Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Μπορεί ένα λογισμικό να διαγνώσει με ασφάλεια τον καρκίνο του μαστού;

3/1/2019 3:42:37 μμ
Οι κίνδυνοι και τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ιατρική
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ραγδαία ανάπτυξη και ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι) στη ιατρική τεχνολογία, απασχόλησε έντονα το Παγκόσμιο Συνέδριο Ακτινολογίας (RSNA) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ, με τους συνέδρους ακτινολόγους να εκφράζουν τόσο την ανάγκη εξέλιξης της τεχνολογίας, η οποία δεν μπορεί να καθυστερήσει, αλλά και τους προβληματισμούς τους για το αν η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδεχόμενα κρύβει «κινδύνους» επανάπαυσης στην αυτοματοποιημένη τρόπον τινά διάγνωση.

«Σαφώς δεν μπορούμε να πάμε κόντρα σε μια τεχνολογία που σίγουρα θα συνεισφέρει στην ακρίβεια της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και ενδεχόμενα στη μείωση των μη απαραίτητων βιοψιών» επισημαίνει ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού και Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστικής Πυκνότητας στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Η τεχνητή νοημοσύνη στις απεικονιστικές του μαστού, «εκφράζεται» με μια βάση δεδομένων που συγκεντρώνει στις «δεξαμενές» της πολλαπλά πραγματικά περιστατικά διαγνωστικών εξετάσεων μαστογραφίας σε παγκόσμιο επίπεδο και με βάση αυτά τα περιστατικά μπορεί να διακρίνει αν σε μια εξέταση υπάρχει ύποπτο εύρημα ή όχι, εκμηδενίζοντας έτσι την πιθανότητα λάθους που ενδεχόμενα μπορεί να συμβεί σε μια εξέταση από πολυπαραγοντική αιτιολογία.


Η ερμηνεία κάθε μαστογραφίας θα είναι πλέον εστιασμένη σε περισσότερο «αντικειμενικά» κριτήρια, αλλά εκδηλώνεται από πολλούς ο ενδοιασμός μήπως η υπεραπλούστευση οδηγήσει στην έλλειψη εμπειρίας και εκπαίδευσης των ιατρών, μιας και θα στηρίζονται για την ακριβή διάγνωση στη νοημοσύνη ενός λογισμικού. Το φόβο ότι η τεχνολογία θα οδηγήσει πιθανά σε ανεργία με την αυτοματοποίηση των διαγνώσεων δεν ενστερνίζεται όμως ο κ. Μαλακάσης, επιμένοντας πως «η προσωπική ανάμειξη των ιατρών και των συνεργατών τους στην όλη διαδικασία διάγνωσης και κλινικής συμβουλευτικής θα παραμείνει το ασφαλές προπύργιο στις υπηρεσίες υγείας».


«Παρόλο που παραδεχόμαστε πως η ερμηνεία της ψηφιακής μαστογραφίας υπόκειται στην επιστημονική επάρκεια του ακτινοδιαγνώστη, ενδεχόμενα με υποκειμενική ερμηνεία του περιεχομένου της, τα μηχανήματα δεν θα υποκαταστήσουν τον άνθρωπο και ειδικά τον εκπαιδευμένο γιατρό, κύριο πλεονέκτημα τους οποίου είναι η προσωπική επαφή με την ασθενή» προσθέτει ο κ. Μαλακάσης, «η φροντίδα της οποίας περιλαμβάνει όχι απλά μια απεικόνιση, αλλά προσωπική εκτίμηση, καθοδήγηση και επεμβατικές πράξεις, που δεν καταργούνται με την τεχνολογία, αλλά σίγουρα η διάγνωση ενδεχόμενα να βοηθηθεί».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους