Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μελατονίνη για την αϋπνία: Προσοχή στη δοσολογία

10/1/2017 10:46:40 πμ
Μάθετε για την ορμόνη του ύπνου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η μελατονίνη είναι η λεγόμενη «ορμόνη του ύπνου», η οποία έχει γίνει αντικείμενο πολλών επιστημονικών μελετών: Έχει διαπιστωθεί ότι από τη μία η μείωσή της προκαλεί σημαντικές διαταραχές στον ύπνο των ατόμων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά βιβλία (μελέτη του Χάρβαρντ) και από την άλλη προκαλεί νύστα και συμβάλλει στον ύπνο, όταν λαμβάνεται από το στόμα (μελέτη που διεξήχθη στη Μασαχουσέτη, τη Σκωτία και το Ισραήλ).


Η μελοτονίνη λοιπόν, σύμφωνα με τους έρευνες, βελτιώνει τις διαταραχές του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων και των αϋπνιών στους ηλικιωμένους, ενώ μειώνει και τη θερμοκρασία του σώματος.

Το πρόβλημα της δοσολογίας

Ωστόσο αυτό που απαιτεί τη μεγάλη προσοχή των επιστημόνων, των γιατρών και των ασθενών είναι η σωστή δοσολογία. Ο λόγος για τον οποίο μέχρι σήμερα υπήρχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα για τη δράση της μελατονίνης είναι διότι χορηγείτο σε πολύ πιο υψηλές δόσεις από ό,τι χρειάζονταν για την υπνωτική της δράση.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δόση που θεωρείται απαραίτητη για υπνωτική δράση είναι έως 0,3mgΣτους ηλικιωμένους η δόση αυτή αποτρέπει τα νυκτερινά ξυπνήματα και προσφέρει ένα ξεκουραστικό ύπνο.


Το πρόβλημα είναι ότι κάποια σκευάσματα μελατονίνης της αγοράς μπορεί να περιέχουν πολλή μεγαλύτερη δόση από τα 0,3mg (ενδεχομένως έως και δεκαπλάσια), δημιουργώντας κινδύνους για μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και για προβλήματα στο εγκέφαλο.


Αντίθετα, όταν χορηγείται σε χαμηλές δόσεις των 0,1-0,3mg λίγο πριν από τον ύπνο, τότε προσφέρει την υπνωτική της δράση, με μικρότερο κίνδυνο για παρενέργειες.


Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η μελατονίνη μπορεί να χορηγηθεί σε περιπτώσεις αλλοίωσης του εικοσιτετράωρου βιολογικού κύκλου, όπως συνθήκες jetlag μετά από μακρινά ταξίδια ή σε εργασία με βάρδιες.

Σε κάθε περίπτωση η χορήγηση μελατονίνης είναι απαραίτητο να γίνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση διότι είναι ακόμα άγνωστες οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Κινητή Ομάδα Υγείας του Τομέα Υγείας θα βρίσκεται στο Σύνταγμα
Για την εγγραφή των πολιτών στο Προσωπικό Ιατρό






Σχετικά άρθρα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Δράση ενημέρωσης για την υπέρταση στις 16/05
Η Κινητή Ομάδα Υγείας του Τομέα Υγείας θα βρίσκεται στο Σύνταγμα
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Έρευνα Ipsos: Οι έξυπνες συσκευές ενθαρρύνουν την αλλαγή του τρόπου ζωής
Το 72% των επαγγελματιών υγείας συνιστούν τη χρήση τους για την παρακολούθηση της υγείας
ΕΜΑ: Επιβεβαιώθηκε η παρενέργεια της finasteride
Αλλάζουν οι προειδοποιήσεις ασφαλείας των φαρμάκων