Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Η οικονομία ανοίγει με συμμάχους τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά

Ναυτία

28/6/2007
Με αεροπλάνα και βαπόρια…χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
Καλοκαίρι, εποχή για μικρές ή μεγάλες αποδράσεις. Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης όμως, κάποια «προβληματάκια», όπως η ναυτία, μπορεί να γίνουν αιτία για να χαλάσει η διάθεσή μας.


Ναυτία

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της ναυτίας ξεκινούν με μια ακαθόριστη δυσφορία, η οποία εξελίσσεται σε χλομάδα και πάγωμα των άκρων, ζάλη, εφίδρωση και τελικά τάση για εμετό. Ο εμετός είναι μια φυσική αντίδραση του οργανισμού στη ναυτία και προσφέρει μια, έστω προσωρινή, ανακούφιση.

Η ναυτία είναι το αποτέλεσμα αδυναμίας του εγκεφάλου να ερμηνεύσει τα αντικρουόμενα μηνύματα που δέχεται κατά τη διάρκεια μιας μετακίνησης με πλοίο, αεροπλάνο ή αυτοκίνητο. Το εσωτερικό τμήμα του αυτιού, που ελέγχει την ισορροπία μας, «στέλνει μήνυμα» στον εγκέφαλο ότι κινούμαστε, αλλά από τα μάτια και το δέρμα φτάνουν διαφορετικά ερεθίσματα. Έτσι εξηγείται το γιατί ζαλιζόμαστε πολύ γρήγορα, όταν προσπαθούμε να διαβάσουμε μέσα σε ένα κινούμενο όχημα.

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη

  • Δεν ταξιδεύουμε νηστικοί, αλλά αποφεύγουμε τα «βαριά» γεύματα, τα καρυκεύματα και τα λίπη, καθώς και τα αναψυκτικά και τα οινοπνευματώδη. Πριν ξεκινήσουμε τρώμε κάτι ελαφρύ, όπως ψωμί, κράκερ ή φρυγανιές με λίγο τυρί. Αν η διάρκεια του ταξιδιού είναι μεγάλη, προτιμούμε τα συχνά και μικρά γεύματα και δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό σε μικρές ποσότητες.
  • Προσπαθούμε να κοιμηθούμε. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, φοράμε σκούρα γυαλιά ή μένουμε με τα μάτια κλειστά, για να περιορίσουμε τα οπτικά ερεθίσματα που δέχεται ο εγκέφαλος.
  • Σε μεγάλα ταξίδια με αυτοκίνητο, φροντίζουμε να κάνουμε μικρές στάσεις, για να περπατάμε και να παίρνουμε καθαρό αέρα. Προτιμούμε το μπροστινό κάθισμα και αποφεύγουμε να κοιτάμε από τα πλαϊνά παράθυρα. Αποφεύγουμε, επίσης, το διάβασμα και τη συγκέντρωση του βλέμματος στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Κοιτάμε ευθεία μακριά τον ορίζοντα.
  • Στο πλοίο προτιμούμε θέσεις ή καμπίνες στο κέντρο του, αν και καλό είναι να μένουμε στα καταστρώματα ή σε καλά αεριζόμενους χώρους. Φροντίζουμε να κοιτάζουμε μακριά τον ορίζοντα.
  • Στο αεροπλάνο επιλέγουμε θέσεις στα παράθυρα του φτερού.
  • Στα λεωφορεία αποφεύγουμε τις θέσεις πάνω από τις ρόδες.
  • Εφοδιαζόμαστε από το φαρμακείο με σκευάσματα, όπως δραμαμίνες ή τσίκλες κατά της ναυτίας. Συμβουλευόμαστε το φαρμακοποιό μας για τη σωστή χρήση τους. Η λήψη τους πρέπει να γίνεται περίπου 1 ώρα πριν από το ταξίδι. Για σοβαρές περιπτώσεις ναυτίας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς υπάρχουν και φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα


Σχετικά άρθρα

Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα γίνονται υπερμεταδότες αν νοσούν από Covid-19
Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ
Βουδεσονίδη: Μειώνει την επείγουσα ανάγκη νοσηλείας λόγω Covid-19
Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει ότι ενδεχομένως να αποτελεί το νέο μας όπλο
Pfizer: Αναπτύσσει νέο χάπι για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2
210 επιστήμονες εργάστηκαν πυρετωδώς τον τελευταίο χρόνο