Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μείωση του ΦΠΑ στα φάρμακα το 2020

10/5/2019 4:50:19 μμ
Ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε και τη μείωση του φόρου συνεταιρισμών στο 10%
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα «φιλοαναπτυξιακά μέτρα ελάφρυνσης» που θα εφαρμοστούν από την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η μείωση του ΦΠΑ στα φάρμακα και του φόρου στους συνεταιρισμούς, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο.


Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ένα μέρος των μέτρων θα νομοθετηθεί και θα εφαρμοστεί άμεσα, μέσα στο 2019 και τα υπόλοιπα θα εφαρμοστούν το 2020, ενώ τόνισε ότι «όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα - κανένα προσωρινό». Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2019 είναι η παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα (από 24% στο 13%) και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (από 13 στο 6%).


Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020 είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11% σε αγαθά και υπηρεσίες, στα οποία περιλαμβάνονται τα φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά μηχανήματα κ.ά., «με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης».


Επίσης ανακοινώθηκε και η μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου «ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας».


Στα υπόλοιπα μέτρα του 2020 συγκαταλέγονται η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών, η μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές.


«Το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχουμε επεξεργαστεί θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της ανάπτυξης να γίνουν επιτέλους αισθητά στους πολλούς», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο twitter του.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη