Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μηδενική συμμετοχή στις θεραπείες του διαβήτη 2 ζητά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

1/11/2018 9:37:04 πμ
Προκειμένου να εξισωθούν οι διαβητικοί τύπου 1 και 2
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μηδενική συμμετοχή στην ινσουλίνη και στα φάρμακα και για τους ασφαλισμένους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 ζητά με δελτίο Τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), προκειμένου να εξισωθούν με τους ασθενείς με τύπου 1 διαβήτη.


Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «πάγιο αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι η κατάργηση της συμμετοχής στην ινσουλίνη, που είναι η ορμόνη ζωής, σε ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενοι) και ακολουθούν εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας για την αντιμετώπιση της πάθησής τους».


Ωστόσο με την υπουργική Απόφαση, με αρ. πρωτ.: ΕΑΛΕ/Γ.Π. οικ. 79647/17.10.2018 (ΑΔΑ: 6ΤΕΙ465ΦΥΟ-Ρ9Γ), που αναρτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου στη Διαύγεια, συνεχίζεται η καταβολή του 10% στα φάρμακα και την ινσουλίνη για τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, ενώ οι διαβητικοί τύπου 1 έχουν μηδενική συμμετοχή.


«Η συμμετοχή αυτή δημιουργεί ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων, καθώς οι πάσχοντες από ινσουλινοθεραπευόμενο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 επιβαρύνονται οικονομικά σε αντίθεση με τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, που έχουν μηδενική συμμετοχή στην ινσουλίνη, τη στιγμή μάλιστα που η θεραπευτική αντιμετώπιση του Διαβήτη και στις δυο περιπτώσεις είναι ακριβώς η ίδια και αποβλέπει στην αποτελεσματική ρύθμιση, την απομάκρυνση του κινδύνου των επιπλοκών και της μείωση του κόστους που επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.


Παράλληλα, η Ομοσπονδία ζητά «μηδενική συμμετοχή για τα φάρμακα της κύριας πάθησης, αλλά και μειωμένη συμμετοχή για τα φάρμακα των επιπλοκών που απορρέουν από αυτήν τόσο σε ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 όσο και σε ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1».


Επικαλείται δε και μια μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η οποία –όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου– «αποδεικνύει ότι η μείωση της συμμετοχής που καταβάλουν οι χρόνια πάσχοντες στη φαρμακευτική δαπάνη, μπορεί αφενός να επιφέρει σημαντικά κλινικά οφέλη με τη συμμόρφωση των ασθενών, αφετέρου αποτελεί μια επένδυση για το Σύστημα Υγείας, με απόδοση της τάξης του 123%, καθώς αποφεύγονται οι επιπλοκές της πάθησης, οι οποίες επιβαρύνουν πολλαπλάσια το Σύστημα Υγείας».

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο