Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μερική αποπληρωμή προς φαρμακοποιούς - νοσοκομεία

10/1/2013
Αντιδράσεις από τον ΣΦΕΕ που θέτει θέμα βιωσιμότητας των φαρμακευτικών εταιρειών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διπλός μποναμάς έρχεται για φαρμακοποιούς και νοσοκομεία, που σύντομα θα δουν «ζεστό χρήμα» 264 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά επί της ουσίας, προκειμένου να συνεχίσουν να χορηγούν πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα και νοσοκομειακή περίθαλψη.

 

Περίπου 164 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκαν από το υπουργείο Οικονομικών προς το υπουργείο Υγείας και σύντομα θα δοθούν στους φαρμακοποιούς. Με τα χρήματα αυτά αναμένεται να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΟΠΑΔ προς τα φαρμακεία της χώρας.

 

Σύμφωνα επίσης με πληροφορείς του Capital.gr, μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκταμιευτούν και άλλα 100 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα δοθούν για να καλυφθεί μέρος από τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων απέναντι σε νοσοκομεία και κλινικές.

 

Τα χρέη του ΟΠΑΔ αποτελούσαν τη μεγαλύτερη πληγή για τη ρευστότητα των φαρμακείων. Από την άλλη, οι οφειλές μέχρι και το 2011 των υπόλοιπων ταμείων, που πλέον έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή του ΕΤΑΑ, του ΤΑΥΤΕΤΩ και του Οίκου Ναύτου (ΙΚΑ και ΟΓΑ δεν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη), δεν αναμένεται να υπερβούν συνολικά τα 120 εκατ. ευρώ, εκτός βέβαια απροόπτου.

 

Και αυτό γιατί οι φαρμακευτικοί σύλλογοι περιμένουν να εκκαθαριστεί το ακριβές ποσό των οφειλών από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και στη συνέχεια τα οφειλόμενα να πάρουν το δρόμο για τα ταμεία των φαρμακείων. Σε περίπτωση μάλιστα που η διαδικασία καθυστερήσει, οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται σε αγωγές, διεκδικώντας μάλιστα και τόκους υπερημερίας.

 

Αλλά και τα υπόλοιπα 100 εκατ. που πρόκειται να εισρεύσουν στα ταμεία νοσοκομείων και κλινικών εκτιμάται ότι θα δώσουν σημαντική ώθηση στη ρευστότητά τους, κυρίως όμως θα «ξαλαφρώσουν» τον ΕΟΠΥΥ από τα δυσβάστακτα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία από 1,69 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2011 εκτοξεύτηκαν στα 2,44 δισ. τον περασμένο Νοέμβριο.

 

Στην αντίπερα όχθη, στο χώρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων δηλαδή, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Οι εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί καθόλου από τον ΕΟΠΥΥ για το 2012 (οι φαρμακοποιοί έχουν εξοφληθεί μέχρι και το Σεπτέμβριο), με επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας, ζητούν να εξοφληθούν το συντομότερο δυνατό οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ, όπως γίνεται με τους φαρμακοποιούς, θέτοντας για ακόμη μια φορά θέμα βιωσιμότητας.

 

Στην επιστολή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας αναφέρει ακόμη πως οι δυνατότητες πίστωσης του ΕΟΠΥΥ από τις φαρμακευτικές εταιρίες «δεν είναι απεριόριστες», αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της τροφοδοσίας του ΕΟΠΥΥ.

 

«Για τις εταιρείες μέλη μας, οι δαπάνες είναι εκκαθαρισμένες σχεδόν στο σύνολο τους και κατά συνέπεια δεν συντρέχει κανένας λόγος για την καθυστέρηση έκδοσης της πολυαναμενόμενης Υπουργικής Απόφασης. Ζητούμε δηλαδή η ρύθμιση να είναι αντίστοιχη με αυτή των φαρμακοποιών. Άλλωστε, υπάρχει ο κίνδυνος, αν δεν εμφανιστεί ένα αξιόπιστο πλάνο απορρόφησης των χρημάτων αυτά να κατευθυνθούν σε άλλους φορείς, κάτι που θα είναι καταστροφικό για το χώρο της υγείας» σημειώνει ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του.

 

Πηγή: capital.gr


Σχετικά θέματα:

10/1/2013 - ΕΟΠΥΥ: Νομοθετική ρύθμιση για έκπτωση στις παλαιές οφειλές

 

9/1/2013 - K. Λουράντος: Ενημέρωση για πληρωμές ΟΠΑΔ 2011

 

9/1/2013 - Πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ χωρίς «κουρέματα» για 2011 και 2012


4/1/2013 - Φ.Σ.Α.: «Να ζητήσει τόκους υπερημερίας ο Π.Φ.Σ. από τον ΕΟΠΥΥ»


4/1/2013 - Έκτακτη χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ για να κλείσουν τα χρέη

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο