Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μείωση των εμφραγμάτων λόγω... κορονοϊού

24/7/2020 1:43:34 μμ
Τα αποτελέσματα της πρώτη μεγάλης έρευνας στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εντυπωσιακά συμπεράσματα, όπως μείωση των εμφραγμάτων κατά 28%, προκύπτουν από την πρώτη και μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο εθνική μελέτη καταγραφής εμφραγμάτων κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην Ελλάδα.

 

Τη μελέτη που ήδη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Cardiology» διεξήγαγε ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων σχεδόν στο σύνολο των ελληνικών νοσοκομείων (τουλάχιστον 20) που πραγματοποιούν αγγειοπλαστικές.

 

Επικεφαλής είναι ο Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, Λάμπρος Μιχάλης.


Την περίοδο της καραντίνας καταγράφηκαν πανελλαδικά 771 εμφράγματα έναντι 1077 πέρυσι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταξύ των βασικότερων αιτιών της μειωμένης καταγραφής εμφραγμάτων αναφέρονται αφενός η μη προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία ένεκα του φόβου μόλυνσης από τον κορονοϊό και αφετέρου η πραγματική μείωση λόγω κοινωνικού απομονωτισμού.


Η επιστημονική ομάδα αναλύοντας τα ευρήματα της έρευνας και προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι αυξημένων θανάτων από καρδιαγγειακές αιτίες σε τυχόν νέο κύμα πανδημίας συνιστά:


  1.  ενθάρρυνση προσέλευσης των ασθενών με συμπτώματα στα νοσοκομεία,
  2.  κατάλληλη οργάνωση των νοσοκομείων, με υποδοχή των ασθενών με καρδιαγγειακά συμπτώματα σε ειδικούς χώρους για την αποφυγή συνωστισμού και χρήση γρήγορων test διάγνωσης κορονοϊού για τη μείωση επικίνδυνων καθυστερήσεων κατά την αντιμετώπιση των ασθενών με έμφραγμα.

«Παρατηρήσαμε μια μείωση στις νοσηλείες που σχετίζονται με το ACS κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σε μια χώρα με χαμηλή διείσδυση του SARS-CoV-2, αυστηρά μέτρα κοινωνικών περιορισμών και καμία σημαντική αύξηση στη συνολική θνησιμότητα του πληθυσμού.

 

Τα ευρήματά μας παρέχουν έμμεσες αποδείξεις ότι η συμπεριφορά αποφυγής ιατρικής περίθαλψης μεταξύ των ασθενών με ACS είναι σημαντικός παράγοντας για αυτές τις παρατηρήσεις, ενώ μια πραγματική μείωση της επίπτωσης εμφραγμάτων λόγω αυτο-απομόνωσης / απομόνωσης και, συνεπώς, έλλειψης περιβαλλοντικών ενεργοποιητών για έμφραγμα, δεν μπορούν να αποκλειστούν», σημείωσε ο καθηγητής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο FDA εγκρίνει το φάρμακο για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου
Εξηγεί γιατί οι ασθενείς «βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη»






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση