Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

ΠΙΣ: Η μάσκα και η σωστή χρήση της συνεχίζει να αποτελεί το όπλο μας έναντι της COVID-19
Ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται, επισημαίνει ο Σύλλογος
Ιουλία Τσέτη: Πρόεδρος του πρώτου ΔΣ του Global Compact Network Hellas
Σημαντική διάκριση για την πρόεδρο και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη
Θα ανέβουν οι τιμές των εμβολίων COVID-19 μετά την πανδημία;
Πάντως 204 leaders της υγείας και πολίτες ζητούν την άρση της πατέντας

Νέος επιθεωρητής δαπανών για τα φάρμακα

26/2/2007
Ο νέος επιθεωρητής θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και θα μπορεί να προβαίνει σε ελέγχους, όποτε κρίνει, σε όλο το φάσμα των ιατροφαρμακευτικών δαπανών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Νέος επιθεωρητής δαπανών για τα φάρμακα

Κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει τη θέση γενικού επιθεωρητή δαπανών για τον έλεγχο των ιατροφαρμακευτικών δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο νέος επιθεωρητής θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και θα μπορεί να προβαίνει σε ελέγχους, όποτε κρίνει, σε όλο το φάσμα των ιατροφαρμακευτικών δαπανών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δημιουργήθηκε η υπηρεσία ελέγχου δαπανών υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) και προστέθηκε στους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να θεσμοθετηθεί και νέα θέση για το συντονισμό όλων των ελεγκτικών μηχανισμών. Μήπως το υδροκέφαλο ελεγκτικό δημιούργημα δεν είναι η λύση;


Οργή για τον ΟΠΑΔ

Οργισμένοι εμφανίζονται οι περισσότεροι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις έντονες διαμαρτυρίες των συναδέλφων τους για τη νέα ανακολουθία του ΟΠΑΔ. Παρά την τριμερή συμφωνία που υποχρέωνε τον ΟΠΑΔ να καταβάλει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου τις οφειλές του για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2006, ο ΟΠΑΔ κατέβαλε τελικά στις 25 Ιανουαρίου μόνο τις οφειλές του για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ο Νοέμβριος αναμένεται… Ήδη οι φαρμακοποιοί της χώρας αναζητούν δραστικούς τρόπους αντίδρασης στη μόνιμη ανακολουθία και ασυνέπεια του ΟΠΑΔ που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας στα φαρμακεία.


Στο στόχαστρο του TAXIS οι φαρμακοποιοί

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί σε πρώτη φάση το στιγματισμό των φοροφυγάδων, συντάσσοντας μια λίστα αξιολόγησης με βάση το εισόδημα του 2004 που δηλώθηκε το 2005.

Πρώτοι στη λίστα οι φαρμακοποιοί, με μέσο καθαρό εισόδημα τα 36.000 €. Κατατάσσονται λοιπόν στους «έχοντες» και φωτογραφίζονται ως φοροφυγάδες, με τη δημοσιοποίηση του μέσου δηλωθέντος εισοδήματος της επαγγελματικής τους κατηγορίας.

Όπως ανακοινώνεται από το αρμόδιο υπουργείο, το αναβαθμισμένο TAXIS έχει πλέον τη δυνατότητα να διεξάγει συνδυασμένους ελέγχους και διασταυρώσεις των δηλώσεων Ε1 (κύρια δήλωση), Ε3 (αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες), των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών και των εκκαθαριστικών δηλώσεων του ΦΠΑ.

Με αυτά τα συγκριτικά στοιχεία, τα οποία προέκυψαν με βάση τα καθαρά κέρδη, που δημοσιεύτηκαν, ο υπουργός Οικονομίας επιχειρεί να δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής του στιγματισμού καθώς και του τρόπου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Στα χαμηλότερα εισοδήματα της λίστας φιγουράρουν οι εστιάτορες με 7.500 € και οι υδραυλικοί με 7.000 € καθαρό εισόδημα.Φαίνεται όμως ότι, κατά τον υπουργό, φοροδιαφυγή σημαίνει η δήλωση και μόνο υψηλού εισοδήματος.


Η απάντηση του ΦΣΑ για τα περί φοροδιαφυγής των φαρμακοποιών

«Οι φαρμακοποιοί διακινούν το 95% των φαρμάκων μέσω ασφαλιστικών ταμείων, πληρώνουν στο δημόσιο ΦΠΑ τον οποίο δεν έχουν εισπράξει από αυτό, πληρώνουν φόρους εισοδήματος για έσοδα τα οποία θα εισπράξουν, είναι αυτοί οι οποίοι κυρίως ασκούν την οικονομική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία οι φαρμακοποιοί ανήκουν στους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, και σημειώνει:

«Θερμά συγχαρητήρια σε αυτούς οι οποίοι ανερυθρίαστα και χωρίς κανένα σεβασμό επιτίθενται σε ένα κλάδο που μάλλον θα έπρεπε να τον ευγνωμονούν, και βέβαια έτσι γίνεται αντιληπτό το γιατί σήμερα η φοροδιαφυγή βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα στην Ελλάδα».


Τα φύλλα ελιάς απασχολούν το ευρωκοινοβούλιο

Σύγχρονη μάστιγα χαρακτηρίζει την παραπλάνηση των πολιτών από δήθεν θαυματουργά φάρμακα ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αντώνης Τρακατέλλης σε ερώτηση που απευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο. Αφορμή η υπόθεση της ατεκμηρίωτης θεραπευτικής ιδιότητας των φύλλων της ελιάς κατά του καρκίνου, που απασχόλησε έντονα τα ελληνικά αλλά και διεθνή μέσα (CNN, BBC, Deutsche Welle).

Ο ερωτών ευρωβουλευτής επιδιώκει σαφή διατύπωση σχετικά με τα εξής σημεία:

• Είναι καταστροφική η διακοπή της θεραπείας που συνταγογραφείται από ειδικούς ογκολόγους στους ασθενείς, όταν αυτοί, επειδή έχουν παραπλανηθεί, αναζητούν σωτηρία στο «θαυματουργό» φάρμακο, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από τη θεραπεία.

• Υπάρχει στην περίπτωση αυτή παραπλανητική πληροφόρηση-διαφήμιση κατά παράβαση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας 97/55/EK;

• Προτίθενται η Επιτροπή και το Συμβούλιο να δώσουν τέλος στις υποθέσεις αυτές, ώστε να τερματιστεί η παραπλάνηση από τα μέσα ενημέρωσης και τους άλλους σχετικούς διαύλους με τα δήθεν θεραπευτικά φάρμακα;


Θα καλυφθεί ασφαλιστικά το εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας

Την ένταξη του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για κορίτσια ηλικίας 12 - 13 ετών προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 6 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Υγείας απέφυγε να αναφέρει κάτι σχετικό με την ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων στη χορήγηση του εμβολίου και σημείωσε ότι αυτό αφορά τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία και το υπουργείο Απασχόλησης, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο η χώρα μας να προμηθευτεί απευθείας το εμβόλιο μέσω του ΙΦΕΤ. Ο Δημ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι όσον αφορά τους ανασφάλιστους αλλοδαπούς και ημεδαπούς, το κόστος του εμβολίου θα καλύπτεται από το υπουργείο Υγείας.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι δηλώσεις του υπουργού αφήνουν εκκρεμότητες για το θέμα της κάλυψης του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και το περιορίζουν στην ηλικία των 12 έως 13 ετών, προφανώς για οικονομικούς λόγους. Η θέση μας είναι σαφής. Η πρόληψη δεν μπορεί να έχει ποσοστώσεις. Οφείλει να είναι καθολική».


Αιχμές της αντιπολίτευσης για την τιμή του Cardasil

Επερώτηση έγινε στη Βουλή από την αντιπολίτευση με θέμα την τιμή του εμβολίου κατά του καρκίνου της μήτρας. Σύμφωνα με ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση βιάστηκε να δώσει τιμή στο νέο εμβόλιο καταλήγοντας στην υψηλότερη τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντίστοιχη με αυτή της Γερμανίας, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης, π.χ. στην Ιταλία, δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο θέμα της τιμής.

Αναφερόμενος στο ιδιαίτερα υψηλό κόστος του εμβολίου (555 €), ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση σε κεντρικό επίπεδο ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη τιμή. «Εμείς δε θα παίξουμε με τα παιχνίδια της αγοράς» δήλωσε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το υπουργείο να προχωρήσει σε απευθείας προμήθεια του εμβολίου ώστε να περιοριστεί το κόστος.Οι συνταξιούχοι διαφωνούν με την κάλυψη του νέου εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με υπόμνημά τους προς τους υπουργούς Υγείας και Απασχόλησης, δηλώνουν την αντίθεσή τους να καλυφθεί το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας από τα ασφαλιστικά ταμεία, υπονοώντας να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται, το νέο εμβόλιο θα επιβαρύνει τα σχεδόν χρεοκοπημένα ταμεία, τα οποία δε θα μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ίδιους, που τα έχουν πραγματική ανάγκη.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι η πρόληψη της συγκεκριμένης πάθησης θα αποφέρει οφέλη ανθρωπιστικά και οικονομικά.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνδυασμός σιδήρου σε υγρή μορφή, με βιταμίνες και μέταλλα για καλύτερη απορρόφηση και άμεση δράση
Ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται, επισημαίνει ο Σύλλογος


Σχετικά άρθρα

ΕΟΠΥΥ: Διευκρινίσεις για την εκτέλεση και υποβολή συνταγών με εμβόλια
Τι γίνεται με αυτές των δικαιούχων ΕΚΑΑ και Λιμενικού
Φαρμακεία: Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον τρόπο πληρωμής του 1 ευρώ για τα ραντεβού εμβολιασμών
Όλα όσα συζήτησε ο ΦΣΑ με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη
ΦΣΘ: «Οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι για τη διενέργεια εμβολιασμών κατά της COVID-19»
Ήδη το 20% των φαρμακείων διεθνώς αξιοποιούνται ως εμβολιαστικά κέντρα