Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μπορεί η ορθοστατική υπόταση να προκαλέσει άνοια και Αλτσχάιμερ;

12/10/2016 6:41:18 μμ
Τι αποκαλύπτει 24ετή έρευνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αρκετοί άνθρωποι όταν σηκώνονται όρθιοι βιώνουν ζαλάδες. Αυτό ονομάζεται ορθοστατική υπόταση και ευθύνεται στην απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά την αλλαγή στάσης του σώματος μας.


Μια νέα ολλανδική μελέτη έδειξε πως αυτή η κατάσταση αυξάνει κατά 15% τον κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας λόγω Αλτσχάιμερ ή άλλης αιτίας σε βάθος χρόνου.


Ο επικεφαλής της έρευνας Αρφάν Ικράμ του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, και η ομάδα του έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Medicine".


Η 24ετή έρευνα συμπεριέλαβε πάνω από 6.200 άτομα με μέση ηλικία τα 68,5 έτη χωρίς ιστορικό άνοιας ή εγκεφαλικού. Από αυτούς, σχεδόν ο ένας στους πέντε (19%) εμφάνιζε -συχνά ή πιο σπάνια- ορθοστατική υπόταση.


Η ορθοστατική υπόταση δημιουργεί παροδικά μείωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, άρα και μείωση της οξυγόνωσης του. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το φαινόμενο στους ηλικιωμένους μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.


Η νέα έρευνα συσχέτισε την εκδήλωση ορθοστατικής υπότασης με την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας από ποικίλες αιτίες (Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια, Πάρκινσον κ.α.). Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η ορθοστατική υπόταση σχετίζεται με μια κατά 15% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας από οποιαδήποτε αιτιολογία, σε βάθος 15ετίας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη του Δρ Σταύρου Λαλά στην 'Αννα Μαρία Παπίρη
Τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας «Global Public Confidence»






Σχετικά άρθρα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Δράση ενημέρωσης για την υπέρταση στις 16/05
Η Κινητή Ομάδα Υγείας του Τομέα Υγείας θα βρίσκεται στο Σύνταγμα
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Έρευνα Ipsos: Οι έξυπνες συσκευές ενθαρρύνουν την αλλαγή του τρόπου ζωής
Το 72% των επαγγελματιών υγείας συνιστούν τη χρήση τους για την παρακολούθηση της υγείας
ΕΜΑ: Επιβεβαιώθηκε η παρενέργεια της finasteride
Αλλάζουν οι προειδοποιήσεις ασφαλείας των φαρμάκων