Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF

Νέα υπολογιστική τεχνική «προβλέπει» τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων

14/12/2007
Η Πληροφορική στην υπηρεσία της σύγχρονης φαρμακευτικής έρευνας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Με τη βοήθεια εξελιγμένων υπολογιστικών μοντέλων και χρησιμοποιώντας την Πρωτεϊνική Βάση Δεδομένων (Protein Data Bank), θα μπορεί να προβλεφθεί «εικονικά», με ακρίβεια το σύνολο των πιθανών παρενεργειών και αλληλεπιδράσεων ενός φαρμάκου, ενώ θα είναι δυνατή η ανακάλυψη και άλλων ενδεχομένως νέων ενδείξεων μιας συγκεκριμένης ουσίας.

Η έγκαιρη αναγνώριση των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών ενός φαρμάκου και η πρώιμη ταυτοποίηση των αλληλεπιδράσεων μιας ουσίας με άλλες στον οργανισμό, είναι εξαιρετικής σημασίας στη διαδικασία ανάπτυξης και στην ασφάλεια ενός φαρμάκου, προτού αυτό χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους.

Μέχρι σήμερα οι δοκιμές των νέων φαρμάκων γίνονταν ως επί το πλείστον σε πειραματόζωα, με την ελπίδα ότι, δοκιμάζοντας μια ουσία σε έναν οργανισμό με παρόμοια φυσιολογία με αυτή του ανθρώπου, θα μπορούσαν ενδεχομένως να προβλεφθούν ικανοποιητικά οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου.

Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι, με τη βοήθεια εξελιγμένων υπολογιστικών μοντέλων και χρησιμοποιώντας την Πρωτεϊνική Βάση Δεδομένων (Protein Data Bank), θα μπορεί να προβλεφθεί «εικονικά», με ακρίβεια το σύνολο των πιθανών παρενεργειών και αλληλεπιδράσεων ενός φαρμάκου, ενώ θα είναι δυνατή η ανακάλυψη και άλλων ενδεχομένως νέων ενδείξεων μιας συγκεκριμένης ουσίας.

Κάθε φάρμακο αποτελείται από χημικές ουσίες συγκεκριμένης μοριακής δομής, οι οποίες προκειμένου να δράσουν θα πρέπει να «ταιριάξουν» και να αλληλεπιδράσουν με τα μόρια-στόχους στον οργανισμό, όπως ακριβώς ταιριάζει ένα κλειδί στην κλειδαριά του.

Έχοντας λοιπόν το τρισδιάστατο μοντέλο μιας ουσίας-φαρμάκου, είναι δυνατή η σύγκριση της δομής του σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη δομή καθεμίας από τις χιλιάδες τρισδιάστατες δομές των γνωστών ανθρώπινων πρωτεϊνών της Βάσης Δεδομένων.

Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να εντοπιστούν άλλα πιθανά μόρια-στόχοι στον οργανισμό, στα οποία θα μπορούσε να «προσκολληθεί» το φάρμακο εκτός από το ζητούμενο μόριο-στόχο, και επομένως μπορεί να προβλεφθεί η αρνητική ή η θετική επίδραση στον οργανισμό της δεδομένης χημικής ουσίας, πέραν της αναμενόμενης.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily


Σχετικά άρθρα

Το 62,4% των πολιτών δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό Covid-19
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΣΘ η ικανοποίηση της κοινωνίας από τις υπηρεσίες υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά
EMA: Λήψη μέτρων κατά της ευλογιάς των πιθήκων
Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου κατά τη διάρκεια κρίσεων
ΕΚΠΑ: Summer school on natural drug products
Φοιτητές Φαρμακευτικής εκπαιδεύτηκαν στα φυσικά προϊόντα με τη συνεργασία του ΙΔΕΕΑΦ και της ΠΕΦ