Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


ΜΗΣΥΦΑ και μέλι: οι πρώτες επιλογές για την αντιμετώπιση του βήχα

24/10/2018 3:10:03 μμ
Όχι στα αντιβιοτικά συνιστά το NICE της Μεγάλης Βρετανίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τo μέλι θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για τη θεραπεία του βήχα και όχι τα αντιβιοτικά, συνιστά το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας & Φροντίδας (NICE) της Μεγ. Βρετανίας, στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες του.


Με τις νέες αυτές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση του βήχα (έχουν προηγηθεί οδηγίες για την ιγμορίτιδα, τον πονόλαιμο και τη μέση ωτίτιδα), η χώρα κάνει τη δική της προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, ένα σοβαρότατο πρόβλημα –κατά το υπουργείο Υγείας της χώρας–, για το οποίο πρέπει άμεσα να αναλάβει δράση.


«Η λήψη αντιβιοτικών όταν δεν είναι αναγκαία, θέτει εσάς και την οικογένειά σας σε κίνδυνο να προσβληθείτε από λοιμώξεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της στο κοινό η γιατρός Susan Hopkins, υπεύθυνη του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου για τις λοιμώξεις και τη μικροβιακή αντοχή.

Συμπλήρωσε δε ότι «οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες θα στηρίξουν τους παθολόγους στον περιορισμό των συνταγογραφήσεων των αντιβιοτικών και θα ενθαρρύνουν τους ασθενείς να ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών για την αυτοφροντίδα».


Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγίες της NICE αναφορικά με το βήχα αναφέρουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οξύς βήχας προκαλείται από κρυολόγημα ή γρίπη ή βρογχίτιδα και διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες.


Συνιστάται λοιπόν στους επαγγελματίες υγείας να μη χορηγούν πάντα αντιβιοτικά, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται και δεν ωφελούν ιδιαίτερα στη βελτίωση των συμπτωμάτων.


Επίσης οι ασθενείς παροτρύνονται να επισκέπτονται το γιατρό τους, όταν ο βήχας επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται, όταν αισθάνονται γενικά πολύ άσχημα και όταν δεν μπορούν να αναπνεύσουν καλά. Τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα μόνο σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο περαιτέρω επιπλοκών, για παράδειγμα σε άτομα με πνευμονική νόσο, κυστική ίνωση ή σε ανοσοκαταστολή.

Εξάλλου στις οδηγίες δίνονται σαφείς πληροφορίες για το ποια αντιβιοτικά είναι κατάλληλα και για τη διάρκεια της θεραπείας, αναλόγως με το περιστατικό.


Διαφορετικά καλό είναι οι ασθενείς να συμβουλεύονται το φαρμακοποιό τους για τις επιλογές τους σε προϊόντα αυτοφροντίδας (π.χ. προϊόντα με μέλι), προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.


"Αν κάποιος έχει ρινική καταρροή, πονόλαιμο και βήχα, αναμένουμε ο βήχας να αποκατασταθεί για 2-3 εβδομάδες και τα αντιβιοτικά δεν χρειάζονται" εξηγεί η κ. Tessa Lewis, γενικός ιατρός και επικεφαλής της ομάδας που συντάσσει τις κατευθυντήριες οδηγίες της NICE.


Οι οδηγίες του NICE αναφέρουν ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να εξηγούν αναλυτικά στους ασθενείς τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να χορηγηθεί αντιβιοτικό και να τους συμβουλεύουν για τα προϊόντα αυτοφροντίδας που είναι κατάλληλα για την κατάστασή τους.


Ο καθηγητής Mark Baker, διευθυντής του κέντρου κατευθυντήριων οδηγιών του NICE, δήλωσε σχετικά ότι «όταν συνταγογραφούνται αντιβιοτικά, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το όφελος για τον ασθενή και οι ευρύτερες επιπτώσεις της αντιμικροβιακής αντοχής, ώστε να χορηγούνται τελικά μόνο σε εκείνους που τα χρειάζονται πραγματικά. Οι οδηγίες του NICE παρέχουν στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν καλές επιλογές σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους