Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέο γονιδιακό φάρμακο χτυπά τον καρκίνο του προστάτη

29/10/2015 10:38:09 πμ
Νέα όπλα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ο καρκίνος του προστάτη θεωρείται αντιμετωπίσιμος, αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, αλλά αν εξαπλωθεί στο σώμα με μεταστάσεις, τότε η θεραπεία του είναι πολύ δύσκολη. Οι επιστήμονες αναζητούν νέα φαρμακευτικά «όπλα» για να σώσουν ζωές.
Στο πλαίσιο αυτό οι γιατροί  ανακάλυψαν ότι ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει κληρονομικούς καρκίνους στις γυναίκες, δρα θεραπευτικά και στην περίπτωση ανδρών με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, όπως έδειξε μια μεγάλη κλινική δοκιμή, η οποία χαρακτηρίσθηκε «ορόσημο» για τη θεραπεία αυτού του συχνού ανδρικού καρκίνου.

Πρόκειται για το φάρμακο Olaparib, το οποίο ωφελεί περίπου έναν στους τρεις ασθενείς (33%), οι οποίοι έχουν όγκους στον προστάτη με συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις. Οι βλάβες αυτές αφορούν τόσο καρκινικά γονίδια που έχουν κληρονομηθεί, όσο και κατοπινές ανωμαλίες στον μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA του ασθενούς.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής ογκολόγος Ζαφείρης Ζαφειρίου), με επικεφαλής τον καθηγητή Γιόχαν ντε Μπόνο του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», δήλωσαν ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, καθώς το Οlaparib είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στους άνδρες με συγκεκριμένες βλάβες DNA στους όγκους τους».

Η κλινική δοκιμή με την ονομασία TOPARP-A έγινε σε 49 άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, που δεν είχε ανταποκριθεί στις υπάρχουσες θεραπείες. Μετά τη χορήγηση του Οlaparib, σχεδόν στο ένα τρίτο των ασθενών σταμάτησε η ανάπτυξη των όγκων, έπεσε σημαντικά και σε βάθος χρόνου το ειδικό προστατικό αντιγόνο (ο βιοδείκτης PSA) και μειώθηκαν τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούσαν στο αίμα τους.

Θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο της κλινικής δοκιμής (TOPARP-B), όπου θα συμμετάσχουν μόνο ασθενείς με γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίοι θα μπορούσαν κατ' εξοχήν να ωφεληθούν από το φάρμακο. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, το Οlaparib μπορεί να αποτελέσει πλέον βασική θεραπευτική επιλογή για τις περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου του προστάτη. Το φάρμακο, που ανήκει στην φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, πήρε πέρυσι άδεια χρήσης σε γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών ή του μαστού και με γενετικές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας
Ο αριθμός των ασθενών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Έρευνα Ipsos: Οι έξυπνες συσκευές ενθαρρύνουν την αλλαγή του τρόπου ζωής
Το 72% των επαγγελματιών υγείας συνιστούν τη χρήση τους για την παρακολούθηση της υγείας
ΕΜΑ: Επιβεβαιώθηκε η παρενέργεια της finasteride
Αλλάζουν οι προειδοποιήσεις ασφαλείας των φαρμάκων
Κάθε μέρα κάτι ψάχνεις… Μήπως αυτόν τον Μάιο να ψάξεις και το δέρμα σου;
Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας