Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Να αποφεύγεται η χορήγηση στεροειδών για τον «συριγμό»

2/2/2009
Κρύβουν κινδύνους όταν λαμβάνονται από παιδιά προσχολικής ηλικίας που ασθμαίνουν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η χορήγηση στεροειδών φαρμάκων σε παιδιά τα οποία ασθμαίνουν εξαιτίας ιογενών ή άλλων μολύνσεων δεν βοηθάει, προειδοποιούν με ανακοίνωσή τους ειδικοί γιατροί.

Μάλιστα, μια πειραματική θεραπευτική αγωγή που υιοθετήθηκε για να εμποδίσει το «συριγμό» κατά την αναπνοή μπορεί μεν να είναι αποτελεσματική, αλλά φαίνεται να δημιουργεί πολλούς κινδύνους, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The New England Journal of Medicine.

Η χορήγηση στεροειδών φαρμάκων σε παιδιά τα οποία ασθμαίνουν εξαιτίας ιογενών ή άλλων μολύνσεων δεν βοηθάει, προειδοποιούν με ανακοίνωσή τους ειδικοί γιατροί. Μάλιστα, μια πειραματική θεραπευτική αγωγή που υιοθετήθηκε για να εμποδίσει το «συριγμό» κατά την αναπνοή μπορεί μεν να είναι αποτελεσματική, αλλά φαίνεται να δημιουργεί πολλούς κινδύνους, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The New England Journal of Medicine.

 

Περίπου το 1/3 των παιδιών προσχολικής ηλικίας εκδηλώνει κάποια στιγμή «συριγμό» στην αναπνοή, που ανησυχεί τους γονείς, αλλά τουλάχιστον το 75% των παιδιών ξεπερνά το πρόβλημα έως την ηλικία των έξι ετών. Στο παρελθόν, οι γιατροί αντιμετώπιζαν αυτό το σύμπτωμα όπως το άσθμα κι αυτός είναι ο λόγος που χορηγούσαν συχνά στεροειδή.

 

«Με βάση αυτά, είναι σαφές ότι πρέπει να αλλάξει η τρέχουσα πρακτική μας», έγραψε σε σχόλιό του ο δρ Andrew Bush του Ιmperial School of Medicine και του Νοσοκομείου Royal Bromton στο Λονδίνο. Παράλληλα, ο δρ Jonathan Grigg του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι παιδιά στα οποία χορηγείτο επί πέντε ημέρες το στεροειδές πρεντνιζολόνη (prednizolone) παρέμεναν το ίδιο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο, όσο και τα παιδιά στα οποία δινόταν ψευδοφάρμακο. Ο γιατροί εξέτασαν σχεδόν 700 βρέφη και παιδιά ηλικίας 10 μηνών έως πέντε ετών. Μάλιστα, δεν καταγράφηκε διαφορά στα συμπτώματά τους τις επόμενες επτά ημέρες, ανακοίνωσε η ομάδα του δρος Grigg.

 

«Εάν το παιδί σας ασθενεί και υποφέρει, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να του χορηγείτε στεροειδές από το στόμα. Αλλά στη γενική πορεία των πραγμάτων, στα περισσότερα παιδιά με μέτριο “συριγμό”, για τα οποία δεν απαιτείται πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο, τα στεροειδή δεν πρόκειται να προσφέρουν οιαδήποτε οφέλη», τόνισε ο δρ Grigg. «Θα ήθελα πολύ να δρουν ευεργετικά σε όλες τις περιπτώσεις τα στεροειδή», πρόσθεσε ο Grigg, ωστόσο, «έχουμε καταλήξει ότι ο “συριγμός” κατά την προσχολική ηλικία είναι πολύ διαφορετικός από τις κρίσεις αλλεργικού άσθματος σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και ενήλικες».

 

Η δεύτερη μελέτη συνέκρινε το φάρμακο φλουτικαζόνη με ένα ψευδοφάρμακο σε 129 παιδιά ηλικίας ενός έως έξι ετών. Στο πρώτο σημάδι ρινικής συμφόρησης, πονόλαιμου ή άλλων συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να δείχνουν μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε αγωγή δύο φορές ημερησίως για διάστημα έως και 10 ημερών. Το φάρμακο φάνηκε να βοηθάει, ανακοίνωσε ο δρ Francine Ducharme του Κέντρου Hospitalier Universitaire στο Μόντρεαλ. Ενώ 18% των παιδιών στην ομάδα του ψευδοφαρμάκου χρειάστηκε περαιτέρω αγωγή με στεροειδή φάρμακα, η συχνότητα ήταν 8% για εκείνα που λάμβαναν φλουτικαζόνη.

 

Αλλά τα παιδιά που λάμβαναν φλουτικαζόνη είχαν την τάση να ψηλώνουν λιγότερο –ένα δέκατο της ίντσας (δηλαδή ένα τρίτο του εκατοστού)– επί σχεδόν 10 μήνες από εκείνα που πήραν ψευδοφάρμακο. «Υπάρχει ανησυχία για τους ασθενείς που κάνουν κατάχρηση των φαρμάκων», είπε ο δρ Ducharm.

 

Η φαρμακευτική εταιρεία που ενίσχυσε οικονομικά τη διεξαγωγή της μελέτης ανακοίνωσε ότι η δόση της φλουτικαζόνης που χορηγήθηκε στα παιδιά ήταν πολύ παραπάνω από το «κανονικό» για την αντιμετώπιση του άσθματος σε παιδιά αυτής της ηλικίας, επισημαίνοντας ότι το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για αγωγή «συριγμού» της αναπνοής. Ωστόσο, αυτά τα συμπεράσματα ανοίγουν το δρόμο για νέες ερευνητικές προσπάθειες σχετικά με την αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση του ιογενούς, βασανιστικού «συριγμού».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
Γράφει ο Σπυρίδων Γκάτζιας, Αναπληρωτής Διευθυντής Πνευμονολόγος στο Μetropolitan Hospital






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"