Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μελέτη καταγράφει τους HPV σχετιζόμενους θανάτους στην Ελλάδα

17/1/2025 4:19:18 μμ
Αφορούν και τους άντρες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τον αριθμό των σχετιζόμενων με τον ιό HPV θανάτων και τα χαμένα έτη παραγωγικής ζωής στην Ελλάδα, αποτυπώνει για πρώτη φορά μελέτη που παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας (3-5 Δεκεμβρίου 2024), στην Αθήνα. 


Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 2022 παρατηρήθηκαν 443 θάνατοι από καρκίνο που οφειλόταν στον ιό HPV (τραχήλου της μήτρας 60,5%, κόλπου 13,2% και πρωκτού 9,6%), ενώ το 16,1% αφορά άνδρες (πρωκτού ή ρινοφάρυγγα κ.ά.). 


Οι παραπάνω θάνατοι είχαν σαν αποτελέσματα 6.388 χαμένα έτη ζωής, εκ των οποίων τα 1.813 ήταν έτη δυνητικής παραγωγικότητας. Η οικονομική επίπτωση της πρόωρης θνησιμότητας λόγω HPV-σχετιζόμενων καρκίνων ανερχόταν σε €22.5 εκατομμύρια. 


«Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι, αφενός η διαθεσιμότητα εμβολίων για την ενεργό ανοσοποίηση κατά του HPV προσφέρει τη δυνατότητα πρόληψης αυτού του σημαντικού νοσολογικού και οικονομικού φορτιού και αφετέρου ότι οι θάνατοι από HPV δεν είναι μόνο οι θάνατοι από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», υπογράμμισε ο επικεφαλής ερευνητής, Ηλίας Γκούντας, Value & Patient Access Manager της MSD Ελλάδος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο 1ος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες στην Ελλάδα
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την COVID-19, την γρίπη και τον κίνδυνο μετάστασης






Σχετικά άρθρα

Νέες θεραπευτικές λύσεις της Bayer για την καρδιακή ανεπάρκεια
Παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας ESC 2025
Μελετώνται οι θεραπευτικές προοπτικές άλλων ενώσεων κάνναβης
Μετά τις THC και CBD, έρχονται οι CBG and CBG-A
Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη
Ο 1ος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες στην Ελλάδα
Μπορεί μια αναπνευστική λοίμωξη να ενεργοποιήσει τα καρκινικά κύτταρα;
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την COVID-19, την γρίπη και τον κίνδυνο μετάστασης