Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Καθημερινή Health Summit: Σε εξέλιξη 281 μελέτες παγκοσμίως που αφορούν τη mRNA
Η τεχνολογία χαρακτηρίστηκε «επανάσταση»
ΕΦΕΧ: Ετοιμάζει ενημερωτική καμπάνια για την αξία της αυτοφροντίδας
Το θέμα συζητήθηκε με την αν. υπουργό Υγείας Α. Γκάγκα

Μπορούν να επιστρέψουν τα ΦΥΚ στα φαρμακεία;

11/5/2018 9:51:58 πμ
Τα συν και τα πλην αυτής της προοπτικής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η εξάρθρωση του κυκλώματος για την παράνομη εξαγωγή και διακίνηση αντικαρκινικών φαρμάκων από τα κρατικά νοσοκομεία και τους δημόσιους λειτουργούς έχει δώσει αφορμή να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με τη διανομή αυτών των πολύ ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία.

Πρώτος ο φαρμακοποιός Απόστολος Τσινασλανίδης (αντιπρόσωπος του Φ.Σ. Κιλκίς στον Π.Φ.Σ.) έθεσε πρόταση για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.) από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ως την πρώτη επ' αμοιβή υπηρεσία των φαρμακοποιών. Πρότεινε δηλαδή το κόστος των φαρμάκων να μην επιβαρύνει το φαρμακείο, αλλά να χορηγούνται αυτά με μία κατ' αποκοπήν αφορολόγητη αμοιβή, π.χ. 10 ευρώ/φάρμακο, έναντι της ασφαλούς και αξιόπιστης χορήγησης και έναντι της επίβλεψης για τη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία (δείτε εδώ περισσότερα).

Στη συνέχεια, ακολούθησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (Π.Σ.Φ), ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στον ΕΟΦ και την Οικονομική Αστυνομία για την αποκάλυψη του κυκλώματος και παράλληλα βρήκε την ευκαιρία να διατυπώσει την αντίστοιχη πρότασή του:

"Πρέπει να επανεξετασθεί ο τρόπος διακίνησης των Φ.Υ.Κ., δεδομένου ότι η επί εξαετία κεντρική διάθεση από τα νοσοκομειακά φαρμακεία και εκείνα του ΕΟΠΥΥ, αφενός προκαλεί ταλαιπωρία σε ιδιαίτερα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αφετέρου έχει πολλαπλά αποδειχθεί ότι όχι μόνο δεν συγκρατεί τη δαπάνη στα εν λόγω σκευάσματα αλλά αντιθέτως την επιβαρύνει" αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Π.Σ.Φ.


Προσθέτει δε ο Σύλλογος ότι οι φαρμακαποθηκάριοι είναι έτοιμοι να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τον Π.Φ.Σ. και τον Ε.Ο.Φ., καθώς θεωρούν ότι "το φυσικό δίκτυο διανομής, φαρμακαποθήκη-φαρμακείο, είναι το ασφαλέστερο και συμφερότερο, τόσο για τον Έλληνα ασθενή όσο και για την πολιτεία".

Η αντίθετη άποψη

Ενστάσεις σε αυτήν την πρόταση διατυπώνονται από παράγοντες της αγοράς, με το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο διάθεσης θα αυξηθούν περισσότερο οι τιμές αυτής της κατηγορίας των ΦΥΚ, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον ΕΟΠΥΥ.


Προβλέπεται ότι η διανομή των ογκολογικών φαρμάκων και των λοιπών ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία αναγκαστικά θα αυξήσει την τιμή τους, καθώς η νοσοκομειακή τιμή θα γίνει λιανική, ενώ επιπλέον η τελική τιμή θα επιβαρυνθεί από τον ανάλογο Φ.Π.Α. και ενδεχομένως από το ποσοστό κέρδους των εμπλεκομένων.


Αντιθέτως, ως μέτρο πρόληψης τέτοιου τύπου εγκληματικών ενεργειών προτείνεται να ελέγχονται και να παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλα τα νοσοκομειακά φάρμακα και τα φάρμακα που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τον Bruce Kneeland, Community Pharmacy Specialist, ΗΠΑ
Και παράλληλη μείωση 9,8% στις πωλήσεις καλλυντικών


Σχετικά άρθρα

Ν. Χρηστάκης: 16 τρισ. δολάρια μας έχει κοστίσει μέχρι τώρα η πανδημία
Ομιλία του στο Συνέδριο της Καθημερινής Athens Health Summit
COVID-19: Στους 5,5 μήνες θα ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση των εμβολίων
Θα εφαρμοστεί από την Παρασκευή 19/11 το βράδυ
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως για δύο φάρμακα κατά της COVID-19
Τα κράτη-μέλη μπορούν να ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν