Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

ΕΟΦ: Απαγορεύεται η χρήση του serrapeptase σε συμπληρώματα διατροφής
Υπάρχει όμως αδειοδοτημένο φάρμακο
Ο τρόπος διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Οι προϋποθέσεις και οι όροι
Μάθημα 1ο: Πώς παρακινείς κάποιον να εμβολιαστεί!
Ξεκίνησε η πιστοποίηση των φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς


Νέα δραστική ουσία κατά της γρίπης πήρε έγκριση στις ΗΠΑ

26/10/2018 2:30:34 μμ
Με καινοτόμο τρόπο δράσης και βολικότερο δοσολογικό σχήμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δίνει –για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια– έγκριση σε μια νέα δραστική ουσία κατά της γρίπης.


Πρόκειται για το baloxavir marboxil που χορηγείται σε μία δόση από το στόμα και ενδείκνυται σε ασθενείς από 12 ετών και άνω με γρίπη, οι οποίοι έχουν συμπτώματα για λιγότερο από 2 μέρες (48 ώρες) και δεν εμφανίζουν επιπλοκές.


Το φάρμακο, με ένα νέο και καινοτόμο μηχανισμό δράσης, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, όπως τον πυρετό και το μυϊκό πόνο αλλά και τη διάρκεια της νόσησης, παρέχοντας μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή κατά του ιού. Αυτό είναι ιδιαίτερο σημαντικό γιατί ο ιός μπορεί να αναπτύξει ανθεκτικότητα ενάντια στα σημερινά φάρμακα.


Όπως εξηγούν οι ειδικοί, «το baloxavir marboxil διαφέρει από τα υπόλοιπα αντιγριπικά, καθώς δρα αναστέλλοντας την εξάπλωση του ιού της γρίπης ένα στάδιο πριν από τα υπάρχοντα διαθέσιμα φάρμακα, όπως το oseltamivir ή το zanamivir, τα οποία εμποδίζουν την απελευθέρωση του ιού που έχει ήδη παραχθεί από κύτταρο ξενιστή».


Επιπλέον, η δοσολογία, ένα χάπι και τέλος, είναι πολύ πιο βολική για τους ασθενείς και το φάρμακο μπορεί να λαμβάνεται κάθε χρόνο, σε αντίθεση με άλλες θεραπείες που είναι σήμερα διαθέσιμες στις Η.Π.Α.


Η έγκριση του baloxavir marboxil βασίστηκε σε 2 κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1800 ασθενείς. Προκειμένου να ερευνηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της θεραπείας, οι ασθενείς έλαβαν είτε το εν λόγω φάρμακο είτε placebo είτε άλλο αντιγριπικό. Στις μελέτες το baloxavir έδειξε να προσφέρει ταχύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα σε σύγκριση με το placebo. Η σύγκριση μεταξύ των δύο αντιγριπικών, στη 2η μελέτη, δεν έδωσε καμία διαφορά ως προς το χρόνο ανακούφισης από τα συμπτώματα.

Οι πιο συχνές παρενέργειες που αναφέρθηκαν με τη λήψη του ήταν η διάρροια και η βρογχίτιδα.


Ο FDA θεωρεί ότι η νέα θεραπευτική επιλογή θα βελτιώσει σημαντικά τη θεραπεία αλλά και την πρόληψη χειρότερων καταστάσεων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από το Δίκτυο Φαρμακείων Green Pharmacy
Από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πέλλας


Σχετικά άρθρα

Ανακαλύφθηκε νέος υπότυπος του ιού HIV
Από ομάδα επιστημόνων της Abbott
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών –
Με τίτλο: "Δημοκρατία στην Υγεία"
Για πρώτη φορά αποστολή φαρμάκων σε ασθενείς με drone
Από την αλυσίδα φαρμακείων CVS Pharmacy και την εταιρεία courier UPS
ΕΜΑ: Προσοχή στα φάρμακα alemtuzumab και tofacitinib
Αναφορές για σοβαρές παρενέργειες σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών