Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα δεδομένα για την αντισύλληψη και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

14/10/2024 10:02:05 μμ
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Oncology
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο JCO μελετήθηκε η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ορμονικών αντισυλληπτικών και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2. Φαίνεται ότι οι γυναίκες με μετάλλαξη BRCA1 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ειδικά όταν η χρήση ήταν μακροχρόνια. Αντίθετα για τις γυναίκες με μετάλλαξη στο BRCA2, δεν υπήρχαν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο, αν και τα δεδομένα ήταν περιορισμένα σύμφωνα με τους ερευνητές.


Πρόκειται για μελέτη που σύμφωνα με τους ιατρούς του ΕΚΠΑ, στηρίχθηκε σε δεδομένα από 4 προοπτικές μελέτες κοορτής, με συνολικό δείγμα 5.391 γυναικών με μεταλλάξεις στα BRCA1 (3.882 γυναίκες) και BRCA2 (1.509 γυναίκες), οι οποίες προέρχονταν από διάφορες χώρες και παρακολουθήθηκαν για 5,6-5,9 χρόνια. Στις γυναίκες με μετάλλαξη BRCA1 συνιστάται η εξέταση κινδύνου - οφέλους από τη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών, ενώ όσον αφορά τις γυναίκες με BRCA2 μεταλλάξεις, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απαιτεί όμως δομημένο μοντέλο πρακτικής και εκπαίδευσης
Μία ψηφιακή σύμμαχο για τις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών






Σχετικά άρθρα

Απαραίτητη η επανακυκλοφορία του αντιβιοτικού τριμεθοπρίμη/σουλφομεθοξαζόλη
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων
Nestlé Health Science: Μελετά το μικροβίωμα του εντέρου και τη σχέση του με τη συνολική υγεία
Σε συνεργασία με την Cleveland Clinic και το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν-Καλιφόρνια
Αντιφλεγμονώδεις και αντιιικές ιδιότητες του Cat’s claw (Uncaria tomentosa)
Επιστημονική πληροφόρηση από την f-anazitisi
RSV: Ο «αθόρυβος» ιός που απειλεί τους ηλικιωμένους
Και το νέο εμβόλιο που μειώνει τις νοσηλείες