Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Νέο εγχειρίδιο από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες

23/11/2022 11:25:16 μμ
Μπορεί να αξιοποιηθεί για τη θεσμοθέτηση σχετικών υπηρεσιών στα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ως παγκόσμια επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζεται η ενίσχυση του ρόλου του φαρμακοποιού και των υπηρεσιών που προσφέρει σε ασθενείς με μη μεταδιδόμενες ασθένειες, λόγω της μεγάλης πίεσης που ασκούν αυτές στα συστήματα υγείας και του ανεπαρκούς αριθμού κατάλληλα εκπαιδευμένων υγειονομικών στο θέμα. Αυτό πρεσβεύει η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) και δημοσιεύει ένα εγχειρίδιο (εδώ: www.fip.org/file/5334), με το οποίο μπορούν να αξιολογηθούν οι κανονισμοί που διέπουν τη φροντίδα υγείας που παρέχεται στα φαρμακεία σε αυτούς τους ασθενείς. Το εγχειρίδιο απευθύνεται σε φαρμακευτικούς συλλόγους αλλά και σε ρυθμιστικές αρχές, υπουργεία υγείας και γενικά φορείς χάραξης πολιτικής.

Το εγχειρίδιο με τίτλο: «Διαχείριση μη μεταδοτικών ασθενειών: Ρυθμιστικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης και ανάπτυξης για το μετασχηματισμό της φαρμακευτικής πρακτικής» έχει βασιστεί σε δεδομένα από χώρες όπου έχουν θεσμοθετηθεί υπηρεσίες για αυτές τις παθήσεις και έχει νομοθετηθεί η διεύρυνση της φαρμακευτικής πρακτικής, ώστε να παρέχονται από το φαρμακείο τεστ, μετρήσεις π.χ. αρτηριακής πίεσης, συνταγογράφηση ή δυνατότητα αλλαγής της συνταγής κ.ά.

«Αυτό το εγχειρίδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ρυθμιστικών πλαισίων σε χώρες όπου οι φαρμακοποιοί έχουν περιορισμένο ρόλο στη φροντίδα για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες. […] Το κλειδί είναι να δημιουργηθεί η σχετική νομοθεσία», δήλωσε ο Ronald Guse, πρόεδρος του FIP Forum of Pharmacy Professional Regulators, ο οποίος πρόσθεσε ότι μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί από φαρμακοποιούς των νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επεκτείνοντας τη συμφωνία της με την Amazon
Αποτυπώνονται στη νέα έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας


Σχετικά άρθρα

Απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου ζητούν οι φαρμακοποιοί της Αττικής
«Επωμιζόμαστε το βάρος μιας φοροδιαφυγής που δεν μας αφορά», επισημαίνουν τα μέλη του ΦΣΑ
ΠΦΣ: «Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών έχει αποτέλεσμα»
Απάντηση στις πρόσφατες διαμαρτυρίες των φαρμακαποθηκαρίων
ΦΣΘ: Η 19η εθελοντική αιμοδοσία στις 4 Δεκεμβρίου 2023
Οδηγίες για τους αιμοδότες
Οι ανάγκες, τα κενά και οι ελλείψεις στη φαρμακευτική εκπαίδευση
Αποτυπώνονται στη νέα έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας