Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μονοκλωνικά αντισώματα εναντίον παθήσεων του εντέρου

26/11/2007
Θετικά τα μηνύματα για την αντιμετώπιση της κολίτιδας και της νόσου του Crohn
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η ινφλιξιμάμπη αποτελεί το μοναδικό εγκεκρι­μένο βιολογικό παράγοντα για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, ενώ εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται με ανάλογη αποτελεσματικότητα και στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου του Crohn,μιας άλλης φλεγμονώδους πάθησης του εντέρου.

Η χορήγηση της ινφλιξιμάμπης σε ενήλικες ασθενείς με σοβαρή ενεργό νόσο του Crohn οδήγησε σε ανταπόκρι­ση στο 60%αυτών μέσα σε δύο εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη καλύτερα για τους παιδιατρικούς ασθενείς, με το 90% αυτών να α­νταποκρίνεται μέσα σε 10 εβδομάδες θεραπείας και περίπου το 60% αυτών να εμφανίζει ύφεση των συμπτωμάτων.

Μείωση στο μισό των κολεκτομών σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ελκώδη κολίτιδα κατα­γράφουν νέα κλινικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, στοιχεία μακροχρόνιων μελετών, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Πανευ­ρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, δείχνουν ότι η θεραπευτική αγωγή επί 54 εβδομάδες με το μονοκλωνικό αντίσωμα «ινφλιξιμάμπη» μειώ­νει κατά 41% τη συχνότητα της χειρουργικής α­φαίρεσης του παχέος εντέρου (κολεκτομής).

Η ινφλιξιμάμπη αποτελεί το μοναδικό εγκεκρι­μένο βιολογικό παράγοντα για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, ενώ εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται με ανάλογη αποτελεσματικότητα και στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου του Crohn,μιας άλλης φλεγμονώδους πάθησης του εντέρου.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά σημαντικών αποτελεσμάτων άλλων πρόσφατων μελετών με ινφλιξιμάμπη σε ασθε­νείς με νόσο του Crohn, τα οποία οδήγησαν στην έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων νέων ενδείξεων/τροποποιήσεων των χαρακτηριστικών του φαρμάκου: ως 2ης γραμμής θεραπεία σε ενήλικες ασθενείς, μετά από ανε­παρκή ανταπόκριση σε κορτικοειδές, αλλά και ως θεραπευτική λύση για τους παιδιατρικούς α­σθενείς, ηλικίας 6-17 ετών, με σοβαρή ενεργό νόσο του Crohn και ανάλογα προβλήματα αντα­πόκρισης σε άλλες θεραπείες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η χορήγηση της ινφλιξιμάμπης σε ενήλικες ασθενείς με σοβαρή ενεργό νόσο του Crohn οδήγησε σε ανταπόκρι­ση στο 60%αυτών μέσα σε δύο εβδομάδες. Οι δε ασθενείς που συνέχισαν τη θεραπεία με ινφλιξι­μάμπη για ένα έτος εμφάνισαν σε υψηλότερο πο­σοστό κλινική ύφεση των συμπτωμάτων, με παράλληλη δυνατότητα μείωσης ή διακοπής των στεροειδών.

Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη καλύτερα για τους παιδιατρικούς ασθενείς, με το 90% αυτών να α­νταποκρίνεται μέσα σε 10 εβδομάδες θεραπείας και περίπου το 60% αυτών να εμφανίζει ύφεση των συμπτωμάτων. Επιπρόσθετα σημειώθηκε μείωση στη χορήγηση κορτικοειδών, ενώ πα­ράλληλα παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στην ανάπτυξη και στην ποιότητας ζωής τους.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization


Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της