Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

FITO+: Gold βραβείο για τη δράση
«Συμμετέχουμε και χειροκροτούμε τους φαρμακοποιούς της περιοχής μας»
Χρυσές οι παστίλιες Pulmoll στα Best in Pharmacy Awards 2020
H Parapharm International βραβεύτηκε για το επαναλανσάρισμα της Pulmoll
FIP: Πρόσβαση σε δεδομένα και δείκτες ασφαλείας στους φαρμακοποιούς
Προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των ασθενών


Μηδενική η συμμετοχή πλέον στα γενόσημα

23/10/2018 9:37:20 πμ
Δείτε ποιους ασθενείς αφορά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Είναι πλέον γεγονός ότι οι χρόνια πάσχοντες, που θα επιλέγουν γενόσημα, δεν θα πληρώνουν τίποτα για τα φάρμακά τους στο φαρμακείο.

Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει ήδη εφαρμοστεί από χθες (Δευτέρα, 22/10/2018) το μεσημέρι η μηδενική συμμετοχή στα γενόσημα φάρμακα.

Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά φυσικά όλους τους ασθενείς, αλλά συγκεκριμένα τους δικαιούχους ΕΚΑΣ και τους ασφαλισμένους που πάσχουν από ασθένειες που δικαιολογούσαν μέχρι σήμερα μειωμένη συμμετοχή 10% (π.χ. διαβήτης τύπου ΙΙ, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.).

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι δεν αλλάζει τίποτα για όσους καταβάλλουν 25% συμμετοχή για τα φάρμακά τους, είτε επιλέγουν πρωτότυπο είτε γενόσημο.

Το μέτρο συζητήθηκε στα μέσα της χρονιάς, ενώ το σχετικό ΦΕΚ (ΦΕΚ 105Α) δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο.
Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την απόφαση, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι παρά τη σοβαρή υποχώρηση της δημόσιας δαπάνης και τις συνεχείς μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στο κόστος φαρμάκων είχε αυξηθεί".

Στόχος επομένως ήταν καταρχάς να ελαφρυνθούν οικονομικά οι ασθενείς και ταυτόχρονα να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, η οποία παραμένει καθηλωμένη στο 20%.

Το μέτρο είχαν δει ιδιαιτέρως θετικά οι σύλλογοι ασθενών και οι ομοσπονδίες. Σε ανακοίνωσή τους είχαν αναφέρει ότι η μηδενική επιβάρυνση για όσους πλήρωναν συμμετοχή 10% συνιστά πράγματι "θετικό μέτρο", ωστόσο θεωρούν ότι θα πρέπει να ενταχθεί "σε μια συνολικότερη προσπάθεια περιορισμού της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της περαιτέρω μείωσης της θεσμοθετημένης συμμετοχής του ασθενούς στο φάρμακο και της καταπολέμησης της υπερσυνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης".
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το Σύστημα περιλαμβάνει πλέον το σύνολο σχεδόν του ελληνικού πληθυσμού
Από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία


Σχετικά άρθρα

Θ. Τρύφων:
Που θα εξασφαλίζει την επάρκεια της χώρας
Ε.Ε.: Απαγορεύει τη νέα επιβλαβή ψυχοτρόπο ουσία ισοτονιταζένη
Κυκλοφορεί μέσω διαδικτύου σε σκόνη ή ως ρινικό σπρέι