Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μπορεί το φαρμακείο να παίζει μουσική;

14/12/2022 2:12:58 πμ
Υπόκειται στην καταβολή τέλους πνευματικών δικαιωμάτων;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κενό φαίνεται πως υπάρχει στη νομοθεσία σχετικά με το αν τα φαρμακεία οφείλουν να πληρώνουν τέλη πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, όταν έχουν ανοιχτό το ραδιόφωνο στο χώρο. Αν και υπάρχουν κάποιες νομικές διατάξεις που ενδεχομένως να απαλλάσσουν τους φαρμακοποιούς από μια τέτοια υποχρέωση, το τοπίο δείχνει να είναι θολό. 

Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε μια εκπρόσωπο οργανισμού που διαχειρίζεται τα δικαιώματα των μουσικών, ερμηνευτών και παραγωγών εικόνας και ήχου να ζητήσει από εναν φαρμακοποιό στο κέντρο της Αθήνας, αναδρομικά τέλη ύψους περίπου 700 ευρώ, αφού διαπίστωσε ότι στο φαρμακείο ακουγόταν μουσική από ραδιόφωνο. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο f.daily:

«Χτύπησε το τηλέφωνο και μια εκπρόσωπος ενός σχετικού οργανισμού με ενημέρωσε ότι άλλος υπάλληλος του οργανισμού επισκέφτηκε ως πελάτης το φαρμακείο και διαπίστωσε ότι ακούγεται η μουσική. Αυτό υπόκειται στο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, όπως ανέφερε, λέγοντάς μου ότι αν δεν πληρώσω το τέλος θα μου επιβληθεί πρόστιμο. Τη ρώτησα αν υπάρχει αρχείο του ήχου, αν ο υπάλληλος ήταν εν υπηρεσία και γιατί δεν με ενημέρωσε ότι έγινε καταγραφή του συμβάντος. Οι απαντήσεις της ήταν ασαφείς». 

Οι σχετικές διατάξεις και το «δεδικασμένο

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο 2121/1993 (δείτε εδώ ) «επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή στο μέτρο που δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό: α) η αναπαραγωγή και η διάδοση στο κοινό, για λόγους περιγραφής επίκαιρων γεγονότων με μέσα μαζικής επικοινωνίας έργων, που βλέπονται ή ακούγονται κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου γεγονότος». 

Επιπλέον υπάρχει η απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου από το 2012 (δείτε τη εδώ) σχετικά με αντίστοιχη υπόθεση ενός οδοντιάτρου στην Ιταλία, ο οποίος αθωώθηκε διότι αποδείχθηκε ότι η μουσική που ακουγόταν στο οδοντιατρείο δεν θεωρήθηκε «παρουσίαση στο κοινό» και δεν είχε κερδοσκοπικό χαρακτήρα. 

Η δικαστική απόφαση είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «Ο οδοντίατρος, ο οποίος προβαίνει σε δωρεάν μετάδοση φωνογραφηµάτων στο οδοντιατρείο του, από την οποία επωφελούνται οι πελάτες του ανεξαρτήτως της βουλήσεώς τους, δεν πραγματοποιεί παρουσίαση στο κοινό κατά την έννοια του δικαίου της Ένωσης».

Κατέληγε δε ότι: «η εν λόγω μετάδοση δεν γεννά δικαίωμα εισπράξεως αμοιβής εκ μέρους των παραγωγών φωνογραφημάτων».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τους φαρμακοποιούς Περικλή Δασκαλάκη και Γιάννη Τσακριό
Πώς θα διαχειριστείτε τον εκνευρισμό και την οργή τους






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου