Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Νέα δεδομένα για το εμβόλιο Διφθερίτιδας-Τετάνου-Κοκκύτη (DTaP)

7/11/2008
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα ωφελούσε η χορήγηση της 1ης δόσης του στις 6 εβδομάδες αντί στους 2 μήνες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η χορήγηση σε βρέφη της 1ης δόσης του τριπλού εμβολίου Διφθερίτιδας-Τετάνου-Κοκίτη (DTaP) στην ηλικία των 6 εβδομάδων (αντί των 2 μηνών, όπως ισχύει σήμερα) θα μπορούσε να παρέχει αποτελεσματικότερη προστασία έναντι του κοκκύτη και να προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές από μια εκδήλωση της νόσου.

Αυτό αναφέρει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics.

Η χορήγηση σε βρέφη της 1ης δόσης του τριπλού εμβολίου Διφθερίτιδας-Τετάνου-Κοκίτη (DTaP) στην ηλικία των 6 εβδομάδων (αντί των 2 μηνών, όπως ισχύει σήμερα) θα μπορούσε να παρέχει αποτελεσματικότερη προστασία έναντι του κοκκύτη και να προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές από μια εκδήλωση της νόσου. Επιπλέον η χρονική μετατόπιση της 2ης και 3ης δόσης του εμβολίου κατά 2 εβδομάδες νωρίτερα η καθεμία θα είχε επιπρόσθετα οφέλη. Τα στοιχεία αυτά αναφέρει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics.

Ο κοκκύτης αποτελεί οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis) και χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια παροξυσμικού σπασμωδικού βήχα. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος σε βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές του είναι η πνευμονία. Για το λόγο αυτό στις περισσότερες χώρες του κόσμου εφαρμόζεται προληπτικός εμβολιασμός με 5 δόσεις εξελιγμένου ακυτταρικού εμβολίου (που προστατεύει επίσης και έναντι του κορυνοβακτηριδίου της διφθερίτιδας και του κλωστηριδίου του τετάνου), το οποίο έχει μειώσει σημαντικά τη νοσηρότητα της νόσου.

Μελετώντας επιδημιολογικά δεδομένα κοκκύτη που καταγράφηκαν στις Η.Π.Α. μεταξύ των ετών 1990 και 2004, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως 1.236 κρούσματα, 898 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 7 θάνατοι εξαιτίας της νόσου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί κάθε έτος, εάν ο εμβολιασμός ξεκινούσε 2 εβδομάδες νωρίτερα από τη συμβατική έναρξη της αγωγής. Επιπλέον 923 κρούσματα κοκκύτη, 520 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 2 θάνατοι ετησίως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με μετατόπιση της χορήγησης της 2ης και 3ης δόσης του εμβολίου DTaP κατά 2 εβδομάδες νωρίτερα.

«Ενώ οι 2 εβδομάδες μπορεί ενδεχομένως να φαίνονται αμελητέο χρονικό διάστημα, εντούτοις αυτή η μετατόπιση του χρόνου έναρξης της αγωγής θα μείωνε κατά 25% το διάστημα για το οποίο ένα βρέφος είναι ανεμβολίαστο και συνεπώς τελείως απροστάτευτο. Για μια τόσο σοβαρή νόσο όπως ο κοκκύτης, η πρωιμότερη έναρξη του εμβολιασμού, στις 6 εβδομάδες, θα εξασφάλιζε πληρέστερη προστασία του παιδικού πληθυσμού και σημαντική μείωση των κρουσμάτων», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Τίμοθι Πίτερς.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"