Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Νέα φάρμακα για παθήσεις των νεύρων

30/3/2007
Ελπίδες για θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Τα νέα φάρμακα δρουν στα μόρια του περιβλήματος των
Β-λεμφοκυττάρων θεραπεύοντας το πρόβλημα, ενώ η λήψη τους δεν προκαλεί επιβλαβείς παρενέργειες στον ασθενή.

Νέα φάρμακα για παθήσεις των νεύρων

Νέα φάρμακα, κατάλληλα για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, των νευροπαθειών και γενικώς των λεγόμενων αυτοάνοσων ασθενειών, τα οποία παρασκευάζονται με τη μέθοδο της αξιοποίησης των Β-λεμφοκυττάρων, χορηγούνται σε ασθενείς στις Η.Π.Α. με άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ενταγμένης στον κύκλο ιατρικών διαλέξεων που διοργανώνει το Ίδρυμα Μποδοσάκη σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ο διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Washington των Η.Π.Α., Μαρίνος Δαλάκας αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ρόλο που διαδραματίζουν τα Β-λεμφοκύτταρα στις νευρολογικές παθήσεις, καθώς και στις νέες θεραπευτικές μεθόδους που, όπως είπε, αναμένεται να δώσουν λύσεις στα προβλήματα εκατομμυρίων ασθενών.

Ο κ. Δαλάκας τόνισε ότι στη διάρκεια των τελευταίων 6 χρόνων οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα Β-λεμφοκύτταρα και τα αυτοαντισώματα παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές ανοσοποιητικές παθήσεις του νευρικού και μυϊκού συστήματος, μεταξύ των οποίων η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι αυτοάνοσες νευροπάθειες, οι μυοπάθειες και οι μυασθένειες. Τα νέα φάρμακα δρουν στα μόρια του περιβλήματος των Β-λεμφοκυττάρων θεραπεύοντας το πρόβλημα, ενώ η λήψη τους δεν προκαλεί επιβλαβείς παρενέργειες στον ασθενή.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών χορηγείται το φάρμακο "Rituximab" ωστόσο στα επιστημονικά εργαστήρια δοκιμάζονται αρκετά ακόμη φάρμακα-τουλάχιστον για 2 νέες φαρμακευτικές ουσίες-και οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Διευκρινίζεται επίσης ότι το γεγονός ότι το "Rituximab" προκαλεί παροδική εξαφάνιση των Β-λεμφοκυττάρων από τον ορό κατέστησε το φάρμακο υποψήφιο να χορηγηθεί για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά και άλλων νοσημάτων, στην παθογένεια των οποίων εμπλέκονται τα Β-λεμφοκύτταρα.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον 'Αδ. Γεωργιάδη το σύστημα «πιέστηκε» λόγω μη αναμενόμενης ζήτησης
Η απόφαση εντάσσεται στο όραμα της εταιρείας για στρατηγική ανάπτυξη






Σχετικά άρθρα

Γιατί χρειαζόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη στην ανάπτυξη φαρμάκων
Γράφουν ο Ανδρέας Δημακάκος PhD, MBA, PMP, Director of Scientific Insights, Intelligencia AI και ο Πάνος Καρέλης, MBA, Director of Customer Experience and Insights Excellence, Intelligencia AI
Τα πιο σύγχρονα σκευάσματα που έλαβαν έγκριση την τελευταία 5ετία
Γράφει ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Παν. Κρήτης, Ερευνητής Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας ΙΤΕ, Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων Παν. Northeastern
UCB: Το bimekizumab στη ψωριασική αρθρίτιδα και την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα
Έδειξε διαρκή αποτελεσματικότητα και έλεγχο της φλεγμονής