Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα συμπεράσματα για τη χρήση της ασπιρίνης & των αντιυπερτασικών φαρμάκων

3/9/2018 10:31:11 πμ
Από το πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πολλά και άκρως ενδιαφέροντα ήταν τα συμπεράσματα του πρόσφατου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Καρδιολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας. Από τις πιο σημαντικές μελέτες που παρουσιάστηκαν ήταν η μελέτη ARRIVE για τη χρήση της ασπιρίνης, ενώ συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με τις φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Η προληπτική χρήση της ασπιρίνης

Οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να αποφευχθούν με την ορθή αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου, όπως είναι η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων, καθώς και η σωματική άσκηση.


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωσταντίνος Τσιούφης, ο οποίος μεταφέρει στο ΑΠΕ τα συμπεράσματα του συνεδρίου, εξηγεί πως τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια αλόγιστη χρήση της ασπιρίνης ως μέτρο πρωτογενούς πρόληψης καρδιαγγειακών επεισοδίων από το γενικό πληθυσμό ακόμα και χωρίς ιατρική υπόδειξη.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη ARRIVE, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet, έδειξε ότι η προληπτική χρήση της ασπιρίνης από ασθενείς με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου δεν μείωσε την εμφάνιση οξέων στεφανιαίων επεισοδίων ούτε εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αντιθέτως πολλοί ασθενείς, που λάμβαναν ασπιρίνη στο πλαίσιο της μελέτης, παρουσίασαν σοβαρά επεισόδια αιμορραγιών από το γαστρεντερικό.


Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας επισημάνθηκε λοιπόν ότι ουσιαστική μείωση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου επήλθε από τη συστηματική τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου, που προαναφέρθηκαν, και αυτός θα πρέπει να είναι ο πραγματικός στόχος ιατρού και ασθενούς.

Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Στο ίδιο συνέδριο αναφέρθηκε ότι οι στόχοι για τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης των υπερτασικών ασθενών όλων των ηλικιών έχουν αλλάξει και μάλιστα είναι χαμηλότεροι από ό,τι σε προηγούμενες οδηγίες.


Συγκεκριμένα οι στόχοι της συστολικής αρτηριακής πίεσης είναι τώρα 120-129mmHg για ασθενείς κάτω των 65 ετών και 130-139mmHg για ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών.

Συστολική αρτηριακή πίεση κάτω από τα 120mmHg δεν πρέπει να αποτελεί στόχο για οποιονδήποτε ασθενή, δεδομένου ότι ο κίνδυνος βλάβης υπερβαίνει τα πιθανά οφέλη.

Η μη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή

Στο ίδιο συνέδριο αναδείχθηκε και το πρόβλημα της μη συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή, το οποίο αναγνωρίστηκε ως ένας βασικός λόγος που ελάχιστοι υπερτασικοί καταφέρνουν να ελέγξουν με επιτυχία τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης.


Στο συνέδριο επισημάνθηκε η ανάγκη έγκαιρης έναρξης αντιυπερτασικής αγωγής με τη χρήση από την αρχή τουλάχιστον 2 φαρμακευτικών παραγόντων για την επιτυχέστερη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.


«Φαίνεται λοιπόν ότι η χρήση δισκίων που αποτελούνται από δύο ή περισσότερες φαρμακευτικές ουσίες συμβάλλει σημαντικά στη βελτιστοποίηση της συμμόρφωσης των ασθενών στην αγωγή και την κατΆ επέκταση καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης», αναλύει ο κ. Τσιούφης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της