους παρανομούν


Σχετικά άρθρα

EMA: Επανεξέταση φαρμάκου για τη διαχείριση του βάρους
Διερευνάται για τη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή ασφάλεια
Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας
Πραγματοποιείται και διερεύνηση των ευρύτερων σχετικών αναγκών
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σώζει από τις θανατηφόρες δοσολογίες των φαρμάκων
Σε εξέλιξη ερευνητικά projects εκατομμυρίων λιρών στη Βρετανία
Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας: Οδηγίες για τους κατοίκους της Θεσσαλίας
Στόχος η αποφυγή των διαρροϊκών επεισοδίων και τα λοιμώδη νοσήματα