Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέο εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού εγκρίθηκε στην Ε.Ε. και παγκόσμια

17/10/2022 8:24:21 μμ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το νέο, τετραδύναμο εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού της Takeda έλαβε τη θετική γνωμοδότηση της επιτροπής CHMP του ΕΜΑ για χορήγηση σε άτομα ηλικίας από 4 ετών. Το εμβόλιο χορηγείται για την πρόληψη της νόσου που προκαλείται από τους ορότυπους του ιού του δάγκειου πυρετού 1, 2, 3 και 4. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ετησίως καταγράφονται περίπου 390 εκατ. μολύνσεις από τον δάγκειο πυρετό σε όλο τον κόσμο και 20-25 χιλιάδες θάνατοι, κυρίως στα παιδιά. 

Πριν από το 1970, μόνο εννέα χώρες είχαν βιώσει σοβαρές επιδημίες δάγκειου πυρετού, ενώ σήμερα η ασθένεια είναι ενδημική σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών της Ευρώπης. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η CHMP αξιολογεί ένα φαρμακευτικό προϊόν που προορίζεται ταυτόχρονα και για την Ε.Ε. και για την παγκόσμια αγορά, στο πλαίσιο του προγράμματος EU-M4all. Σημειώνεται ότι υπάρχει και άλλο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού, ωστόσο αυτό δείχνει να παρέχει ευρύτερη προστασία για τα μικρά παιδιά και τα άτομα άνω των 45 ετών, σύμφωνα με τον ΕΜΑ.

Νέα φάρμακα συνιστώνται στην Ευρώπη

Μεταξύ των νέων φαρμάκων που η επιτροπή CHMP του ΕΜΑ συνιστά για έγκριση είναι το abaloparatide της Radius Health Ireland για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης σε μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλό κίνδυνο κατάγματος, καθώς και το spesolimab της Boehringer Ingelheim International για τη θεραπεία εξάρσεων σε ενήλικες ασθενείς με γενικευμένη φλυκταινώδη ψωρίαση. Επιπλέον συνιστάται το maralixibat chloride της Mirum Pharmaceuticals International για τη θεραπεία του χολοστατικού κνησμού σε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας δύο μηνών με σύνδρομο Alagille.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανάδοχος η ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Byte
Σύμφωνα με έρευνα της GIVMED






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση