Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

PFIZER: Ανακαλεί όλες τις παρτίδες αντικαπνιστικού φαρμάκου
Στην Ελλάδα έχουν ανακληθεί παρτίδες από τον Ιούνιο
Τα rapid tests στα φαρμακεία: Το νέο webinar από το ΠΕΙΦΑΣΥΝ Academy και το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο
ΠΦΣ: Έτοιμη η εφαρμογή «Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών»
Περιορίζεται επιτέλους η γραφειοκρατία

Μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής των πλαστών φαρμάκων

24/6/2008
Συμπεράσματα από τη Γενική Συνέλευση της E.F.P.I.A.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η E.F.P.I.A. τονίζοντας ότι τα πλαστά φάρμακα που κυκλοφορούν είτε μέσω του διαδικτύου είτε μέσω της παραδοσιακής αλυσίδας εφοδιασμού αποτελούν μια συνεχώς αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, πρότεινε την απαγόρευση της ανασυσκευασίας των φαρμάκων, την εναρμόνιση του ευρωπαϊκού συστήματος ταυτοποίησης φαρμάκων, την καθιέρωση της ταινίας γνησιότητας στα φάρμακα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και βαρύτερες ποινές για όσους διακινούν τα παράνομα και επικίνδυνα αυτά σκευάσματα.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων και Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (E.F.P.I.A.), στη Γενική της Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Ιουνίου στο Παρίσι, ζήτησε από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη λήψη ισχυρότερων μέτρων και την ενδυνάμωση της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του φαινόμενου των πλαστών φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, η E.F.P.I.A. τονίζοντας ότι τα πλαστά φάρμακα που κυκλοφορούν είτε μέσω του διαδικτύου είτε μέσω της παραδοσιακής αλυσίδας εφοδιασμού αποτελούν μια συνεχώς αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, πρότεινε την απαγόρευση της ανασυσκευασίας των φαρμάκων, την εναρμόνιση του ευρωπαϊκού συστήματος ταυτοποίησης φαρμάκων, την καθιέρωση της ταινίας γνησιότητας στα φάρμακα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και βαρύτερες ποινές για όσους διακινούν τα παράνομα και επικίνδυνα αυτά σκευάσματα.

«Είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να δράσει ως πρωτοπόρος δύναμη στη μάχη κατά του θανάσιμου αυτού εγκλήματος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της E.F.P.I.A. και πρόεδρος της Sanofi-Aventis, Jean-François Dehecq. «Οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που δρουν σε διεθνή κλίμακα παίζοντας με τις ανθρώπινες ζωές στο όνομα του κέρδους, θα πρέπει να εξοντωθούν με αποφασιστικότητα, μέσω συντονισμένων δράσεων τόσο σε λειτουργικό όσο και νομοθετικό επίπεδο. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται ενδυνάμωση της υπάρχουσας νομοθεσίας και αυστηρότερες ποινές».

Από τη μεριά του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.) χαιρέτισε με ανακοίνωσή του τις προτάσεις της E.F.P.I.A., αναφέροντας πως «θα πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων κρατών-μελών, στα οποία η ταινία γνησιότητας περιλαμβάνει μοναδικό σειριακό αριθμό σε κάθε συσκευασία φαρμάκου που χορηγείται από τον Ε.Ο.Φ. Κατά συνέπεια, η χώρα μας βρίσκεται σε αυτό τον τομέα ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Αξίζουν ως εκ τούτου συγχαρητήρια στον πρόεδρο και στους επιτελείς του Ε.Ο.Φ., καθώς και στο επιστημονικό προσωπικό και στους υπαλλήλους που εφαρμόζουν αυτό το πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο αποτελεί σήμερα πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η E.F.P.I.A. ζητεί να εφαρμοστεί ανάλογο σύστημα δισδιάστατου γραμμικού κώδικα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., στο οποίο ο μοναδικός σειριακός αριθμός τυπώνεται από τον παρασκευαστή επί της συσκευασίας του φαρμάκου μαζί με τον αριθμό παρτίδας και την ημερομηνία λήξης. Σταθερή θέση και πεποίθηση του Σ.Φ.Ε.Ε. είναι ότι η καταπολέμηση των πλαστών φαρμάκων και η διασφάλιση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών σε υψηλής ποιότητας φάρμακα αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα, ειδικά όταν, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο της E.F.P.I.A. στο Παρίσι, το 10% των φαρμάκων που κυκλοφορούν παγκοσμίως είναι πλαστά».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στην Ελλάδα έχουν ανακληθεί παρτίδες από τον Ιούνιο
Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο


Σχετικά άρθρα

Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN
ΠΑΣΥΠΥ: Το ασφυκτικό clawback κόβει το οξυγόνο των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες στην υγιή επιχειρηματικότητα του κλάδου των προμηθευτών υγείας, σύμφωνα με το Σύλλογο
Νέα ηγεσία στο υπουργείο Υγείας
Επικεφαλής ο Α. Πλεύρης και η Α. Γκάγκα
ΠΟΕ: Καμία συμφωνία για την άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19
Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 164 μέλη του Οργανισμού