Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

MSD - Luminex: συμφωνία για την ανάπτυξη συσκευής διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ

15/5/2013 12:55:50 μμ
Η καινοτόμα συσκευή θα βοηθήσει στον εντοπισμό των ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η MSD, γνωστή ως Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και η Luminex Corporation υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη μιας διαγνωστικής συσκευής, η οποία θα δίνει στοιχεία για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Πιο συγκεκριμένα, η συσκευή θα αξιοποιηθεί στη διαδικασία επιλογής ασθενών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης της MSD για τον αναστολέα MK-8931, έναν καινοτόμο από στόματος χορηγούμενο αναστολέα του ενζύμου διάσπασης της πρόδρομης πρωτεΐνης του β-αµυλοειδούς (BACE) και κύριο ερευνητικό υποψήφιο της MSD για τη νόσο του Αλτσχάιμερ (NA). Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν.


«Η αξιολόγηση βιοδεικτών, που ενδέχεται να παρέχουν μια ένδειξη της έναρξης της νόσου και να επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση, αποτελεί σημαντικό στόχο στην προσπάθεια έγκαιρης παρέμβασης και δυνητικής βελτίωσης της θεραπείας της νόσου του Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Darryle D. Schoepp, Ph.D., αντιπρόεδρος, επικεφαλής Νευροεπιστήμης και Οφθαλμολογίας στα ερευνητικά εργαστήρια της MSD. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη Luminex, ώστε να προωθήσουμε το εν εξελίξει πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης για τον MK-8931».

Η Luminex θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, τη ρυθμιστική συμμόρφωση και τη διάθεση της υποψήφιας διαγνωστικής συσκευής, η οποία θα είναι εξοπλισμένη με την τεχνολογία xMAP® της Luminex, ώστε να μετρά τις συγκεντρώσεις δύο υποψήφιων βιοδεικτών (Aβ42 και t-tau) σε δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού (CSF) από ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI). Η υποψήφια συσκευή θα αξιολογηθεί ως μέσο εντοπισμού ασθενών με MCI που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης NA, με στόχο την υποστήριξη της διαδικασίας επιλογής ασθενών για το κλινικό πρόγραμμα της MSD για το θεραπευτικό αναστολέα BACE.


«Η συνεργασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας καινοτόμας διαγνωστικής συσκευής που θα βοηθήσει στον εντοπισμό των ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer», πρόσθεσε ο Patrick J. Balthrop, πρόεδρος και CEO της Luminex. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εν λόγω αξιοποίηση της τεχνογνωσίας μας και ανυπομονούμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στον τομέα των διαγνωστικών συσκευών της εξατομικευμένης ιατρικής.»


Η συγκέντρωση του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο αποτελεί ένα κρίσιμο παθολογικό χαρακτηριστικό σε σχέση με την ΝΑ. Πρόσφατα κλινικά στοιχεία υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η μέτρηση των ερευνητικών βιοδεικτών Aβ42 και t-tau στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορεί να είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό των ασθενών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της ΝΑ. Μέχρι στιγμής, η ΝΑ διαγιγνώσκεται με κλινική εξέταση (ήτοι ιατρικό ιστορικό, σωματικές, νευρολογικές, ψυχιατρικές και νευροψυχολογικές εξετάσεις και μαγνητική [MRI] ή αξονική [CT] τομογραφία). Μια διάγνωση ΝΑ μπορεί να επαληθευτεί μόνο με την ιστοπαθολογική αναγνώριση βασικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων των αποθέσεων και των πλακών β-αμυλοειδούς, σε μεταθανάτια δείγματα εγκεφάλου.

Η νόσος του Alzheimer και η υπόθεση του αμυλοειδούς

Η ακριβής αιτία εμφάνισης της ΝΑ παραμένει άγνωστη, ωστόσο η τρέχουσα επικρατούσα υπόθεση υποστηρίζει ότι η ΝΑ παρουσιάζεται λόγω της συσσώρευσης των πρωτεϊνών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Το ένζυμο διάσπασης της πρόδροµης πρωτεΐνης του β-αµυλοειδούς (BACE) θεωρείται ένζυμο-κλειδί στην παραγωγή του πεπτιδίου του β-αμυλοειδούς, που συμβάλλει στο σχηματισμό των πλακών στον εγκέφαλο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναστολή του BACE μειώνει την παραγωγή του β-αμυλοειδούς και μπορεί συνεπώς να μειώσει το σχηματισμό αμυλοειδών πλακών και να τροποποιήσει την εξέλιξη της νόσου.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης αναστολέα BACE της Merck και ο MK-8931

Η MSD αναπτύσσει διάφορα καινοτόμα προγράμματα για τη ΝA, όπως ειδικά σχεδιασμένους υποψήφιους παράγοντες για την τροποποίηση της εξέλιξης της νόσου, καθώς επίσης και για τη βελτίωση του ελέγχου των συμπτωμάτων. Ο κορυφαίος υποψήφιος παράγοντας της MSD στον τομέα της τροποποίησης της νόσου είναι ο MK-8931, ένας ερευνητικός από του στόματος χορηγούμενος αναστολέας BACE.

Τα αποτελέσματα της φάσης Ι των κλινικών μελετών έδειξαν ότι ο ΜΚ-8931 μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (CSF) κατά περισσότερο από 90% σε υγιείς εθελοντές και ασθενείς με ΝΑ, χωρίς δοσο-εξαρτώμενες παρενέργειες. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, η MSD διεξάγει μια παγκόσμια, πολυκεντρική κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ / ΙΙΙ, τύπου EPOCH, για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του MK-8931 σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια ΝΑ. Παράλληλα, πρόκειται να ξεκινήσει μια δοκιμή σε πρόδρομα υποκείμενα.


Πληροφορίες διατίθενται επίσης στην ιστοσελίδα: http://www.clinicaltrials.gov/.


Το Δεκέμβριο του 2012, η MSD και η GE Healthcare ανακοίνωσαν συμφωνία συνεργασίας σε κλινική μελέτη, καθώς και για την αδειοδότηση και χρήση του [18F] Flutemetamol, ενός ερευνητικού παράγοντα απεικόνισης τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET), προς υποστήριξη της ανάπτυξης του MK-8931.


Πηγή: iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο επίκεντρο της συνεργασίας η περίθαλψη, τα φάρμακα και οι μείζονες υγειονομικές κρίσεις






Σχετικά άρθρα

Αύξηση της εγχώριας αγοράς καλλυντικών αναμένεται το 2024-2025
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%
Pharma Center: Επιτυχημένο το σεμινάριο της Health Aid στη Θεσσαλονίκη
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα
STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία στην Ευρώπη