Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μελέτη καταγράφει τους HPV σχετιζόμενους θανάτους στην Ελλάδα

17/1/2025 4:19:18 μμ
Αφορούν και τους άντρες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τον αριθμό των σχετιζόμενων με τον ιό HPV θανάτων και τα χαμένα έτη παραγωγικής ζωής στην Ελλάδα, αποτυπώνει για πρώτη φορά μελέτη που παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας (3-5 Δεκεμβρίου 2024), στην Αθήνα. 


Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 2022 παρατηρήθηκαν 443 θάνατοι από καρκίνο που οφειλόταν στον ιό HPV (τραχήλου της μήτρας 60,5%, κόλπου 13,2% και πρωκτού 9,6%), ενώ το 16,1% αφορά άνδρες (πρωκτού ή ρινοφάρυγγα κ.ά.). 


Οι παραπάνω θάνατοι είχαν σαν αποτελέσματα 6.388 χαμένα έτη ζωής, εκ των οποίων τα 1.813 ήταν έτη δυνητικής παραγωγικότητας. Η οικονομική επίπτωση της πρόωρης θνησιμότητας λόγω HPV-σχετιζόμενων καρκίνων ανερχόταν σε €22.5 εκατομμύρια. 


«Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι, αφενός η διαθεσιμότητα εμβολίων για την ενεργό ανοσοποίηση κατά του HPV προσφέρει τη δυνατότητα πρόληψης αυτού του σημαντικού νοσολογικού και οικονομικού φορτιού και αφετέρου ότι οι θάνατοι από HPV δεν είναι μόνο οι θάνατοι από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», υπογράμμισε ο επικεφαλής ερευνητής, Ηλίας Γκούντας, Value & Patient Access Manager της MSD Ελλάδος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τα 300 χιλ. φάρμακα που καταχωρήθηκαν πανευρωπαϊκά, τα 6,5 χιλ. αφορούν την Ελλάδα
Με ειδικά τεστ στα βρετανικά φαρμακεία






Σχετικά άρθρα

LEO Pharma: 'Aδεια κυκλοφορίας για την σπεσολιμάμπη μετά από έγκριση της Ε.Ε.
Χορηγείται στη γενικευμένη φλυκταινώδη ψωρίαση
Έρευνα: 7 στις 10 γυναίκες δεν λαμβάνουν εξατομικευμένη φροντίδα για την ημικρανία
Οι ασθενείς ζητούν ευρωπαϊκές πολιτικές για τη γυναικεία υγεία
Intermed: Νέα δεδομένα για την τιβολόνη
Παρουσιάστηκαν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης
To πρώτο κοινό εμβόλιο κατά της γρίπης και της Covid-19 εγκρίνεται στην Ε.Ε.
Μαζί με άλλα 11 νέα φάρμακα που συνιστά ο ΕΜΑ