Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Να μην χρησιμοποιείται το "Acomplia" σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη ή υπό θεραπεία με αντικαταθλιπτικά

25/7/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

από τον Βασίλη Βενιζέλο
_____________________
Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMEA) συνέστησε την αντένδειξη του Acomplia (rimonabant) της εταιρίας Sanofi-Aventis, σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη ή σε ασθενείς υπό θεραπεία με αντικαταθλιπτικά, λόγω του κινδύνου ψυχιατρικών ανεπιθύμητων ενεργειών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ιατροί έχουν ήδη ειδοποιηθεί περί αυτού από τον Ιούνιο του 2006 αλλά η Επιτροπή για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) τώρα συνιστά την ενίσχυση αυτής της προειδοποίησης.

Το Acomplia έχει λάβει έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιούνιο του 2006 ως επιπρόσθετο στην δίαιτα και την άσκηση για την θεραπεία των παχύσαρκων ή υπέρβαρων ενηλίκων ασθενών. Οι ψυχιατρικές ανεπιθύμητες ενέργειες και συγκεκριμένα η κατάθλιψη είχαν αναγνωρισθεί ως το κύριο θέμα ασφάλειας κατά την περίοδο έγκρισης. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είχαν αναφερθεί στα πληροφοριακά στοιχεία του φαρμάκου σαν προειδοποίηση ότι οι ιατροί δεν πρέπει να συνταγογραφούν το Acomplia σε ασθενείς με μη ελεγχόμενα σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα όπως η μείζων κατάθλιψη.

Ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων στην συνάντηση 16-19 Ιουλίου 2007, η CHMP κατέληξε ότι τα οφέλη του Acomplia συνεχίζουν να υπερτερούν από τους κινδύνους του, εκτός των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη ή υπό θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.

Η CHMP συνέστησε επίσης την προσθήκη προειδοποίησης ότι η θεραπεία με Acomplia θα πρέπει να διακόπτεται εάν ο ασθενής εμφανίσει κατάθλιψη καθώς και να συμπεριληφθούν πρόσθετες πληροφορίες για την ψυχιατρική ασφάλεια του Acomplia.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προσφέρει μηνιαίες αποδοχές με 14 ημέρες εργασίας κατά μέσο όρο
Για την παροχή υψηλής ποιότητας φαρμάκων προστιθέμενης αξίας


Σχετικά άρθρα

RESP-8: Ένα πολύτιμο εργαλείο για τους φαρμακοποιούς ώστε να αξιολογούν τις αναπνευστικές λοιμώξεις
Αναπτύχθηκε από τον Λευτέρη Τεπερικίδη, φαρμακοποιό και μέλος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Φ.Σ. Αττικής: Ενημέρωση για συχνά λάθη στην εκτέλεση συνταγών
Σχετικά με τα ΦΥΚ και τα εμβόλια απευαισθητοποίησης
Οι φαρμακοποιοί ζητούν να θεσπιστεί ο ρόλος τους στην ΠΦΥ
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το ΕΑΠ
Σε εξέλιξη το πρόγραμμα της ΟΣΦΕ για την ιστορία των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών
Ολοκληρώνεται η έρευνα στον Βόλο και ξεκίνησαν οι επαφές και με άλλους Θεσσαλικούς Συνεταιρισμούς