Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Νέα φάρμακα και βιολογικές θεραπείες εκτός Κοινωνικής Ασφάλισης

9/9/2019 3:01:11 μμ
Οι ασθενείς καταγγέλλουν ότι δεν αποζημιώνονται αν και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πολλά καινοτόμα φάρμακα αλλά και βιολογικές θεραπείες, τα οποία θα ήταν σωτήρια για τη θεραπεία των χρόνια πασχόντων, έχουν πάρει το πράσινο φως από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης παρόλα αυτά δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, αλλά και το σύνολο των πασχόντων από χρόνια νοσήματα τα βιο-ομοειδή, οι νέες μορφές παλαιότερων φαρμάκων, όπως η ενέσιμη μεθοτρεξάτη, και καινούργια καινοτόμα προϊόντα, σε περιορισμένη κλίμακα, πιστεύουν ότι είναι η λύση που θα βοηθήσει όλους. Όμως σύμφωνα με την Αθανασία Παππά, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα: «...μέριμνά μας είναι και η προστασία του ασφαλιστικού συστήματος, αφού από αυτό εξαρτάται άμεσα η υγεία μας. Με αγωνία λοιπόν περιμένουμε αρκετά χρόνια την έλευση των βιο-ομοειδών προϊόντων προκειμένου να αυξηθεί η προσβασιμότητα στις νέες θεραπείες χωρίς όμως να κινδυνεύει το ασφαλιστικό σύστημα. Γνωρίζουμε ότι πολλές εταιρείες, αναγνωρισμένου κύρους, έχουν παρασκευάσει βιο-ομοειδή προϊόντα, αλλά και κλασικά φάρμακα, τα οποία έχουν ήδη άδεια κυκλοφορίας και τιμή στη χώρα μας, αλλά δεν αποζημιώνονται ακόμα από το σύστημα υγείας».

Όπως αναφέρεται σε επαφές που είχε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέχρι σήμερα, με διάφορους φορείς, γνωρίζει ότι τα προϊόντα αυτά έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, και κάποια από αυτά έχουν ήδη προβεί σε προσφορές στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.


Παρόλα αυτά, τα νέα αυτά προϊόντα δεν αποζημιώνονται ακόμη. Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα θέλει να γνωρίζει τους λόγους που τα φάρμακα αυτά δεν αποζημιώνονται, από τη στιγμή που δεν επιβαρύνουν, αλλά μάλλον ελαφρύνουν το προϋπολογισμό, ενισχύουν τον ανταγωνισμό και επιφέρουν δημοσιονομικό όφελος για το Κράτος. Επιπλέον, όλα τα νέα προϊόντα καταβάλλουν 25% rebate για τα δύο πρώτα χρόνια της αποζημίωσής τους και δεν προβλέπεται να δημιουργήσουν νέα αγορά. Τέλος, από τη στιγμή που ισχύει ακόμη ο μηχανισμός του clawback και η φαρμακευτική δαπάνη δεν θα ξεπεράσει με κανένα τρόπο το τελικό ποσό των 1.945.000.000 ευρώ, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα θεωρεί ότι τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο