Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Ο αυξημένος ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Φαρμακοποιοί: Στοπ στα ραντεβού εμβολιασμού αν τα τεστ COVID-19 πάνε στα σούπερ μάρκετ
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

Μεσοδόντια βουρτσάκια: Οι βασικές γνώσεις για τον φαρμακοποιό

21/4/2021 1:44:12 μμ
Πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται και γιατί;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το δόντι έχει 5 επιφάνειες. Τις καθαρίζετε όλες; Αυτήν την ερώτηση μπορεί να κάνει ο φαρμακοποιός στους πελάτες του και να εξηγήσει ότι με την οδοντόβουρτσα μπορεί να καθαριστεί η μπροστινή, η πίσω και η μασητική επιφάνεια του δοντιού. Το δόντι όμως έχει 2 ακόμη επιφάνειες, τις πλάγιες (όμορες) και τα μεσοδόντια διαστήματα. Από αυτές τις επιφάνειες ξεκινάει η τερηδόνα και κυρίως η ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα. 

Μεσοδόντια βουρτσάκια: Τα χαρακτηριστικά τους

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια αποτελούνται:

• Από την εργονομική λαβή για ευκολία στη χρήση. • Από τον ευλύγιστο αυχένα για καλύτερη προσπέλαση. • Από την κεφαλή που αποτελείται από μεταλλικό σύρμα απαραίτητα πλαστικοποιημένο για αποφυγή τραυματισμού των δοντιών, των εμφυτευμάτων, των προσθετικών εργασιών κλπ. Πρέπει να καλύπτεται σχεδόν πλήρως από ίνες, καθώς αυτές απομακρύνουν τη μικροβιακή πλάκα (biofilm) και καθαρίζουν τα δόντια. Καλό είναι το άκρο που τελειώνει ο αυχένας και αρχίζουν οι ίνες να είναι στρογγυλεμένο. Οι ίνες των μεσοδοντίων διακρίνονται σε soft και extra soft. Επίσης, η λαβή τους μπορεί να είναι ευθεία ή να σχηματίζει γωνία για καλύτερη πρόσβαση στα πίσω δόντια για ορισμένους χρήστες.

 

Οι εταιρείες στοματικής υγιεινής προσανατολίζονται στην παραγωγή από υλικά βιώσιμης προέλευσης, ώστε να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον.

Πώς χρησιμοποιούνται;

Χρησιμοποιούνται καθημερινά, τουλάχιστον μια φορά μετά το βούρτσισμα των δοντιών, ιδιαίτερα το βράδυ. Οι χρήστες χρειάζονται περισσότερα από ένα μέγεθος για καλύτερο καθαρισμό σε διαφορετικά μεσοδόντια διαστήματα. Το βουρτσάκι εισάγεται απαλά ανάμεσα στα δόντια και δίνει την αίσθηση ότι συμπληρώνει το διάστημα. Στη συνέχεια ο χρήστης μετακινεί το βουρτσάκι κάποιες φορές μπροστά και πίσω σε όλο το μήκος του. Σε περίπτωση πίεσης, υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν τα ούλα ή να λυγίσει το βουρτσάκι και να σπάσει.

Νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι;

Η Ευρωπαϊκή Περιοδοντολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν σωστά το οδοντικό νήμα μπορεί να έχουν οφέλη από αυτό. Όσοι όμως δυσκολεύονται, καλύτερα να επιλέξουν τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Για στενά μεσοδόντια διαστήματα συνιστάται το νήμα ή ο συγκρατητήρας νήματος (flosser), ενώ στα μεγαλύτερα διαστήματα τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο μέγεθος;

Όταν υπάρχουν νέοι χρήστες που ζητάνε μεσοδόντια βουρτσάκια, μπορείτε να τους προτείνετε τη συσκευασία mixed pack – οδηγός επιλογής μεγέθους. Γενικά, για στενά διαστήματα προτείνετε τα μικρά μεγέθη και για μεγαλύτερα τα μεσαία μεγέθη. Η σωστή συμβουλή για το μέγεθός τους θα αποτρέψει από τυχόν τραυματισμό των ούλων.

Προσοχή! Τα μεσοδόντια βουρτσάκια δεν συνιστώνται για χρήση στα παιδιά.


PLAC CONTROL: Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι δηλώσεις της CEO του ΟΦΕΤ στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Η φετινή θέση είναι η έβδομη συνεχής επιβράβευση από το Great Place to Work®






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν ψηφιακό βιβλίο απαντά σε όλα τα ερωτήματα για την ημικρανία
Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ημικρανία και στον πονοκέφαλο;
Οδοντογλυφίδες: Η παλαιότερη συνήθεια
Η ιστορία και τα χαρακτηριστικά τους
Τα οφέλη των αμινοξέων στη φυσική και πνευματική υγεία
Βοηθούν στο άγχος και την κόπωση
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Προστατεύουν τα ιχθυέλαια το δέρμα;
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος