Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

CVS Pharmacy: Σταματά τις δραστηριότητές της στις κλινικές δοκιμές
Αν και η αγορά δείχνει ενδιαφέρον στον τομέα
Η ευεξία και το «ευ ζην» οι νέοι ρόλοι για το φαρμακείο του μέλλοντος
Οι 5 παράγοντες που ωθούν σε αυτήν την αλλαγή
Τα εμβόλια Covid-19 τον επόμενο χειμώνα θα είναι μονοσθενή
Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη των Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκου

Μεσοδόντια βουρτσάκια: Οι βασικές γνώσεις για τον φαρμακοποιό

21/4/2021 1:44:12 μμ
Πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται και γιατί;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το δόντι έχει 5 επιφάνειες. Τις καθαρίζετε όλες; Αυτήν την ερώτηση μπορεί να κάνει ο φαρμακοποιός στους πελάτες του και να εξηγήσει ότι με την οδοντόβουρτσα μπορεί να καθαριστεί η μπροστινή, η πίσω και η μασητική επιφάνεια του δοντιού. Το δόντι όμως έχει 2 ακόμη επιφάνειες, τις πλάγιες (όμορες) και τα μεσοδόντια διαστήματα. Από αυτές τις επιφάνειες ξεκινάει η τερηδόνα και κυρίως η ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα. 

Μεσοδόντια βουρτσάκια: Τα χαρακτηριστικά τους

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια αποτελούνται:

• Από την εργονομική λαβή για ευκολία στη χρήση. • Από τον ευλύγιστο αυχένα για καλύτερη προσπέλαση. • Από την κεφαλή που αποτελείται από μεταλλικό σύρμα απαραίτητα πλαστικοποιημένο για αποφυγή τραυματισμού των δοντιών, των εμφυτευμάτων, των προσθετικών εργασιών κλπ. Πρέπει να καλύπτεται σχεδόν πλήρως από ίνες, καθώς αυτές απομακρύνουν τη μικροβιακή πλάκα (biofilm) και καθαρίζουν τα δόντια. Καλό είναι το άκρο που τελειώνει ο αυχένας και αρχίζουν οι ίνες να είναι στρογγυλεμένο. Οι ίνες των μεσοδοντίων διακρίνονται σε soft και extra soft. Επίσης, η λαβή τους μπορεί να είναι ευθεία ή να σχηματίζει γωνία για καλύτερη πρόσβαση στα πίσω δόντια για ορισμένους χρήστες.

 

Οι εταιρείες στοματικής υγιεινής προσανατολίζονται στην παραγωγή από υλικά βιώσιμης προέλευσης, ώστε να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον.

Πώς χρησιμοποιούνται;

Χρησιμοποιούνται καθημερινά, τουλάχιστον μια φορά μετά το βούρτσισμα των δοντιών, ιδιαίτερα το βράδυ. Οι χρήστες χρειάζονται περισσότερα από ένα μέγεθος για καλύτερο καθαρισμό σε διαφορετικά μεσοδόντια διαστήματα. Το βουρτσάκι εισάγεται απαλά ανάμεσα στα δόντια και δίνει την αίσθηση ότι συμπληρώνει το διάστημα. Στη συνέχεια ο χρήστης μετακινεί το βουρτσάκι κάποιες φορές μπροστά και πίσω σε όλο το μήκος του. Σε περίπτωση πίεσης, υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν τα ούλα ή να λυγίσει το βουρτσάκι και να σπάσει.

Νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι;

Η Ευρωπαϊκή Περιοδοντολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν σωστά το οδοντικό νήμα μπορεί να έχουν οφέλη από αυτό. Όσοι όμως δυσκολεύονται, καλύτερα να επιλέξουν τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Για στενά μεσοδόντια διαστήματα συνιστάται το νήμα ή ο συγκρατητήρας νήματος (flosser), ενώ στα μεγαλύτερα διαστήματα τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο μέγεθος;

Όταν υπάρχουν νέοι χρήστες που ζητάνε μεσοδόντια βουρτσάκια, μπορείτε να τους προτείνετε τη συσκευασία mixed pack – οδηγός επιλογής μεγέθους. Γενικά, για στενά διαστήματα προτείνετε τα μικρά μεγέθη και για μεγαλύτερα τα μεσαία μεγέθη. Η σωστή συμβουλή για το μέγεθός τους θα αποτρέψει από τυχόν τραυματισμό των ούλων.

Προσοχή! Τα μεσοδόντια βουρτσάκια δεν συνιστώνται για χρήση στα παιδιά.


PLAC CONTROL: Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα πάντα επικοινωνούν» στο 18ο Ελληνικό Συνέδριο Κορυφής στην Εξυπηρέτηση Πελατών
Τι πρέπει να κάνουν τα 230 φαρμακεία που έμειναν απλήρωτα


Σχετικά άρθρα

Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών από την Groupama Ασφαλιστική
Οι πρώτες εκπαιδεύσεις προγραμματίζονται στη χώρα μας στις αρχές του 2023
#BalloonChallenge με μία… «Ανάσα Ζωής»
Από την ΕΠΕ και την Johnson & Johnson
Δωρεάν ιατρείο διακοπής καπνίσματος στα Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας
Θα λειτουργεί από τις 13 Σεπτεμβρίου
Συνεργασία Draeger Hellas και LeasePlan
Για την καταπολέμηση των τροχαίων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ