Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα 40 Καλύτερα Πανεπιστήμια Παγκοσμίως στην Ποιοτική Εκπαίδευση
Μοιράζεται την πρώτη θέση σε Κύπρο και Ελλάδα για τη συνολική κοινωνική και οικονομική συνεισφορά του, σύμφωνα με την κατάταξη THE Impact Rankings 2022
Νέο αντιδιαβητικό φάρμακο από την Eli Lilly
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και το σωματικό βάρος
ΠΦΣ: Ψηφίστηκε ο τακτικός έλεγχος συνταγών και το clawback των ιατροτεχνολογικών
Στο νόμο 4931/2022 ορίζεται η έναρξη ισχύος των νέων μέτρων

Μεσοδόντια βουρτσάκια: Οι βασικές γνώσεις για τον φαρμακοποιό

21/4/2021 1:44:12 μμ
Πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται και γιατί;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το δόντι έχει 5 επιφάνειες. Τις καθαρίζετε όλες; Αυτήν την ερώτηση μπορεί να κάνει ο φαρμακοποιός στους πελάτες του και να εξηγήσει ότι με την οδοντόβουρτσα μπορεί να καθαριστεί η μπροστινή, η πίσω και η μασητική επιφάνεια του δοντιού. Το δόντι όμως έχει 2 ακόμη επιφάνειες, τις πλάγιες (όμορες) και τα μεσοδόντια διαστήματα. Από αυτές τις επιφάνειες ξεκινάει η τερηδόνα και κυρίως η ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα. 

Μεσοδόντια βουρτσάκια: Τα χαρακτηριστικά τους

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια αποτελούνται:

• Από την εργονομική λαβή για ευκολία στη χρήση. • Από τον ευλύγιστο αυχένα για καλύτερη προσπέλαση. • Από την κεφαλή που αποτελείται από μεταλλικό σύρμα απαραίτητα πλαστικοποιημένο για αποφυγή τραυματισμού των δοντιών, των εμφυτευμάτων, των προσθετικών εργασιών κλπ. Πρέπει να καλύπτεται σχεδόν πλήρως από ίνες, καθώς αυτές απομακρύνουν τη μικροβιακή πλάκα (biofilm) και καθαρίζουν τα δόντια. Καλό είναι το άκρο που τελειώνει ο αυχένας και αρχίζουν οι ίνες να είναι στρογγυλεμένο. Οι ίνες των μεσοδοντίων διακρίνονται σε soft και extra soft. Επίσης, η λαβή τους μπορεί να είναι ευθεία ή να σχηματίζει γωνία για καλύτερη πρόσβαση στα πίσω δόντια για ορισμένους χρήστες.

 

Οι εταιρείες στοματικής υγιεινής προσανατολίζονται στην παραγωγή από υλικά βιώσιμης προέλευσης, ώστε να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον.

Πώς χρησιμοποιούνται;

Χρησιμοποιούνται καθημερινά, τουλάχιστον μια φορά μετά το βούρτσισμα των δοντιών, ιδιαίτερα το βράδυ. Οι χρήστες χρειάζονται περισσότερα από ένα μέγεθος για καλύτερο καθαρισμό σε διαφορετικά μεσοδόντια διαστήματα. Το βουρτσάκι εισάγεται απαλά ανάμεσα στα δόντια και δίνει την αίσθηση ότι συμπληρώνει το διάστημα. Στη συνέχεια ο χρήστης μετακινεί το βουρτσάκι κάποιες φορές μπροστά και πίσω σε όλο το μήκος του. Σε περίπτωση πίεσης, υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν τα ούλα ή να λυγίσει το βουρτσάκι και να σπάσει.

Νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι;

Η Ευρωπαϊκή Περιοδοντολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν σωστά το οδοντικό νήμα μπορεί να έχουν οφέλη από αυτό. Όσοι όμως δυσκολεύονται, καλύτερα να επιλέξουν τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Για στενά μεσοδόντια διαστήματα συνιστάται το νήμα ή ο συγκρατητήρας νήματος (flosser), ενώ στα μεγαλύτερα διαστήματα τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο μέγεθος;

Όταν υπάρχουν νέοι χρήστες που ζητάνε μεσοδόντια βουρτσάκια, μπορείτε να τους προτείνετε τη συσκευασία mixed pack – οδηγός επιλογής μεγέθους. Γενικά, για στενά διαστήματα προτείνετε τα μικρά μεγέθη και για μεγαλύτερα τα μεσαία μεγέθη. Η σωστή συμβουλή για το μέγεθός τους θα αποτρέψει από τυχόν τραυματισμό των ούλων.

Προσοχή! Τα μεσοδόντια βουρτσάκια δεν συνιστώνται για χρήση στα παιδιά.


PLAC CONTROL: Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Bάσει της ετήσιας έρευνας αξιολόγησης του Οργανισμού Great Place to Work®
Σε επιστολή της προς στον Α. Πλεύρη


Σχετικά άρθρα

12 φάρμακα και προϊόντα υγείας που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι
Ο φαρμακοποιός Ανδρέας Ι. Σκαρτσαρής δίνει χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για το οικιακό φαρμακείο
Gilead Sciences: Συνεχίζει τις εκστρατείες ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα C
Με κεντρικό μήνυμα «Κάνε την εξέταση για την Ηπατίτιδα C τώρα»
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης
Βιταμίνες C, Ε, β-καροτένιο και σελήνιο δείχνουν να βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών
Varibopi Reset: Η Μεγάλη πρωτοβουλία του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ
Με στόχο την ανάπλαση της Βαρυμπόμπης μετά την καταστροφική πυρκαγιά