Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Merck: Συνεργασία με τη μη-κερδοσκοπική οργάνωση DNDi

24/6/2009
Συμμετοχή σε πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκων για «παραμελημένες» τροπικές ασθένειες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Τη συνεισφορά της στην ερευνητική δραστηριότητα της Πρωτοβουλίας για τα Φάρμακα για τις Παραμελημένες Ασθένειες (DNDi) ανακοίνωσε η Merck, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ανάπτυξης φαρμάκων έναντι ασθενειών που πλήττουν τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Τέτοιες είναι για παράδειγμα η λεϊσμανίαση, η νόσος Chagas και άλλες τροπικές παρασιτικές ασθένειες που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους, για τις οποίες δεν υπάρχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον από μέρους των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς η προτεραιότητα έχει δοθεί ως επί το πλείστον στην ανάπτυξη φαρμάκων έναντι παθήσεων που πλήττουν τις ανεπτυγμένες χώρες.

Η ανάγκη μάλιστα για νέες πιο εξελιγμένες και αποτελεσματικές θεραπείες είναι επιτακτική, καθώς πολλά από τα υπάρχοντα φάρμακα είναι παλιά και συνοδεύονται συχνά από τοξικότητα και από επικίνδυνες ανεπιθύμητες ενέργειες. Άλλα φάρμακα επίσης είναι ιδιαίτερα ακριβά, σε σημείο που η απόκτησή τους από φτωχές χώρες να είναι μη-πραγματοποιήσιμη, ενώ κάποια ακόμη κυκλοφορούν μόνο σε φαρμακοτεχνικές μορφές που είναι ασύμβατες με τις ιδιαίτερες συνθήκες των τροπικών χωρών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Merck θα παραχωρήσει στην DNDi τα δικαιώματα πειραματικών φαρμακευτικών της μορίων, τα οποία η μη-κερδοσκοπική οργάνωση θα μπορεί ακολούθως να αξιοποιήσει στη διαδικασία ανάπτυξης νέων και βελτιωμένων φαρμάκων.


Σχετικά με τις Παραμελημένες Ασθένειες (Neglected Diseases)

Ασθένειες όπως η λεϊσμανίαση, η νόσος Chagas και η αφρικανική τρυπανοσωμίαση είναι μολυσματικές ασθένειες, για τα φάρμακα των οποίων δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον στις ανεπτυγμένες χώρες καθώς εκλίπουν από αυτές, ενώ αντίθετα προσβάλλουν δυσανάλογα τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Τέτοιες ασθένειες που στο σύνολό τους καλούνται «Παραμελημένες Ασθένειες» συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα παγκοσμίως και αποτελούν ανεκπλήρωτο στόχο των Παγκόσμιων Οργανισμών Υγείας. Τα φάρμακα γι’ αυτές τις ασθένειες είναι συχνά δεκαετιών παλιά, δύσκολο να χορηγηθούν, έχουν σημαντική τοξικότητα και επικίνδυνες παρενέργειες, ενώ γίνονται ολοένα λιγότερο αποτελεσματικά εξαιτίας της ανάπτυξης ανθεκτικότητας των μικροβίων σε αυτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1.556 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν μεταξύ του 1975 και του 2004, μόνο τα 21 από αυτά (ποσοστό μόλις 1,3%) αφορούσε ειδικά κάποια από τις «Παραμελημένες Ασθένειες», παρόλο που αυτές συνεισφέρουν στο 11,4% της νοσηρότητας παγκοσμίως.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Η Pharma Q συμμετείχε στο Hellas Pharm 2024
Παρείχε επιστημονική ενημέρωση για τα νέα προϊόντα της Q Pain και Μαστίχα Χίου σε σκόνη 1050 mg
Δυναμική Φαρμακαποθήκη: Μεγάλη προσέλευση στο περίπτερό της στην Hellas PHARM 2024
Εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα της εταιρείας ήταν εκεί
Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών