Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Νέα μέτρα για τις ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων στην Ε.Ε.

16/12/2025 3:38:30 μμ
Εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στις 15/12, η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τις προτάσεις της για την ενίσχυση της διαθεσιμότητας στην Ε.Ε. κρίσιμων φαρμάκων, όπως αντιβιοτικών, εμβολίων, ινσουλινών κ.ά.

 

Το εγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθεί: 1) Τη δημιουργία μηχανισμού που θα συντονίζει τα εθνικά αποθέματα βασικών φαρμάκων και έκτακτης ανάγκης, με την Ευρ. Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα -ως έσχατη λύση- να ανακατανέμει φάρμακα από μια χώρα σε άλλη, όπου υπάρχει έλλειψη ή διακοπή εφοδιασμού. 2) Τη δημιουργία «στρατηγικών έργων» για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της παραγωγής, με κατευθυντήριες οδηγίες από την Επιτροπή και χρηματοδότηση τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τα κράτη-μέλη. 3) Τη σύσταση «ειδικού ταμείου (fund) για την ασφάλεια των κρίσιμων φαρμάκων» στο πλαίσιο του δημοσιονομικού πλαισίου της Ένωσης. 4) Στο πλαίσιο των δημόσιων προμηθειών, την ανάθεση συμβάσεων σε πολλαπλούς προμηθευτές για το ίδιο προϊόν, ώστε η παραγωγή να «απλώνεται» σε διάφορες περιοχές, και να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες που παράγουν σημαντικό όγκο κρίσιμων φαρμάκων εντός της Ε.Ε.

 

Η θέση του Κοινοβουλίου αναμένεται να εγκριθεί τον Ιανουάριο, ώστε να ξεκινήσουν στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ερευνητές καλούν τις φαρμακευτικές σχολές να συνδράμουν
Και προτείνουν λύσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης στο σύστημα υγείας






Σχετικά άρθρα

Αποζημίωση των CGM και στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2
Δέσμευση του υπουργού Υγείας προς την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
ΣΦΕΕ: Οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες απαιτούν περισσότερα κίνητρα
Αλλαγές σε προϋπολογισμούς, δικαιούχους και χρονικά περιθώρια
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ
Χάρη στη συνεργασία του Οργανισμού με την Αστυνομία
Η λίστα των ΦΥΚ πρέπει να αναθεωρηθεί
Οι φαρμακαποθήκες ετοιμάζουν πρόταση - σύμφωνος ο Απ. Βαλτάς