Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

CHMP: H δεσλοραταδίνη της Ratiopharm GmbH να γίνει ΜΗΣΥΦΑ
Η επιτροπή συνιστά επίσης την έγκριση δέκα νέων φαρμάκων στην Ευρώπη

Μείωση του ΦΠΑ στα φάρμακα το 2020

10/5/2019 4:50:19 μμ
Ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε και τη μείωση του φόρου συνεταιρισμών στο 10%
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα «φιλοαναπτυξιακά μέτρα ελάφρυνσης» που θα εφαρμοστούν από την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η μείωση του ΦΠΑ στα φάρμακα και του φόρου στους συνεταιρισμούς, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο.


Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ένα μέρος των μέτρων θα νομοθετηθεί και θα εφαρμοστεί άμεσα, μέσα στο 2019 και τα υπόλοιπα θα εφαρμοστούν το 2020, ενώ τόνισε ότι «όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα - κανένα προσωρινό». Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2019 είναι η παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα (από 24% στο 13%) και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (από 13 στο 6%).


Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020 είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11% σε αγαθά και υπηρεσίες, στα οποία περιλαμβάνονται τα φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά μηχανήματα κ.ά., «με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης».


Επίσης ανακοινώθηκε και η μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου «ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας».


Στα υπόλοιπα μέτρα του 2020 συγκαταλέγονται η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών, η μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές.


«Το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχουμε επεξεργαστεί θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της ανάπτυξης να γίνουν επιτέλους αισθητά στους πολλούς», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο twitter του.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κάτι που είναι αδιανόητο, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΣΦΕΕ Μ. Χειμώνα


Σχετικά άρθρα

CHMP: H δεσλοραταδίνη της Ratiopharm GmbH να γίνει ΜΗΣΥΦΑ
Η επιτροπή συνιστά επίσης την έγκριση δέκα νέων φαρμάκων στην Ευρώπη
Ε.Ε.: Εξασφάλισε δόσεις από το εμβόλιο της Janssen
Η σύμβαση αφορά την προμήθεια εμβολίων για 200 εκατομμύρια άτομα
Για γάντια, μάσκες και φάρμακα η Ευρώπη εξαρτάται από τρίτες χώρες
Κάτι που είναι αδιανόητο, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΣΦΕΕ Μ. Χειμώνα