Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα δραστική ουσία κατά της γρίπης πήρε έγκριση στις ΗΠΑ

26/10/2018 2:30:34 μμ
Με καινοτόμο τρόπο δράσης και βολικότερο δοσολογικό σχήμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δίνει –για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια– έγκριση σε μια νέα δραστική ουσία κατά της γρίπης.


Πρόκειται για το baloxavir marboxil που χορηγείται σε μία δόση από το στόμα και ενδείκνυται σε ασθενείς από 12 ετών και άνω με γρίπη, οι οποίοι έχουν συμπτώματα για λιγότερο από 2 μέρες (48 ώρες) και δεν εμφανίζουν επιπλοκές.


Το φάρμακο, με ένα νέο και καινοτόμο μηχανισμό δράσης, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, όπως τον πυρετό και το μυϊκό πόνο αλλά και τη διάρκεια της νόσησης, παρέχοντας μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή κατά του ιού. Αυτό είναι ιδιαίτερο σημαντικό γιατί ο ιός μπορεί να αναπτύξει ανθεκτικότητα ενάντια στα σημερινά φάρμακα.


Όπως εξηγούν οι ειδικοί, «το baloxavir marboxil διαφέρει από τα υπόλοιπα αντιγριπικά, καθώς δρα αναστέλλοντας την εξάπλωση του ιού της γρίπης ένα στάδιο πριν από τα υπάρχοντα διαθέσιμα φάρμακα, όπως το oseltamivir ή το zanamivir, τα οποία εμποδίζουν την απελευθέρωση του ιού που έχει ήδη παραχθεί από κύτταρο ξενιστή».


Επιπλέον, η δοσολογία, ένα χάπι και τέλος, είναι πολύ πιο βολική για τους ασθενείς και το φάρμακο μπορεί να λαμβάνεται κάθε χρόνο, σε αντίθεση με άλλες θεραπείες που είναι σήμερα διαθέσιμες στις Η.Π.Α.


Η έγκριση του baloxavir marboxil βασίστηκε σε 2 κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1800 ασθενείς. Προκειμένου να ερευνηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της θεραπείας, οι ασθενείς έλαβαν είτε το εν λόγω φάρμακο είτε placebo είτε άλλο αντιγριπικό. Στις μελέτες το baloxavir έδειξε να προσφέρει ταχύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα σε σύγκριση με το placebo. Η σύγκριση μεταξύ των δύο αντιγριπικών, στη 2η μελέτη, δεν έδωσε καμία διαφορά ως προς το χρόνο ανακούφισης από τα συμπτώματα.

Οι πιο συχνές παρενέργειες που αναφέρθηκαν με τη λήψη του ήταν η διάρροια και η βρογχίτιδα.


Ο FDA θεωρεί ότι η νέα θεραπευτική επιλογή θα βελτιώσει σημαντικά τη θεραπεία αλλά και την πρόληψη χειρότερων καταστάσεων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών σε όλη την επικράτεια κρίνεται επείγουσα
«Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες», επισημαίνουν






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»