Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα θεραπεία για την σπονδυλοαρθρίτιδα

16/7/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


από τον Βασίλη Βενιζέλο
Κοινό χαρακτηριστικό στοιχείο των ρευματοπαθειών είναι η σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ως επακόλουθο του καθημερινού πόνου των αρθρώσεων. Οι ασθενείς αυτοί συχνά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, ενώ ανάλογες δυσκολίες συναντούν ακόμη και στη διεξαγωγή απλών, καθημερινών δραστηριοτήτων.

Κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ρευματολογίας (EULAR) ανακοινώθηκαν σημαντικά αποτελέσματα που αφορούν τους ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Συγκεκριμένα, αποτελέσματα της μελέτης ASSERT, στην οποία συμμετείχαν 279 ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, έδειξαν ότι όσοι ακολούθησαν αγωγή με «ινφλιξιμάμπη», εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στην κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης κατά την διάρκεια των δύο ετών παρακολούθησης. Εμφάνισαν, δε, σταθερή μείωση της φλεγμονής της σπονδυλικής στήλης στα 2 χρόνια όπως φάνηκε μετά από μαγνητική τομογραφία.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά σημαντικών επίσης αποτελεσμάτων άλλων πρόσφατων μελετών με ασθενείς με ρευματοειδείς νόσους, τα οποία οδήγησαν στην έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τροποποιήσεων των χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου φαρμάκου με τη δραστική ουσία «ινφλιξιμάμπη».

Η μελέτη ASPIRE, διάρκειας ενός έτους, σε 1.049 ασθενείς με πρώιμη ρευματοειδή αρθρίτιδα, έδειξε ότι η έγχυση μίας ώρας της «ινφλιξιμάμπης» δεν οδήγησε σε μεγαλύτερο ποσοστό αντιδράσεων έναντι της δίωρης έγχυσης.

Παρέχει, δηλαδή στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό μεγαλύτερη ευκολία στη χορήγησή του, ενώ παράλληλα, επικυρώνει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία της νόσου. Έτσι απλουστεύεται η θεραπεία κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αφού η διάρκεια έγχυσης του φαρμάκου με τη δραστική ουσία «ινφλιξιμάμπη» (Remicade®) στη φάση συντήρησης, μειώνεται από δύο ώρες σε μία κάθε οκτώ εβδομάδες. Η μείωση του χρόνου αφορά στους ασθενείς οι οποίοι ανταποκρίνονται καλά στις τρεις πρώτες θεραπείες των δύο ωρών.

Η μελέτη START, διήρκεσε ένα χρόνο και περιέλαβε 1.082 ασθενείς με ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το 80% των ασθενών, που είχαν ανεπαρκή ανταπόκριση ή εμφάνισαν απώλεια αυτής, επέτυχε ή επανάκτησε τον έλεγχο της νόσου μετά από εξατομίκευση της δόσης της «ινφλιξιμάμπηςc». Συνεπώς είναι πλέον δυνατή η προσαρμογή της δόσης από 3 αρχικά έως 7,5 mg/kg, σε ασθενείς που έχουν ανεπαρκή ή απώλεια ανταπόκρισης.

Τέλος, η «ινφλιξιμάμπη» μπορεί να χορηγηθεί ως μονοθεραπεία για την αντιμετώπιση της ψωριασικής αρθρίτιδας (αξιολόγηση βάσει αποτελεσμάτων μελετών IMPACT και IMPACT 2) σε ασθενείς που η μεθοτρεξάτη αντενδείκνυται.

Ρευματοπάθειες

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, εξουθενωτική νόσος, που προκαλεί πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και απώλεια λειτουργικότητας των αρθρώσεων. Συνήθως προσβάλλει τις αρθρώσεις των άκρων (χέρια και πόδια).

Η Ψωριασική Αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης, προοδευτική αρθρίτιδα, που συνήθως συνοδεύεται από δερματική διαταραχή, όπως αυτή εκδηλώνεται με τη μορφή της ψωρίασης. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν δυσκαμψία, πόνο οίδημα και ευαισθησία των αρθρώσεων και των περιβαλλόντων ιστών.

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα είναι μία προοδευτική μορφή αρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης που χαρακτηρίζεται από έντονη φλεγμονή, πόνο, δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα. Η εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ξεκινά αρκετά πριν την ηλικία των 35 ετών και η νόσος προσβάλει κυρίως νέους άνδρες. Η νόσος είναι προοδευτική και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στη σύντηξη των σπονδύλων και τελικά την αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης.

Συνολικά εκτιμάται ότι πάνω από 80.000 Έλληνες πάσχουν από τα παραπάνω νοσήματα, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η συχνότητα εμφάνισης στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη δεκαετία.

Κοινό χαρακτηριστικό στοιχείο των ρευματοπαθειών είναι η σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ως επακόλουθο του καθημερινού πόνου των αρθρώσεων. Οι ασθενείς αυτοί συχνά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, ενώ ανάλογες δυσκολίες συναντούν ακόμη και στη διεξαγωγή απλών, καθημερινών δραστηριοτήτων.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπισή τους από ειδικό ρευματολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη της εξέλιξής τους, δεδομένου του ότι και τα 3 νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιου βαθμού αναπηρία.

Η «ινφλιξιμάμπη»

Η «ινφλιξιμάμπη» (Remicade®) είναι μία εξελιγμένη βιολογική θεραπεία που ενδείκνυται για τη θεραπεία των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα και ψωρίαση. Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της έχουν πολύ καλά τεκμηριωθεί μέσω κλινικών μελετών τα τελευταία 14 έτη, ενώ έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από 925.000 ασθενείς παγκοσμίως. Στην Ελλάδα το Remicadea κυκλοφορεί από το 1999 και υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 9.000 ασθενείς έχουν λάβει το φάρμακο.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προσφέρει μηνιαίες αποδοχές με 14 ημέρες εργασίας κατά μέσο όρο
Για την παροχή υψηλής ποιότητας φαρμάκων προστιθέμενης αξίας


Σχετικά άρθρα

Η δρεπανοκυτταρική νόσος προλαμβάνεται με τον προγεννητικό έλεγχο
Όμως δεν είναι υποχρεωτικός στην Ελλάδα επισημαίνει ο ΠΑΣΠΑΜΑ
Ηλ. Μόσιαλος: Σε 6 μήνες ξεκινά πανευρωπαϊκά η κοινή αξιολόγηση των καινοτόμων θεραπειών
Ο καθηγητής μίλησε στο 1st SFEE Summit για τις τεράστιες προκλήσεις στην Υγεία
Κατ' οίκον ογκολογικές θεραπείες ξεκίνησε και το νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ
ELPEN και Win Medica δώρισαν τον απαραίτητο εξοπλισμό
Ιουλία Τσέτη: Επίτιμη Δρ Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών
«Η συνεργασία Ακαδημίας & φαρμακοβιομηχανίας, αναγκαία συνθήκη για την πρόοδο της νέας γενιάς», όπως ανέφερε