Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μηδενική συμμετοχή για τους χρόνια πάσχοντες στα γενόσημα φάρμακα

2/8/2018 11:13:58 πμ
Ικανοποιητικό το μέτρο δηλώνουν 20 Σύλλογοι Ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Είκοσι ομοσπονδίες και σύλλογοι ασθενών δηλώνουν ικανοποιημένοι μετά την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας για εξίσωση της τιμής αποζημίωσης των γενόσημων φαρμάκων με τη λιανική τιμή των σκευασμάτων. Το μέτρο όπως ψηφίστηκε με το νόμο 4549/18 και εφαρμόστηκε με την αναπροσαρμογή του θετικού καταλόγου, οδηγεί πράγματι στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών και των οικογενειών τους και προάγει τη χρήση γενοσήμων, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους για το εθνικό σύστημα υγείας.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη την τελευταία οκταετία συμπιέστηκε δραστικά στην Ελλάδα. Ένα μέρος της συμπίεσης απορροφήθηκε από τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, ωστόσο ένα σημαντικό τμήμα αυτής της προσαρμογής μετατράπηκε σε οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και των πολιτών. Ως αποτέλεσμα, η επιβάρυνσή τους προσεγγίζει το 30% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.


Ταυτόχρονα, ο στόχος για τη διείσδυση των γενοσήμων στο 40% της εξωνοσοκομειακής αγοράς παραμένει ανέφικτος, καθώς καλύπτουν το 23% της αξίας του συνόλου των φαρμάκων που καταναλώνονται και το 24% των συσκευασιών. «Για το λόγο αυτό απαιτείται η επιτάχυνση της εφαρμογής παρεμβάσεων θετικού χαρακτήρα και η δημιουργία ενός πλέγματος θετικών κινήτρων για τον ασθενή, το γιατρό και τον φαρμακοποιό, με την παράλληλη καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των γενόσημων φαρμάκων. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, οι σύλλογοι ασθενών δηλώνουν έτοιμοι να συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους σε ένα στρατηγικό σχέδιο ευαισθητοποίησης του κοινού για τα γενόσημα.


Η εξίσωση της τιμής αποζημίωσης των γενοσήμων με τη λιανική τιμή καθώς και η μηδενική επιβάρυνση για όσους πλήρωναν συμμετοχή 10% συνιστούν πράγματι θετικά μέτρα, ωστόσο θα πρέπει να ενταχθούν σε μία συνολικότερη προσπάθεια περιορισμού της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της περαιτέρω μείωσης της θεσμοθετημένης συμμετοχής του ασθενούς στο φάρμακο και της καταπολέμησης της υπερσυνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης», καταλήγουν οι Σύλλογοι Ασθενών και οι Ομοσπονδίες τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών
18/4/2024 2:42:20 πμSupplement Awards 2024
Διοργανώνονται για 4η συνεχόμενη χρονιά από την BOUSSIAS events






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών