Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Νέο εγχειρίδιο από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες

23/11/2022 11:25:16 μμ
Μπορεί να αξιοποιηθεί για τη θεσμοθέτηση σχετικών υπηρεσιών στα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ως παγκόσμια επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζεται η ενίσχυση του ρόλου του φαρμακοποιού και των υπηρεσιών που προσφέρει σε ασθενείς με μη μεταδιδόμενες ασθένειες, λόγω της μεγάλης πίεσης που ασκούν αυτές στα συστήματα υγείας και του ανεπαρκούς αριθμού κατάλληλα εκπαιδευμένων υγειονομικών στο θέμα. Αυτό πρεσβεύει η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) και δημοσιεύει ένα εγχειρίδιο (εδώ: www.fip.org/file/5334), με το οποίο μπορούν να αξιολογηθούν οι κανονισμοί που διέπουν τη φροντίδα υγείας που παρέχεται στα φαρμακεία σε αυτούς τους ασθενείς. Το εγχειρίδιο απευθύνεται σε φαρμακευτικούς συλλόγους αλλά και σε ρυθμιστικές αρχές, υπουργεία υγείας και γενικά φορείς χάραξης πολιτικής.

Το εγχειρίδιο με τίτλο: «Διαχείριση μη μεταδοτικών ασθενειών: Ρυθμιστικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης και ανάπτυξης για το μετασχηματισμό της φαρμακευτικής πρακτικής» έχει βασιστεί σε δεδομένα από χώρες όπου έχουν θεσμοθετηθεί υπηρεσίες για αυτές τις παθήσεις και έχει νομοθετηθεί η διεύρυνση της φαρμακευτικής πρακτικής, ώστε να παρέχονται από το φαρμακείο τεστ, μετρήσεις π.χ. αρτηριακής πίεσης, συνταγογράφηση ή δυνατότητα αλλαγής της συνταγής κ.ά.

«Αυτό το εγχειρίδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ρυθμιστικών πλαισίων σε χώρες όπου οι φαρμακοποιοί έχουν περιορισμένο ρόλο στη φροντίδα για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες. […] Το κλειδί είναι να δημιουργηθεί η σχετική νομοθεσία», δήλωσε ο Ronald Guse, πρόεδρος του FIP Forum of Pharmacy Professional Regulators, ο οποίος πρόσθεσε ότι μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί από φαρμακοποιούς των νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον D. Hoey, CEO του Αμερικανικού Συλλόγου Κοινοτικών Φαρμακοποιών
Η αξία τους αναγνωρίζεται από διεθνείς φορείς






Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Αττικής: Ζητά συνάντηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που έχουν πάρει μεγάλη έκταση, όπως τονίζει
Peifasyn Academy: Νέο live webinar για τις διαταραχές της εντερικής λειτουργίας
Ένα εξειδικευμένο σεμινάριο για φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείων
Χωρίς τα φαρμακεία θα χάνονταν ζωές
Σύμφωνα με τον D. Hoey, CEO του Αμερικανικού Συλλόγου Κοινοτικών Φαρμακοποιών
Αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ οδηγείται σε πτώχευση για 2η φορά
Αμφίβολο το μέλλον των 1200 καταστημάτων της