Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ο αυξημένος ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Φαρμακοποιοί: Στοπ στα ραντεβού εμβολιασμού αν τα τεστ COVID-19 πάνε στα σούπερ μάρκετ
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

MMR εμβόλιο και αυτισμός

6/2/2008
Νέα έρευνα καταρρίπτει τις υπόνοιες περί ενοχής του εμβολίου στην εκδήλωση αυτισμού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Δεκάδες έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού στα παιδιά.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Disease in Childhood, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι δεν μπορούν να ευθύνονται τα αντισώματα της ιλαράς (και κατά συνέπεια το εμβόλιο MMR) για την εκδήλωση του αυτισμού, κάτι που παρέχει μια ακόμη εγγύηση περί της ασφάλειας του εμβολίου σε γονείς και επαγγελματίες υγείας, ώστε το εμβόλιο να χορηγείται σε παιδιά κανονικά (όπως δηλαδή γίνεται) για την προστασία της υγείας τους.

Καμία συσχέτιση δεν υπάρχει ανάμεσα στο τριπλό συνδυασμένο εμβόλιο παρωτίτιδας-ιλαράς-ερυθράς και της εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά στα οποία χορηγείται το εμβόλιο.

Αυτό αναφέρει και η πιο πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη πάνω στο θέμα (η εκτενέστερη έως τώρα), η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Disease in Childhood και η οποία αθωώνει το συγκεκριμένο ευρείας χρήσης εμβόλιο, για την ασφάλεια του οποίου είχαν εκφραστεί ανησυχίες στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Συγκεκριμένα το 1998 είχε δημοσιευτεί σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό (The Lancet), μελέτη ενός Βρετανού επιστήμονα, η οποία ανέφερε ότι το τριπλό εμβόλιο, το οποίο χορηγείται συστηματικά σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών (συνήθως) ως μέσο προφύλαξης έναντι των μολυσματικών ασθενειών της παρωτίτιδας, της ιλαράς και της ερυθράς, ήταν η αιτία πρόκλησης αυτισμού και εντερικών παθήσεων σε 12 παιδιά, εξαιτίας των αντιγόνων ιλαράς που περιέχει το εμβόλιο.

Το πρόβλημα τότε είχε πάρει τέτοια έκταση στα ΜΜΕ που γονείς αρνούνταν να αφήσουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν, κάτι που οδήγησε σε πολλές χώρες του κόσμου σε έξαρση των ασθενειών από τις οποίες προστάτευε το εμβόλιο.

Από τότε πραγματοποιήθηκαν δεκάδες έρευνες, οι οποίες έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του MMR και του αυτισμού στα παιδιά. Μάλιστα το ίδιο το περιοδικό στο οποίο είχε δημοσιευτεί η μελέτη, σύντομα μετά δημοσίευσε άλλη έρευνα που αποδείκνυε ότι οι ισχυρισμοί για ενοχή του εμβολίου στην εκδήλωση αυτισμού ήταν τελικά αβάσιμοι και ότι πίσω από τη συγκεκριμένη μελέτη υπήρχαν σκοπιμότητες και συμφέροντα.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Disease in Childhood προσθέτει και αυτή στην απενοχοποίηση του MMR: σε δείγματα αίματος που λήφθηκαν από 250 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών (παιδιά χωρίς αυτισμό και παιδιά με αυτισμό) τα οποία είχαν κάνει το εμβόλιο, δεν εντοπίστηκε απόκλιση από το φυσιολογικό στις ποσότητες των αντισωμάτων έναντι του μολυσματικού παράγοντα της ιλαράς σε καμία από τις δύο ομάδες παιδιών. Επιπλέον δε διαπιστώθηκε καμιά διαφορά σε ό,τι αφορά τα αντισώματα ιλαράς μεταξύ των παιδιών δίχως αυτισμό και των παιδιών με αυτισμό και δεν διαπιστώθηκε κάποιου είδους μόλυνση ή αφύσικη ανοσολογική απόκριση στα παιδιά με αυτισμό.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι δεν μπορούν να ευθύνονται τα αντισώματα της ιλαράς (και κατά συνέπεια το εμβόλιο MMR) για την εκδήλωση του αυτισμού, κάτι που παρέχει μια ακόμη εγγύηση περί της ασφάλειας του εμβολίου σε γονείς και επαγγελματίες υγείας, ώστε το εμβόλιο να χορηγείται σε παιδιά κανονικά (όπως δηλαδή γίνεται) για την προστασία της υγείας τους.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η αποκατάσταση βήμα-βήμα
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης


Σχετικά άρθρα

Βγήκε ο ώμος σου; Μάθε πως αντιμετωπίζεται οριστικά
Η αποκατάσταση βήμα-βήμα
Νέα παρενέργεια καταγράφτηκε για το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer
Υπήρξε πρήξιμο του προσώπου σε άτομα με ιστορικό ενέσεων με δερματικά πληρωτικά
Partnering for Patients: Το 1ο Συνέδριο για την ασθενοκεντρική προσέγγιση και στρατηγική
Στις 28 Μαΐου 2021 από την Βoussias και το Health Daily
Μείωση έναρξης θεραπειών για ηπατίτιδα C κατά 60% το 2020 σε σχέση με το 2019
Σύμφωνα με τον Σπ. Μανωλακόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος